Wat heb je nodig als voetbaltrainer?

Als voetbaltrainer weet je dat er op de wedstrijddag altijd onverwachtse dingen gebeuren. Een speler komt te laat of raakt geblesseerd. Het begint plotseling te regenen. De tegenstander speelt in een andere formatie dan gedacht. Allemaal voorbeelden van zaken die je als trainer niet in de hand hebt, maar die zomaar kunnen gebeuren.

Daarom wil je je als trainer sowieso goed voorbereiden op een wedstrijd. Je materialen in orde hebben bijvoorbeeld. Zodat je je daarover niet druk hoeft te maken. Je hebt als trainer al genoeg aan je hoofd. Je wilt je zoveel mogelijk kunnen concentreren op de wedstrijddag. Dan is het wel zo handig dat je alles bij de hand hebt, om het maximale uit jezelf als trainer te halen.

Om je daarbij te helpen, geven wij in dit artikel 5 tips op het gebied van voetbal benodigdheden voor trainers. Handige spullen die je kunnen helpen bij jouw taken als voetbaltrainer.

  1. Oprolbaar tactiekbord;
  2. Coachmap;
  3. Hesjes en Markeringshoedjes;
  4. Bidonkrat;
  5. Teamtas.

 

1. Oprolbaar tactiekbord

In iedere bespreekkamer vind je er wel één. Zo’n tactiekbord met magneetjes dat aan de wand is bevestigd. Soms kom je ze ook wel tegen in de kleedkamer. Voetballers zijn vaak visueel ingesteld. Daarom is een tactiekbord een onmisbaar hulpmiddel bij het toelichten van onder meer de tactiek en het uitleggen van spelsituaties.

Natuurlijk kun je gebruik maken van het tactiekbord in de bespreekkamer. Dat lukt doorgaans prima bij thuiswedstrijden. Maar om het tactiekbord nou van de muur te schroeven en mee te nemen met uitwedstrijden…. Dat gaat wel heel ver. Maar daar is een oplossing voor:  het oprolbare tactiekbord.

Zo’n oprolbaar tactiekbord is echt een vondst. Je rolt ‘m op en neemt ‘m, bij wijze van spreken, in je binnenzak mee naar de wedstrijd. Vervolgens hang je ‘m uit in de kleedkamer (aan een kledinghaakje of aan de deur). Omdat het een magnetisch bord is, kun je heel makkelijk je magneetjes erop bevestigen. Na gebruik, kun je het tactiekbord weer oprollen en weer terug doen in de handige koker. Met deze koker kun je ‘m dus heel makkelijk meenemen en blijft het bord ook goed beschermd.Sportec oprolbaar tactiekbordSportec heeft een kwalitatief zeer goed oprolbaar tactiekbord. Dat baseer ik op eigen ervaringen en wat ik ook van andere coaches hoor en lees.

Het bord kost circa € 90,- en is via Bol.com verkrijgbaar. Dat is echt maar een kleine investering, want het bord gaat jarenlang mee, want het is van stevig materiaal vervaardigd. En je hebt gelijk een bord dat je kunt gebruiken bij zowel uit- als thuiswedstrijden! Eventueel kun je het bord ook nog beschrijven met (afneembaar) krijt.

 

2. Coachmap

De coachmap is het kleine broertje van het tactiekbord. Ook reuze handig.

Als je namelijk op het veld staat, of in de dugout zit, heb je geen zin om je (oprolbare) tactiekbord tevoorschijn te halen. Bijvoorbeeld wanneer je ter plekke iets aan een speler wilt uitleggen en dit wilt laten zien. Dan is een coachmap een uitstekende oplossing.

Een coachmap is een beschrijfbaar en magnetisch (mini) tactiekbord. Vaak zit er ook nog een aantekeningenblok bij.

Het kan je als coach helpen ter plekke situaties te visualiseren. Denk aan een wisselspeler die je wilt inbrengen en een bepaalde opdracht wilt meegeven. Met een coachmap kun je alles makkelijker uitleggen en het geeft een professionele uitstraling.

Coachmap Ciclon Sports

Agility Sports heeft een heel handige coachmap in A3-formaat. Deze is verkrijgbaar bij Bol.com en kost ongeveer € 30,-. De coachmap van Ciclon Sports is iets kleiner/smaller, maar heeft een kwalitatief wat betere afwerking. Deze kost € 35,- en is ook te koop via Bol.com. Beide coachmappen zijn compleet uitgerust met o.a. stift, magneten en schrijfblok.

Het A3-formaat zorgt ervoor dat je tactiekbord groot genoeg is, maar nog steeds makkelijk is mee te nemen en direct te pakken is, wanneer je ‘m nodig hebt.

 

3. Hesjes en Markeringshoedjes

Doordeweeks kun je tijdens je trainingen meestal gebruik maken van de trainingsmaterialen van club, zoals hesjes en hoedjes. Op wedstrijddagen kan dat moeilijker zijn. Zeker bij uitwedstrijden. Terwijl je toch hoedjes en hesjes nodig hebt tijdens je warming-up.

Bijvoorbeeld bij het uitzetten van een positiespel of het dynamisch rekken. Om gebrek aan materialen en daarmee een kwalitatief slechtere warming-up te voorkomen, is het daarom slim om als trainer over je eigen hesjes en markeringshoedjes te beschikken. Het hoeven er niet zoveel te zijn, als het maar genoeg is om de warming-up van je team goed te organiseren.

Het is handig om trainingshesjes in 2 kleuren te hebben. Als je dan de shirts van je eigen team meerekent, dan heb je 3 verschillende kleuren. Dat is voldoende om tijdens de warming-up een positie- of partijspel met 2 teams en neutrale speler(s) te spelen. Een setje van ongeveer 8 hesjes in 1 kleur en daarnaast nog 3 of 4 stuks in een andere kleur. Dat is ruim voldoende.

De Dri-Fit trainingshesjes van Nike zijn van sterk materiaal gemaakt en ventileren vrij goed. Na het wassen zijn ze binnen een paar uur droog.  Ze zijn in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar via bijvoorbeeld Voetbalshop.

Naast hesjes zijn markeringshoedjes onmisbaar voor een goede warming-up. Voor het uitzetten van een parcours voor het dynamisch rekken bijvoorbeeld. Of bij het maken van een speelveld voor een positiespel. Door met hoedjes met verschillende kleuren te werken, kun je ook nog accenten aanbrengen. Denk aan een positiespel in 2 (gekleurde) vakken.

Ciclon Sports heeft mooie setjes van gekleurde hoedjes. In een set van Ciclon zitten 40 hoedjes. Dat is meer dan voldoende om een goede warming-up op het veld neer te zetten. Een set kost nog geen €25,- en is te koop via onder meer Bol.com.

4. Bidonkrat

Een bidonkrat hoort tot de standaard uitrusting van iedere zichzelf respecterende voetbaltrainer. Al is het alleen om op plaats te nemen tijdens de wedstrijd! Je zet de krat op z’n zij en je hebt een mooi zetel voor jou als trainer.

Maar de belangrijkste functie van een bidonkrat is natuurlijk om het team van drinken (water) te voorzien. Onmisbaar voor de spelers tijdens een wedstrijd. En niet alleen als het warm is.

Bidonkrat

Even bijtanken voor dorstige spelers. Zowel letterlijk als figuurlijk. Een bidonkrat inclusief bidons is wel even een kleine investering, maar je spelers zullen er zeer blij mee zijn. Zeker als je ‘m per ongeluk een keer bent vergeten, dan zul je het gelijk te horen krijgen. Ik kan uit ervaring praten 😉

Via Voetbalshop zijn stevige en mooie bedrukte bidonkratten te koop. Voor een bidonkrat zonder bidons ben je ongeveer €35,- kwijt. Inclusief 10 bidons, dan zit je rond de € 85,-.

 

 

5. Teamtas

De vijfde en laatste tip is een teamtas. Dat is een grote sporttas op wieltjes (trolley). Deze kun je gebruiken om alle trainersmaterialen, die we hierboven genoemd hebben, mee te nemen.

Zo’n teamtas komt goed van pas bij zowel thuis- als uitwedstrijden. Je kunt er natuurlijk nog meer dingen in kwijt. Denk aan bijvoorbeeld een mapje met alle telefoons van de spelers. Bovendien is het een mooie corvee taak voor een (wissel)speler om de teamtas te beheren.

Bij Voetbalshop vonden wij een hele mooie teamtas van Puma met wieltjes. In de praktijk blijkt dat teamtassen met wieltjes zeer praktisch zijn. Veel beter dan dat je loopt te zeulen met een grote volle tas zonder wieltjes!

Teamtas Puma

 

 

 

 

Plaats een reactie