Coachbord, kopen, mogelijkheden en kosten

In tegenstelling tot het oude statische magneetbord, heeft de moderne voetbaltrainer de beschikking over een scala aan tactiekborden.

Natuurlijk zijn er nog de varianten die je aan de muur vast spijkert. Maar tegenwoordig kennen we ook het oprolbare coachbord,  het opvouwbare tactiekbord, de flipover of de coachmap.

Het tactiekbord is mobiel geworden. En komt in allerlei afmetingen en maten. Als trainer/coach steek je ‘m als het ware in je binnenzak en neem je ‘m overal mee naar toe.

Wil je als trainer/coach meer weten over wat de mogelijkheden van de verschillende coachborden zijn? Wat de voordelen en nadelen zijn? Of wat de kosten van een degelijk coachbord zijn? Dan raden wij je aan om dit artikel verder te lezen.

Hierin gaan we dieper in op het fenomeen coachbord en krijg je hulp bij het kiezen van het juiste coachbord.

 

Inhoudsopgave

 1. Wat is een coachbord?
 2. Voordelen
 3. Nadelen
 4. Gebruik
 5. Kosten
 6. Afmetingen
 7. Typen coachbord
  1. Magnetisch/Beschrijfbaar coachbord
  2. Opvouwbaar coachbord
  3. Oprolbaar coachbord
  4. Tactiek flipover
  5. Coachmap
 8. KNVB Coachboard
 9. Combineren

 

1. Wat is een coachbord?

Een coachbord (ook wel tactiekbord genoemd) is een visueel hulpmiddel voor coach of trainer. De achtergrond van het bord, die vaak magnetisch is, toont een voetbalveld van bovenaf gezien. Met behulp van magneten en/of uitwisbare stiften kan een opstelling of tactiek worden toegelicht.

Een coachbord kun je onder meer voor het volgende gebruiken:

 • Het uitleggen en bespreken van een opstelling;
 • De wedstrijdtactiek toelichten en helder maken;
 • Spelsituaties evalueren;
 • Trainingsvormen uitleggen.

Coachborden zijn er in vele vormen en maten. Vanaf A4-formaat tot borden van meer dan een meter breed. De meeste coachborden zijn voorzien van magneten. Daarnaast fungeren ze ook vaak als ‘whiteboard‘. Er zijn mobiele varianten, opvouwbare- en zelfs verrijdbare borden.

 

2. Welke voordelen biedt een coachbord?

Voetballers zijn vaak sterk visueel ingesteld. Een coachbord is een simpel maar doeltreffend middel om voetbal (tactische) zaken op een heldere manier te tonen en uit te leggen. Het bespaart veel tijd en het is duidelijk. Veel duidelijker dan als je kiest voor alleen een mondelinge uitleg.

Onderstaand een overzicht van de voordelen van een coachbord.

Voordelen coachbord
 • Eenvoudig hulpmiddel voor het uitleggen van een tactiek, opstelling of trainingsoefening;
 • Makkelijk te gebruiken;
 • Geeft voor iedereen (spelers!) duidelijkheid;
 • Bespaart tijd (ten opzichte van alleen mondeling uitleg);
 • Biedt goede mogelijkheden tot interactie met spelers;
 • Veel mogelijkheden om tactieken te bespreken;
 • Ook te gebruiken om een trainingsoefening uit te leggen;
 • Niet alleen meer statisch, maar tegenwoordig ook makkelijk mee te nemen;
 • Professionele uitstraling.

 

3. Wat zijn de nadelen van een coachbord?

Naast de voordelen kan een coachbord ook nadelen hebben. Het gaat dan vooral om praktische zaken.

Nadelen coachbord
 • Snel incompleet: magneten kun je makkelijk kwijtraken;
 • Een compact formaat coachbord (coachmap!) is lastig hanteerbaar bij een grote(re) groep;
 • Tijd nodig voor het opzetten van het bord (geldt niet bij een permanent/statisch bord).

 

4. In de praktijk: Hoe kun je een coachbord gebruiken?

Naast dat je er een opstelling mee kunt uitbeelden, is een tactiekbord een uitstekend middel om specifieke situaties te bespreken. De naam tactiekbord zegt het eigenlijk al. Een bord om een tactiek te visualiseren.

 

Voorbeeld gebruik coachbord

Tijdens een wedstrijdbespreking, kun je bijvoorbeeld bepaalde situaties uit een vorige wedstrijd interactief met de spelers bespreken. Je bootst een situatie na.

Vervolgens laat je de spelers er rustig over nadenken. Ze kunnen dan nadenken over vragen als: Wat gebeurde er nu precies in die situatie? Welke opties en mogelijkheden waren er?

Daarna kun je als coach feedback vragen aan de spelers. Bijvoorbeeld antwoord krijgen op vragen als: Wat hadden ze anders/beter kunnen doen?

 

5. Wat kost een coachbord?

Er is een breed scala aan tactiekborden verkrijgbaar. De prijzen van variëren vanaf € 25,- tot meer dan € 300,-. Het type coachbord en de afmetingen zijn belangrijke prijsbepalende factoren. Onderstaand een overzicht van de verschillende typen coachborden.

 

6. Afmetingen coachbord

Coachborden zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. De hieronder genoemde afmetingen zijn uitgesplitst naar horizontale en verticale coachborden. Bij een horizontaal coachbord wordt het voetbalveld in de breedte weergegeven. Terwijl bij een verticaal coachbord het veld in lengte wordt getoond.

Horizontaal coachbord (hoogte x breedte)
 1. 30 cm x 45 cm (klein)
 2. 45 cm x 60 cm (middel)
 3. 60 cm x 90 cm (groot)
 4. 90 cm x 120 cm (extra groot)

Uit ervaringen blijkt dat de afmetingen van 60 cm x 90 cm groot genoeg zijn, om in de kleedkamer door iedereen goed te kunnen worden gezien.

Verticaal coachbord (breedte x hoogte)
 1. 25 cm x 36 cm (coachmap)
 2. 53 cm x 72 cm (klein)
 3. 74 cm x 100 cm (middel)
 4. 94 cm x 105 cm (groot)

 

7. Typen coachbord

Naast dat er horizontale- of verticale coachborden verkrijgbaar zijn, zijn er ook verschillende typen tactiekborden te onderscheiden.

 

7.1 Magnetisch en beschrijfbaar coachbord (horizontaal en verticaal veld)

Traditioneel coachbord

Het traditionele coachbord is een magnetisch bord, dat tevens met speciale stiften beschrijfbaar is. De magneten “fungeren” als spelers en tegenstanders, om wedstrijd- en trainingssituaties na te bootsen.

Naast de magnetische eigenschappen is een traditioneel coachbord ook een whiteboard. Hierdoor is deze met speciale (uitwisbare) stiften beschrijfbaar.

Een traditioneel tactiekbord heeft een statische en een mobiele variant. De statische variant is bedoeld om aan de muur te bevestigen en daar te laten hangen. Dit type coachbord is vaak meer dan een meter breed. Deze zijn ook in een verrijdbare versie te koop.

De mobiele variant is vaak wat kleiner en kun je makkelijk meenemen en ter plekke ophangen aan een deur of muur. Meestal kun je hier een handige draagtas bij kopen.

Dit coachbord van Cawila krijgt goede reviews op internet. Het voldoet aan de minimale afmetingen van 60cm x 90cm, die nodig zijn voor een goede zichtbaarheid in de kleedkamer. Het is voorzien van magneten en beschrijfbaar met een whiteboard stift. De prijs bedraagt circa 55 Euro.

 

7.2 Opvouwbaar coachbord (horizontaal veld)

Opvouwbaar coachbord

Er zijn traditionele coachborden verkrijgbaar die je kunt inklappen. Op die manier kun je het bord makkelijker kleiner maken en meenemen naar bijvoorbeeld uitwedstrijden.

Naast dat deze borden magnetisch zijn en voorzien zijn van magneten, zijn ze meestal ook beschrijfbaar met whiteboard stiften. Meestal zit er ook een draagtas bij.

Ter plekke kun je het tactiekbord weer uitklappen en ophangen of neerzetten. Een uitklapbaar coachbord is doorgaans wat duurder dan een traditioneel tactiekbord.

Ciclon Sports heeft een inklapbare versie van de afmetingen 60cm x 90 cm. Dit coachbord bevat magneten, is beschrijfbaar en er zit tevens een handige draagtas bij. De prijs ligt rond 65 Euro. Ciclon Sports is gespecialiseerd in het vervaardigen van trainingsmateriaal en maakt bijvoorbeeld ook loopladders.

 

7.3 Oprolbaar (magnetisch) coachbord (verticaal veld)

Oprolbaar coachbord

Een oprolbaar coachbord is een magnetisch tactiekbord dat eenvoudig is op te rollen.

Je kunt er een draagkoker bij kopen, zodat je het makkelijk kunt vervoeren. Sommige oprolbare coachborden zijn ook beschrijfbaar met bijvoorbeeld krijt. De krijtstrepen kun je naderhand wissen met een speciale reinigingsdoek.

Op locatie kun je het coachbord uitrollen en ophangen en verder gereedmaken voor gebruik.

Het oprolbare tactiekbord van Sportec krijgt goede reviews op internet. De prijs ligt boven de 75 Euro. De afmetingen zijn 74cm bij 52cm; wij vinden dit wat aan de kleine kant. Er is zijn wel grotere versies verkrijgbaar, maar de prijzen lopen dan al gauw op tot ruim boven 100 Euro.

 

7.4 Tactiek flipover (verticaal veld)

Tactiek flipover

Naast het statief/flipover dat je nodig hebt, zijn er (voorbedrukte) flipchart vellen die je daarbij kunt gebruiken.

Een tactiek flipover werkt net als een normale flipover. Het is dus een groot uitgevallen kladblok, waarmee je dus telkens nieuwe bladen kunt gebruiken en beschrijven.

Deze flipover van Soccer Concepts is een goed voorbeeld van een tactiek flipover. De achterwand is magnetisch en beschrijfbaar. Daarnaast zitten er flipchartvellen bij. De kosten (exclusief draagtas) bedragen ongeveer 90 Euro. Door het statief is deze wat minder mobiel dan de borden die we hierboven hebben bekeken.

 

7.5 Coachmap (horizontaal en verticaal veld)

De meest compacte vorm van een coachbord is de de coachmap, oftewel tactiekmap. Dit zijn handzame mappen in A4-formaat, waarin vaak een mini coachbord met magneten zit. Daarnaast zit er een schrijfblok bij voor aantekeningen en waarmee je zaken kunt uittekenen. Het voordeel van een coachmap is dat je deze goed kunt gebruiken om individuele spelers zaken uit te leggen. Daarnaast is dit formaat het handigst in de dugout. Coachmappen zijn doorgaans wat prettiger geprijsd. Prijzen liggen tussen de 25 en 35 Euro.

Agility Sports

Agility Sports heeft een heel handige coachmap in A3-formaat. Deze is verkrijgbaar bij Bol.com en kost ongeveer € 25,-.

Agility Sports Coachmap
Agility Sports Coachmap
Ciclon Sports

De coachmap van Ciclon Sports is iets kleiner/smaller, maar heeft een kwalitatief wat betere afwerking. Deze kost € 35,- en is ook te koop via Bol.com. Beide coachmappen zijn compleet uitgerust met o.a. stift, magneten en schrijfblok.

Coachmap Ciclon Sports
Coachmap Ciclon Sports

 

Het A5-formaat van de coachmap zorgt er ook voor dat je tactiekbord groot genoeg is, maar nog steeds makkelijk is mee te nemen en binnen handbereik is, wanneer je ‘m nodig hebt.

Online zijn er veel coachmappen te vinden, maar de twee die hierboven staan krijgen goede reviews, zijn duurzaam en worden al langere tijd verkocht.

 

9. Combineren

Het is natuurlijk ook goed mogelijk om zowel een tactiekbord als een coachmap te gebruiken. Het tactiekbord voor in de kleedkamer en de coachmap voor op het veld. Door beide te gebruiken ben je als voetbalcoach nog beter uitgerust om je tactische visie over te brengen.

Wil je weten welke voetbalspullen je als trainer naast een coachbord nog meer nodig hebt, lees dan ons artikel “Wat heb je nodig als voetbaltrainer?“.