Hoe kies je de beste keepershandschoenen?

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar ooit keepte Jan Jongbloed de WK-finale van 1974 zonder keepershandschoenen. “Met blote handen heb je een betere grip”, vond hij. En dat was niet zonder reden. Keepershandschoenen waren in die tijd kwalitatief een stuk minder dan tegenwoordig.

Inmiddels heeft de technologie de kwaliteit van keepershandschoenen een enorme boost gegeven. Keepen zonder handschoenen is vandaag de dag eigenlijk ondenkbaar. Het huidige materiaal biedt veel meer comfort en bescherming.

Daarnaast zijn keepershandschoenen gewoon noodzakelijk. De reden daarvoor is dat je simpelweg veel meer grip hebt op de hedendaagse ballen, dan met je blote handen.

 

Noodzakelijke kosten

In het algemeen is het zo dat er niet aan ontkomt om meerdere paren keepershandschoenen te hebben. Dat heeft te maken met onder meer de ondergrond, duurzaamheid en weersomstandigheden.

Dat betekent dus dat je aardig wat geld kwijt kunt zijn voor je keepershandschoenen. Daarom raden wij jou aan de tips uit deze minigids te gebruiken om een goede keuze te maken.

 

Check hier de Top 4 Keepershandschoenen 2019-2020 !

 

Kopen, gebruik en onderhoud

Maar hoe vind je goede keepershandschoenen? Welke zijn nou het meest geschikt voor jou? Er is zoveel keuze.

En hoe zorg je ervoor dat je je handschoenen goed gebruikt en onderhoudt? Allemaal belangrijke vragen als je gewoon goed en veilig wilt keepen.

Het antwoord op al deze vragen vind je in deze minigids, die je hulp biedt bij het kiezen van de juiste keepershandschoenen. De koopgids “Hoe kies je de beste keepershandschoenen?” bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Budget
 2. Maat
 3. Duurzaamheid
 4. Nat weer
 5. Fingersave
 6. Pasvorm
 7. Junior
 8. Trainingspaar
 9. Keuze
 10. Gebruik & Onderhoud

Het kiezen van keepershandschoenen is trouwens geen ‘rocket science’. Er is niets ingewikkelds aan.

Er zijn gewoon een paar dingen waar je even op moet letten. Zodat je het juiste materiaal kiest. En dat is best belangrijk. Goed materiaal kan bepalen of je net wel, of net niet die cruciale redding verricht.

In onderstaande checklist hebben wij alvast één en ander voor je samengevat:

 

Checklist keepershandschoenen

Koopgids keepershandschoenen

1. Budget

Voordat je begint met je speurtocht naar jouw top handschoenen, bepaal je eerst je budget. Er zijn namelijk keepershandschoenen in allerlei prijsklassen verkrijgbaar. Vanaf om en nabij een tientje, tot in de honderden Euro’s.

Dus van spotgoedkoop tot megaduur. Belangrijk dus om eerst te bepalen hoeveel je wilt uitgeven. Op die manier verklein je vooraf al de verzameling aan keepershandschoenen waaruit je kan kiezen.

Overigens wil een duurdere prijs niet betekenen dat de handschoenen langer meegaan. Voor meer informatie over duurzaamheid, zie 3. Duurzaamheid.

 

2. Maat

Nadat je je budget hebt bepaald, is het handig om eerst je maat op te meten. Je kunt de maat eenvoudig opmeten door de breedte van je hand met een meetlint of rolmaat in centimeters op te meten.

Tip: Steek je handpalm uit en meet het breedste deel van de palm (ter hoogte van je knokkels). Meet beide handen op en kies de grootste afmeting.

Niet naar beneden afronden, te kleine handschoenen knellen en beperken daardoor de bewegingsvrijheid en de handschoenen slijten sneller.

In onderstaande tabel kun je je handschoenmaat opzoeken. Let op dat dit adviesmaten zijn. Maten kunnen per merk verschillen. Klik op het plaatje om de tabel te vergroten.

 

Maattabel keepershandschoenen

Alternatieve meetmethode: omtrek

In plaats van de breedte van je handpalm op te meten, kun je ook de omtrek van je hand gebruiken om je maat te bepalen. Net als bij de vorige methode steek je je handpalm uit. Maar nu meet je, met bijvoorbeeld een meetlint, de omtrek van je hand (op dezelfde hoogte als bij de bovenstaande methode waarbij je de breedte van je hand opmeet).

Aan de hand van de omtrek kun je de maat als volgt afleiden (ook hier geldt dat het adviesmaten zijn en dat maten per merk kunnen verschillen):

Omtrek in CM Maat
14 4
15 5
16 6
18 7
22 8
24 9
27 10

 

Als je je maat opgemeten hebt, ben je klaar om naar de volgende stap te gaan.

 

3. Duurzaamheid

Op basis van de ondergrond waarop je keept, kan er onderscheid worden gemaakt. Er zijn keepershandschoenen voor:

 1. Natuurgras (allround);
 2. Kunstgras of zaal (ook wel ‘hardground’ genoemd).
3.1 Natuurgras

Keepershandschoenen voor op natuurgras zijn in feite niets anders dan “normale” allround keepershandschoenen. Doorgaans heeeft dit type keepershandschoen een zachtere foamlaag, waardoor ze meer grip hebben.

Op internet is een grote keuze te vinden aan allround keepershandschoenen. Hieronder staan 2 voorbeelden van allround keepershandschoenen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien krijgen beide typen keepershandschoenen goede reviews op internet.

 

Adidas Predator Pro

Adidas Predator ProDe Adidas Predator Pro is een goed voorbeeld van een allround keepershandschoen, waarmee je veel kanten op kunt.

Doordat er 2 typen foam in verwerkt zijn, kun je deze handschoenen op verschillende ondergronden en bij diverse weertypen gebruiken. Verder is de demping erg goed, waardoor ze prettig aanvoelen.

De prijs van de Predator Pro ligt rond de 100 Euro.

 

Elite Real

Elite Real 1De Elite Real zijn keepershandschoenen uit het topsegment. Ze bieden een optimale combinatie van stevigheid en comfort.

Bovendien scoren ze goed op duurzaamheid, maar zijn ook voorzien van een dikke en zachte foamlaag. Daardoor is de grip uitstekend te noemen.

Qua prijs (rond de 90 Euro) zijn ze net wat gunstiger dan de absolute toppers de Elite Neo.

 

Elite Neo

Elite Neo 8

Dit zijn de absolute ‘kings’ onder de keepershandschoenen: de Elite Neo. Ze bieden maximale grip, ongeacht de weersomstandigheden.

Verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, blauw en rood. Deze krijgen ook de beste waarderingen van keepers die ze gebruiken. Dankzij de hybrid flat cut zijn het hele flexibele en lichte handschoenen. Ze bevatten dan ook geen fingersave.

Het zijn de perfecte handschoenen voor wedstrijden. De prijs ligt iets boven de 100 Euro. Via bol.com lukt het vaak om de voordeligste aanbiedingen te vinden.

 

3.2 Hardground

Bij het keepen op een harde ondergrond zoals kunstgras of zaal, zal een keepershandschoen sneller slijten.

Dat komt doordat de zachte foamlaag van het ‘gripgedeelte’ van de keepershandschoen, in aanraking komt met de grond. Bij het duiken of het opstaan na een duik, is er bijvoorbeeld sprake van contact met het kunstgras. Je kunt je voorstellen dat deze laag slijt, waardoor de grip van de keepershandschoen afneemt.

 

Doorgaans zijn keepershandschoenen met meer grip voorzien een zachtere foamlaag. Dat wil niet zeggen dat deze handschoenen langer meegaan. Integendeel zelfs.

 

Om hierop in te spelen, zijn er bijvoorbeeld voor kunstgras, speciale keepershandschoenen ontwikkeld die een stevigere foamlaag hebben. Deze slijten daardoor minder snel. Deze hebben wel als nadeel dat, doordat ze stugger zijn, deze handschoenen minder gevoel en grip hebben.

Dit wel echter niet zeggen dat keepershandschoenen voor op gras, ongeschikt zijn op kunstgras of vice versa. Het verschil tussen handschoenen ‘voor gras’ en ‘voor kunstgras/zaal’ zit in de duurzaamheid en souplesse.

Keepershandschoenen voor kunstgras en de zaal slijten minder snel en gaan daardoor langer mee. Een gevolg van deze extra duurzaamheid is minder grip op ballen. Dat laatste kan zich vooral voor doen bij nat weer.

Mocht je regelmatig op kunstgras keepen, dan is het waard om de afweging te maken. En of je dus wilt gaan voor een slijtvaste(re) keepershandschoen. En of je bereid bent, in het geval van stevigere keepershandschoenen, in te leveren op grip en souplesse.

Keep je weinig op kunstgras dan hoef je jezelf deze vraag niet te stellen. Dan kun je gaan voor zoveel mogelijk grip en souplesse.

 

Wil jij tips over het keepen op kunstgras? Lees dan onze longread ‘Beter keepen op kunstgras‘ met onder meer tips over kledingkeuze voor kunstgras.

 

Stanno Hardground RFH III (junior én senior)

Stanno Hardground RFH IIIDe Stanno Hardground RFH III is een goed voorbeeld van keepershandschoenen, die speciaal voor kunstgras zijn ontwikkeld.

De rubberen patch bij de handpalm zorgt voor een handschoen, die tegen een stootje kan. Deze keepershandschoenen zijn slijtvast en hebben een goede prijs-/kwaliteitsverhouding. De roll finger cut zorgt ervoor dat je geen last van stiksels hebt.

Voor de junior én senior versie ligt de prijs rond de € 50,-.

 

Uiteraard kun je ervoor kiezen om voor een set keepershandschoenen voor natuurgras te gaan en een set speciaal voor kunstgras. Daar zijn wel de nodige kosten aan verbonden en je kunt je afvragen of je het fijn vindt om met afwisselende sets keepershandschoenen te keepen.

 

4. Nat weer

Iedereen weet dat je bij nat weer minder grip hebt op een bal. Met name bij nieuwe ballen is dit het geval.

Speciaal voor nat weer zijn keepershandschoenen met aqua foam ontwikkeld. Deze zijn gemaakt van zachter foam, waardoor je beter grip hebt op natte ballen. Deze handschoenen presteren ook goed bij droog weer.

Doordat in deze handschoenen het zachte aqua foam is verwerkt, slijten deze keepershandschoenen echter wel weer sneller.

Toch kan het zeker de moeite waard zijn om, speciaal voor nat weer, een setje aqua foam keepershandschoenen aan te schaffen. Doordat je deze niet iedere week zult gebruiken, is het risico van snelle slijtage niet groot.

 

5. Fingersave (vingerbescherming)

5a. Wat is fingersave?

In de jaren 90 is Adidas als eerste begonnen met maken van keepershandschoenen met extra vingerbescherming.

Onder de naam ‘fingersave’ wordt er met behulp van plastic extra stevigheid in de handschoen aangebracht, zoals bijvoorbeeld bij de Adidas Predator Match Fingersave, die bij Aktiesport verkrijbaar is. Hierdoor kunnen vingers niet meer dubbel klappen en wordt de kans op blessures gereduceerd. In navolging van Adidas hebben inmiddels alle grote merken dit concept geïntroduceerd. Ook de fingersave versie van de Adidas Predator 20 Match voor kinderen is bij Aktiesport verkrijgbaar.

 

 

5b. Voordelen en nadelen

Zoals altijd, heeft ieder voordeel zijn nadeel. Het voordeel van fingersave is de extra bescherming en de verminderde kans op blessures. Het nadeel is dat de keepershandschoen minder soepel is, waardoor je je vingers minder goed kunt bewegen.

Voor jonge keepers lijkt het gebruik van fingersave goed, omdat het extra bescherming biedt. Anderzijds is het gevolg een verminderde bewegingsvrijheid van de vingers, waardoor de handen van de jonge keeper zich minder goed kunnen ontwikkelen.

 

5c. Wel of geen fingersave?

De keuzecriteria die tot nu toe zijn besproken waren vrij objectief. De keuze voor keepershandschoenen met of zonder fingersave is echter een persoonlijke. De belangrijkste vragen die je hier zult moeten beantwoorden zijn:

 • Hoe belangrijk vind je extra bescherming voor je vingers?
 • En in hoeverre heb je last van de verminderde bewegingsvrijheid van je vingers?

In het beantwoorden van deze vragen kun je rekening houden met je eigen keepersstijl. De één zal minder snel last hebben van het dubbel klappen of kneuzen van vingers dan de ander.

Er zijn ook keepershandschoenen waarbij je de mogelijkheid hebt om de fingersave uit de keepershandschoen te halen. Deze zijn met behulp van klittenband vastgemaakt.

 

6. Pasvorm

Het laatste onderdeel dat je mee kunt nemen bij je keuze, is de pasvorm (ook wel ‘cut’ genoemd) van de handschoen.

De ‘cut’ zegt iets over hoe de handschoen gevormd is en hoe eventuele stiknaden zijn weggewerkt. Het geeft aan hoe de handschoen om je hand valt. Dit kun je uiteraard beste ervaren door de handschoen te passen.

Er worden 4 verschillende cuts onderscheiden:

 

6a. Flat Cut/Positive Cut

Dit is de meest voorkomende ‘cut’. De stiknaden van het materiaal van de keepershandschoen zijn bij een Flat Cut (‘Platte vinger’), aan de zijkant van de vingers zichtbaar. Hierdoor is er sprake van een handschoen met platte vingers.

Doordat de stiknaden zich aan de buitenkant bevinden, zul je deze niet aan je vingers voelen.

 

6b. Rollfinger Cut

Bij een Rollfinger Cut wordt het materiaal/foam als het ware om de vingers heen gerold. Dit verbetert de grip ten opzichte van de Flat Cut, wat vooral te merken is bij het vangen van een bal.

Vooral als je bredere vingers/handen hebt, zal deze pasvorm lekkerder zitten. Het nadeel van deze ‘cut’ is dat je de naad altijd voelt aan de onderkant van de middel- en wijsvinger.

 

6c. Negative Cut

Hierbij worden de naden naar binnen gestikt. Dit wordt ook wel een negatieve naad genoemd.  Dit geeft naast een goede grip ook een beter gevoel als de bal in de handschoen ligt. Dus bij zowel het vangen als werpen van de bal is de grip optimaal.

Doordat de naden naar binnen zijn gestikt, zul je deze altijd voelen aan je vingers.

 

6d. Hybrid Cut

Een Hybid Cut is een pasvorm waarbij alle bovenstaande methodes met elkaar gecombineerd worden. Dit is vooral prettig voor keepers met onregelmatig gevormde handen of vingers.

De verschillen tussen de diverse ‘cuts’ zul je moeten ervaren. Door verschillende modellen te passen, kun je bepalen welke pasvorm voor jou het prettigst zit.

 

7. Junior

Voor de jongere keepers zijn er tegenwoordig ook speciale keepershandschoenen ontwikkeld. De meeste kinderen zullen een maat van 4 tot 6 hebben. Vaak ook zijn deze handschoenen meer slijtvast dan de normale modellen. De optie fingersave vind je bij diverse modellen terug.

Op Bol.com vind je de prettig geprijsde (circa € 20,-) Stanno Volare jr keepershandschoen. Deze keepershandschoenen zijn allround, in verschillende maten verkrijgbaar en krijgen goede reviews. Daarnaast kun je bij Bol.com ook kiezen voor junior keepershandschoenen voor hardground en met of zonder fingersave.

Ook Aktiesport heeft een goede verzameling aan keepershandschoenen voor kinderen. Ze hebben onder meer diverse modellen Adidas Predator en Nike Match. De prijzen variëren tussen de 15 en 30 Euro.

 

8. Trainingspaar

Veel keepers kiezen ervoor een nieuw paar trainingshandschoenen in eerste instantie alleen voor wedstrijden te gebruiken. Het oudere paar bewaren ze dan voor de training. Op deze manier gaan je nieuwe handschoenen langer mee.

 

9. Keuze

Samenvattend bestaat de keuze voor de juiste keepershandschoenen uit de volgende factoren, waarmee je rekening kunt houden:

9.1 Budget

Bepaal eerst hoeveel je wilt uitgeven. Dit versmalt gelijk al de scope van je zoektocht, waardoor je beter kunt vergelijken. Duurdere keepershandschoenen gaan per definitie zeker niet langer mee.

9.2 Maat

Meet je maat op volgens de methode in dit artikel. Je kunt beter iets te ruime handschoenen nemen, dan keepershandschoenen die knellen.

9.3 Duurzaamheid

Alleen je regelmatig op een harde ondergrond zoals kunstgras, dan kun je het beste kiezen voor een slijtvast(ere) keepershandschoen speciaal voor kunstgras. Is dit niet het geval dan kun je beter kiezen voor een soepelere keepershandschoen voor op natuurgras.

Uiteraard kun je, als je budget het toelaat, zowel keepershandschoenen voor natuurgras en kunstgras aanschaffen.

9.4 Nat weer

Het is aan te raden om een speciaal paar keepershandschoenen voor ‘nat weer’ aan te schaffen. Voordeel is dat je grip op natte ballen hiermee echt verbetert. Omdat je ze niet iedere week nodig zult hebben, zal het met de slijtage wel meevallen.

9.5 Fingersave

Veiligheid in de vorm van vingerbescherming is belangrijk. Dit is vooral een persoonlijke keuze. De één zal sneller last hebben van dubbel klappen of kneuzen van vingers dan de ander.

9.6 Pasvorm

De keuze op basis van de pasvorm van een handschoen is het best te maken door de keepershandschoenen te passen/vergelijken

9.7 Trainingspaar

Als je nieuwe keepershandschoenen koopt, is het raadzaam om je oude keepershandschoenen nog te bewaren. Deze kun je dan nog voor het trainen gebruiken. De nieuwe keepershandschoenen gebruik je dan voorlopig alleen voor de wedstrijden. Op deze manier doe je langer met je nieuwe handschoenen.

 

10. Gebruik & Onderhoud

Voordat je nieuwe keepershandschoenen gaat gebruiken, is het goed de volgende stappen te ondernemen:

10.1 Verwijder eventuele folielaag

Bij sommige keepershandschoenen bevindt zich nog een folielaag op het foam gedeelte van de keepershandschoen (handpalm). Dit is daarop aangebracht, om te voorkomen dat de handschoenen aan elkaar gaan plakken.

Voordat je ze gaat gebruiken is dus eerst zaak om te checken of deze folielaag op de handschoen zit en zo ja, deze zorgvuldig te verwijderen.

10.2 Foamlaag schoon maken

De volgende stap die je moet doen is eerst de foam laag schoon maken. Dit doe je door de handschoenen onder lauw water voorzichtig uit te knippen. Je kunt dit het beste vinger voor vinger doen. Zie ook deze video:

Als ze schoon zijn, knijp je vervolgens het meeste vocht uit de handschoen. Let op: niet wringen.

10.3 Laten drogen

Daarna laat je de keepershandschoenen rustig drogen. Dit kun je doen door ze aan de waslijn te hangen, of in een handdoek te rollen. Leg ze nooit op een verwarming of kachel! Het risico is dat dan de foamlaag indroogt en gaat scheuren.

Een nachtje drogen is meestal voldoende.

10.4 Eerste gebruik

Voordat je de keepershandschoenen voor het eerst gaat gebruiken, maak je ze eerst vochtig onder de kraan. Dit verbetert het grip en de conditie van de foamlaag.

10.5 Na eerste gebruik

Nadat je een wedstrijd hebt gekeept, kun je het beste je handschoenen indien nodig zorgvuldig onder de kraan schoonmaken. Vervolgens wikkel je de vochtige keepershandschoenen in een handdoek. Bij het volgende gebruik maak je de handschoenen eerst weer even vochtig.

 

Mocht je de keepershandschoenen voor langere tijd niet gebruiken, dan is het raadzaam om de handschoenen regelmatig vochtig te maken. Hiermee voorkom je uitdroging.

 

10.6 Hulpmiddelen

Tijdens een wedstrijd kun je een handdoek in je doel hangen. Hiermee kun je je handschoenen tijdens de wedstrijd schoon maken. Denk bijvoorbeeld aan modder op een nat veld. Op deze manier zorg je ervoor dat de grip van je keepershandschoenen in conditie blijft.

Een andere “hack” die wel eens wordt toegepast, is vaseline. Vaseline aanbrengen op de foam laag van je handschoenen verbetert de conditie en grip van je handschoen. Niet teveel natuurlijk. Kijk maar eens naar onderstaande video:

Er zijn zelfs middeltjes speciaal voor keepershandschoenen ontwikkeld, die dezelfde eigenschappen als vaseline hebben…..