Bijgewerkt door Erwin op

4 Smaakmakers Eredivisie eerste seizoenshelft 2017-2018

Nu de Eredivisie in een winterslaap is beland, maken we de balans op voor de eerste seizoenshelft 2017-2018. De competitie is halverwege. Als we naar de statistieken kijken, zien we een opvallende trend.

De buitenspelers zijn vooral de smaakmakers van de eerste seizoenshelft geweest. Niet alleen gaven zij regelmatig een assist. Maar ze wisten ook zelf de goal te vinden. Deze trend zien we ook in andere competities. De klassieke buitenspeler is steeds meer een allround aanvaller geworden.

Een overzicht van de buitenspelers met de hoogste productiviteit (goals & assists):

NaamClubGoalsAssistsProductiviteit
 David NeresAjax8917
Hirving LozanoPSV11415
Steven BerghuisFeyenoord11314
Alireza JahanbakhshAZ6713

 

David Neres

 • Leeftijd: 20 jaar
 • Positie: rechtsbuiten
 • Voet: links
 • Land: Brazilië

David Neres kwam in de vorige winterstop naar Ajax. Na een aarzelend begin, lijkt hij dit seizoen op stoom te komen. Wat aan zijn statistieken opvalt, is dat hij erg effectief is. In absolute aanvallen creëert hij een gemiddeld aantal kansen en voorzetten. Maar daarvan wordt wel het hoogste percentage omgezet in een doelpunt (24%).

Daarnaast pikt hij regelmatig een doelpunt mee. Ook voor zijn doelpogingen geldt dat hij eigenlijk niet eens zo heel veel op doel schiet. Als hij dat echter doet, dan is het wel zeer efficiënt. Van de 18 keer dat hij op doel schoot, waren er 13 op doel, waarvan er 8 in het net eindigde.

De kracht van Neres is, naast zijn effectiviteit, zijn onvoorspelbaarheid en doelgerichtheid. Neres zou ook op de positie van aanvallende middenvelder uit de voeten moeten kunnen.

 

 

Transferwaarde

Ajax haalde Neres destijds voor 12 miljoen Euro van Sao Paulo. Dat was voor Ajax een recordbedrag voor een buitenlandse transfer. Inmiddels heeft hij de aandacht van buitenlandse scouts. Zo zouden Juventus, Manchester United, Arsenal en Tottenham Hotspur hem volgen. Deze ploegen zouden denken aan een bedrag van 25 miljoen Euro.

Een transfer voor Neres zou echter veel te vroeg zijn. Hij speelt pas 1 jaar bij Ajax. Hij zou zeker nog minimaal 2 jaar bij Ajax moeten ‘rijpen’. Het is ook niet te verwachten dat Ajax aan een vertrek zal meewerken.

 

Hirving Lozano

 • Leeftijd: 22 jaar
 • Positie: linksbuiten
 • Voet: rechts
 • Land: Mexico

Mexicaans international Hirving Lozano stond al enkele jaren op de radar van de PSV-scouts. Tijdens de Confederations Cup van 2017, waar Lozano één van de uitblinkers was, werd de transfer naar de Eindhovenaren rond gemaakt. Hiermee visten diverse andere clubs achter het net.

‘Chucky’ (bijnaam Lozano) heeft zich razendsnel aangepast aan PSV. Bij 15 van de doelpunten van PSV was hij betrokken. Meestal in de afronding. Vooral in de eerste maanden van de competitie deed Lozano van zich spreken. Zo scoorde hij in 7 van zijn eerste 8 wedstrijden. Dat is een record.

Lozano is een hele actieve speler richting het doel van de tegenstander. Met 43 schoten behoort hij tot de top 5 van spelers met de meeste schotpogingen. Van deze spelers was hij de meest effectieve. 11 keer wist hij te scoren. Hiermee is hij, samen met Steven Berghuis, mede topscorer halverwege.

De kwaliteiten van Lozano zijn onder meer zijn dribbels, behendigheid en afronding. Met veel snelheid en komend vanaf de linkerflank is hij lastig af te stoppen.

 

 

Transferwaarde

Over het transferbedrag dat PSV afgelopen zomer voor Lozano betaalde is onduidelijkheid. Technisch manager Marcel Brands noemde een bedrag van 10 miljoen Euro. Terwijl Pachuca CF, de voormalige club van Lozano, een bedrag van 20 miljoen Euro verlangde. Er schijnt wel een fors doorverkoop percentage te zijn afgesproken. Bij een verkoop moet PSV dus een substantieel deel van de transferopbrengst afdragen aan de Mexicaanse club.

Ook voor PSV is een tussentijds vertrek van Lozano in principe onbespreekbaar. Ook voor Lozano geldt dat het goed voor zijn ontwikkeling is om bij zijn huidige club te blijven. Zijn huidige transferwaarde is lastig in te schatten. Bedragen variëren van 15 miljoen Euro (zie transfermarkt.nl) tot een bedrag van 70 miljoen Euro dat bij Studio Voetbal is genoemd.

 

Steven Berghuis

 • Leeftijd: 26 jaar
 • Positie: rechtsbuiten
 • Voet: links
 • Land: Nederland

Dat Steven Berghuis in dit lijstje staat is een kleine verrassing. Hij was zeker een belangrijke schakel in het elftal van Feyenoord dat vorig seizoen kampioen werd. Maar zijn statistieken waren in dat seizoen niet bijzonder indrukwekkend (7 goals & 6 assists). Dit seizoen wist Berghuis al 11 keer het net te vinden, en 3 assists af te leveren. Daarmee is dit nu al een evenaring van zijn beste seizoen (2014-2015 bij AZ). Zijn goede vorm leverde hem tot nu toe ook al 2 keer de titel ‘Speler van de maand’ op.

Het lijkt erop dat hij na zijn definitieve transfer naar de Rotterdammers afgelopen zomer, zijn draai heeft gevonden. Net als Lozano behoort hij tot de top 5 spelers met de meeste doelpogingen. Van de 40 pogingen, wist hij 11 keer te scoren. Vooral zijn effectiviteit is dus opvallend. Berghuis is een speler met een uitstekende traptechniek, die graag ‘in de bal‘ komt. Ook hij is een speler die vanaf de flank (rechts), naar binnen komt en kan uithalen op doel.

 

 

Transferwaarde

In de zomer van 2017 nam Feyenoord Berghuis voor 6,5 miljoen Euro over van Watford. Hij heeft een contract tot de zomer van 2021 bij de Rotterdammers. Van eventuele transfergeruchten is geen sprake.

 

Alireza Jahanbakhsh

 • Leeftijd: 24 jaar
 • Positie: rechtsbuiten
 • Voet: rechts
 • Land: Iran

De laatste speler uit dit rijtje is Iraans international Alireza Jahanbakhsh. Dit is een speler die al enkele jaren opvalt op de Nederlandse velden. Medio 2013 begonnen bij NEC. Sinds de zomer van 2015 basisspeler bij AZ.

Na Sheraldo Becker gaf Jahanbakhsh de meeste voorzetten: 90. Opvallend feit daarbij is dat het succespercentage van zijn voorzetten 14% is. Dat is beduidend minder dan hetzelfde percentage van andere spelers die veel voorzetten geven. Jahanbakhsh creëerde wel een substantieel aantal kansen (36), waarvan er 6 in een goal eindigden. Een misschien nog meer opvallende statisitiek is het grote aantal doelpogingen van Janhanbakhsh. Met 51 doelpogingen is hij de nummer 3 in het lijstje met doelpogingen. 25 hiervan waren op doel, waarvan 7 keer doeltreffend.

Jahanbakhsh is meer een klassieke buitenspeler dan de andere 3. Met zijn rechterbeen op de rechterflank heeft hij veel diepte en snelheid in zijn spel.

 

 

Transferwaarde

Jahanbakhsh kwam in de zomer van 2015 voor 2 miljoen Euro naar AZ. Zijn transferwaarde op transfermarkt.nl is inmiddels gestegen naar 5,5 miljoen Euro. Voor een speler met zijn kwaliteiten is dit eigenlijk een koopje. Zijn contract loopt nog 2,5 jaar door tot medio 2020. De verwachting is dat AZ dus nog wel meer voor hem kan vragen. Op dit moment zijn er geen transfergeruchten aan de orde. Maar als hij zo blijft spelen dan zal hij moeilijk te behouden zijn voor AZ.

Wat vind je van dit artikel? Geef je mening:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *