Hoe kun je voetbalanalist worden?

Kun je als ‘onbekende’ voetbalanalist worden?

De voetbalanalist is niet meer weg te denken van de buis. Maar hoe word je eigenlijk voetbalanalist?En wat zijn je kansen als je geen bekende ex-profvoetballer bent? Het antwoord op onder meer deze vragen vind je in deze post.

De voetbalanalist is een graag gezien gast op televisie. Vroeger waren er alleen samenvattingen of rechtstreekse uitzendingen van wedstrijden. Deze werden dan direct voorzien van commentaar.

Tegenwoordig heb je bij live wedstrijden (naast het wedstrijdcommentaar) een voorbeschouwing, een korte update in de rust en vervolgens nog een nabeschouwing. Er zijn zelfs hele praatprogramma’s waarin de voetbalanalisten hun mening verkondigen en discussiëren.

Discussies over buitenspel. Of het wel of geen overtreding was. Een tactiek wordt besproken. Een wissel die niet goed uitpakte. Gespreksonderwerpen genoeg.

Denk maar aan programma’s als Voetbal Inside, Studio Voetbal, Rondo en De Tafel van Kees. Zelfs in ‘niet-voetbal’ programma’s schuift de analist de laatste jaren aan tafel. Er lijkt wel een nieuwe beroepsgroep te zijn ontstaan.

 

Over voetbalanalisten

Wikipedia omschrijft het beroep van voetbalanalist als volgt: “Een voetbalanalist is een persoon die commentaar levert op een voetbalwedstrijd of op de voetbalwereld in het algemeen. Meestal is dit een deskundige persoon, zoals een (oud-)voetballer, trainer/coach of journalist.” In hoofdlijnen zijn er dus 2 typen voetbalanalisten te onderscheiden:

  1. Een (vaak bekende) (ex-)voetballer of trainer/coach;
  2. Een voetbaljournalist.

In de eerste groep treffen we bekendheden aan als René van der Gijp, Wim Kieft, Willem van Hanegem, Louis van Gaal, Kenneth Perez, Ruud Gullit etc. Van de journalisten die voetbalanalist zijn (geworden), kennen we onder andere Johan Derksen, Wilfred Genée, Hugo Borst en Arno Vermeulen.

 

Kijkcijfers

Het populaire voetbal praatprogramma Voetbal Inside, dat op maandag- en vrijdagavond wordt uitgezonden op RTL-7, heeft een schare trouwe fans.  Het aantal kijkers naar dit programma ligt tussen de 500.000 en 700.000 per keer.

Studio Voetbal, de tegenhanger bij de publiek omroep op de zondagavond, zit op soortgelijke kijkcijfers. Rondo, dat op maandagavond wordt uitgezonden, is alleen beschikbaar voor abonnees van Ziggo en heeft beduidend lagere kijkcijfers. Dat zelfde geldt voor De Tafel van Kees dat op zondagochtend op Fox Sports wordt uitgezonden.

Het feit dat deze programma’s al geruime tijd op de buis zijn te vinden toont aan dat er duidelijk een markt is voor voetbalanalisten.

 

Voetbalanalist worden

Maar hoe kan je nu als ‘onbekendheid’ voetbalanalist worden? Je kunt proberen om via de journalistieke weg voetbalanalist te worden. Tenminste, als je geen profvoetballer bent….

Voordat we hiermee verder is het eerst belangrijk om jezelf een paar dingen af te vragen, voordat je besluit hiermee verder te gaan:

  1. Beschik je over voldoende incasseringsvermogen om als voetbalanalist je mening te geven? Je kunt er namelijk vanuit gaan dat er altijd wel iemand is die het niet met je eens is. Daar moet je wel tegen kunnen;
  2. Heb je voldoende voetbalintelligentie c.q. voetbalinzicht? Zie je het spelletje goed? Kun je spelers en coaches een beetje doorgronden? Beschik je over mensenkennis? Dit zijn allemaal ingrediënten waarover een kundig voetbalanalist dient te beschikken;
  3. Kun je je mening goed onder woorden brengen? Als je iets vindt, dan is het belangrijk dat je dat goed kunt uitleggen. Je hebt tenslotte met een kijkerspubliek te maken.

Als ervan overtuigd bent dat je over bovenstaande vaardigheden beschikt, en/of bereid bent je hierin te verbeteren, dan komt de volgende stap. Nu is het zaak om een opleiding dan wel een bijbaan te kiezen waarmee je uiteindelijk de overstap naar voetbalanalist kunt maken.

 

Opleiding

Een echte opleiding voor voetbalanalist bestaat niet. Wel zijn er opleidingen die gerelateerd zijn aan dit vak. Denk aan opleidingen op het gebied van sport, media en journalistiek. Via bijvoorbeeld een job als sportverslaggever bij een krant kun je de oversteek wellicht maken.

Voor sportverslaggever/-journalist kun je een opleiding volgen aan de School voor Journalistiek. Je kunt ook denken aan een opleiding Sportcommunicatie. Voor deze laatste opleiding hoef je geen hardcore sporter te zijn, maar dien je wel over passie voor sport te beschikken.

 

Bijbaan

Naast een opleiding kun je ook kiezen voor een bijbaan als beginnend voetbalanalist. De term vacature voetbalanalist kom je namelijk steeds vaker tegen.

Het internet opent mogelijkheden om te starten als amateur voetbalanalist. Er is een groeiend aantal bedrijven dat zich bezig houdt met het verzamelen van statistische voetbaldata. Voor het analyseren en verrijken van deze gegevens zijn mensen nodig. Mensen met passie voor en kennis van voetbal. In dit soort functies kijk en analyseer je veel live wedstrijden via internet. Dat betekent dus in de avonduren werken aan je skills als beginnend voetbalanalist.

Verder zijn er ook regelmatig clubs in het betaald voetbal die op zoek zijn naar medewerkers/stagiairs die kunnen helpen bij video-analyse. Je analyseert dan bijvoorbeeld tegenstanders aan de hand van videobeelden.

Vanuit je eerste (bij)baan als (amateur) voetbalanalist kun je ook de overstap maken naar professioneel voetbalanalist. De mogelijkheden zijn er zeker wel. Maar je moet wel bereid zijn om er veel tijd in te steken. Alleen dan kun je je echt ontwikkelen tot volwaardig voetbalanalist.