Wanneer krijg je een gele of rode kaart?

Zowel bij de profs als bij de amateurs zie je ze regelmatig voorbij komen: gele kaarten en rode kaarten. Helaas is niet altijd duidelijk waarom nu een gele- of rode kaart wordt gegeven. Bijvoorbeeld: de scheidsrechter geeft een gele kaart, waar iedereen eigenlijk een rode kaart verwacht. Of er wordt helemaal geen kaart gegeven, terwijl een rode kaart misschien wel op zijn plaats was geweest.

Het kan allemaal best verwarrend zijn en geeft veel ruimte voor discussie. Hoog tijd om via dit artikel antwoord te geven op de vraag, wanneer krijg je nu een gele kaart of rode kaart met voetbal!

Gele of rode kaart

Bij de beslissing een gele of rode kaart te geven, geldt in het algemeen dat:

Een gele kaart of rode kaart is een hulpmiddel van de scheidsrechter om zijn of haar beslissing te verduidelijken. Een gele kaart wordt gegeven als officiële waarschuwing aan een speler die een overtreding begaat. De rode kaart gaat een stapje verder. Het tonen van de rode kaart door de scheidsrechter betekent dat de speler een dusdanig zware overtreding heeft begaan, dat deze van het voetbalveld dient te verdwijnen.

Naast een overtreding kan er ook een kaart worden gegeven voor onbehoorlijk gedrag. Of er sprake is van een overtreding of onbehoorlijk gedrag en hoe zwaar deze bestraft moet worden, dat is ter beoordeling aan de scheidsrechter. De scheidsrechter baseert zich daarbij op de spelregels veldvoetbal van de KNVB.

Het is dus uiteindelijk altijd de individuele beoordeling van de scheidsrechter die bepaalt of er een gele kaart of rode kaart wordt gegeven. Dat is dan ook de reden waarom er zo vaak discussie is en blijft of en als er een gele- of rode kaart wordt gegeven. Gelukkig staat in de spelreglementen uitgeschreven in welke gevallen er sprake is van een overtreding of onbehoorlijk gedrag.

 

Gele kaart

Een gele kaart is een officiële waarschuwing voor overtreding van de spelregels.

De scheidsrechter bepaalt of het nodig is om, bij een overtreding, een gele kaart als waarschuwing te tonen. Als de scheidsrechter besluit een directe of indirecte vrije schop, dan wel een penalty toe te kennen, dan kan hij met een gele kaart zijn beslissing kracht bij zetten. Dat kan de scheidsrechter doen bij iedere overtreding van de spelregels. Dus bijvoorbeeld ook bij tijd rekken, het hinderen van de tegenstander bij een vrije trap of ander onbehoorlijk/onsportief gedrag, kan de scheidsrechter geel geven.

Als een scheidsrechter een gele kaart toont, wordt dus eigenlijk aangegeven dat de speler niet nog meer overtredingen moet begaan, omdat er anders disciplinaire maatregelen zullen volgen. Denk daarbij aan een tweede gele kaart of zelfs een rode kaart. Een tweede gele kaart in dezelfde wedstrijd, betekent dat de speler van het veld moet verdwijnen. De scheidsrechter zal dan eerst een 2e gele kaart tonen en daarna de rode kaart.

Boete of tijdsstraf

Als een speler tijdens de wedstrijd een gele kaart ontvangt, dan krijgt deze ook gelijk een geldboete. Bij de amateurs bedraagt dit circa € 16,- per keer bij de senioren en ruim € 7,- voor jeugdspelers. Spelers binnen de B-categorie van de KNVB zijn hiervan uitgesloten. Deze krijgen, indien zij een gele kaart krijgen, een tijdsstraf van 10 minuten gedurende de wedstrijd. Pakt een speler meerdere gele kaarten gedurende het seizoen dan kan de geldboete op naar zo’n € 28,- per gele kaart. De verhoogde boete geldt voor de 5e, 7e, 9e en daarna volgende gele kaarten.

 

Rode kaart

Als de scheidsrechter van mening is dat een speler, op basis van de spelreglementen, een dusdanig zware overtreding begaat dan kan de scheidsrechter besluiten dat een veldverwijdering van de speler noodzakelijk is. De scheidsrechter zal in dat geval de rode kaart tonen. De betrokken speler zal vervolgens direct het veld moeten verlaten. De speler mag niet worden vervangen door een wisselspeler.

Onder een zware overtreding kan bijvoorbeeld het gevaarlijk inkomen tijdens een duel worden verstaan. Maar ook in het geval een speler in zijn eigen strafschopgebied hands maakt en hierdoor de tegenstander een scoringskans ontneemt, zal een rode kaart worden getoond.

Gevolgen van een rode kaart

Zodra een voetballer een rode kaart ontvangt, is deze automatisch geschorst voor de eerstvolgende wedstrijd. De tuchtcommissie van de KNVB bepaalt de uiteindelijke straf voor de speler. De speler kan daarna nog in beroep gaan tegen de beslissing van de tuchtcommissie. De boete voor een directe rode kaart bedraagt ruimt €28,- voor senioren en €16,- voor jeugdspelers.

 

Veelgestelde vragen

Kun je als trainer of coach een gele of rode kaart krijgen?

Ook voor trainers en coaches geldt dat deze een gele of rode kaart kunnen krijgen, zodra zij op basis van de spelreglementen een overtreding begaan.

 

Kun je als wisselspeler of gewisselde speler een gele of rode kaart krijgen?

Voor wisselspelers én gewisselde spelers gelden dezelfde regels als de veldspelers. Zij kunnen dus ook een gele of rode kaart krijgen.

 

 

 

2 gedachten over “Wanneer krijg je een gele of rode kaart?”

  1. Wedstrijd Slavia Praag tegen Feyenoord. Wedstrijd van 25 november 2021
    Feyenoorder Til begaat een regel 12 overtreding en krijgt daarvoor de gele kaart. Nog geen minuut later krijgt hij voor dezelfde overtreding blijkbaar op advies van de assistent scheidsrechter een rode kaart, zonder dat de sr aangeeft dat de gegeven gele kaart is ingetrokken. Kan en mag dat en wat is in dit geval de enige correcte beslissing?

    Beantwoorden
  2. Een heel goed punt. Zolang de wedstrijd nog niet hervat is, mag een scheidsrechter, wanneer deze inziet dat zijn beslissing (op advies van de assistent-scheidsrechter) onjuist is, terugkomen op zijn beslissing. In dit geval wordt de gele kaart ingetrokken en een rode kaart gegeven. Spelregels KNVB 2021-2022, 5.2 Scheidsrechter – Beslissingen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie