Op welke leeftijd kun je het beste met voetballen beginnen?

Het ene kind trapt al op 4-jarige leeftijd tegen een bal aan. Terwijl de andere pas met 8 jaar zijn eerste voetbalstappen in de plaatselijke JO-9 maakt. En wat betekent het als je op latere leeftijd met voetbal begint? Kun je dan geen goede speler meer kunt worden? Is er zoiets als de juiste leeftijd om met voetbal te beginnen?

Er is geen ideale leeftijd om met voetbal te beginnen. Wel is er een minimum leeftijd: 4 jaar. Dit geldt voor zowel jongens als meisjes. Verder kun je op iedere leeftijd met voetbal beginnen. Zelfs als je 70 jaar bent, mits je over een goede gezondheid beschikt. Een maximum leeftijd is er dus niet.

 

Als je dus 4 jaar of ouder bent, mag je beginnen met voetballen. Wel is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. In dit artikel geef ik tips die kunnen helpen bij het nemen van de juiste beslissing:

 1. Beschikbaarheid club;
 2. Leeftijdscategorie;
 3. Talent;
 4. Lees samen een boek;
 5. Vriendjes/Vriendinnetjes;
 6. Hoe vaak?
 7. Betrokkenheid;
 8. Kosten;
 9. Waarom op voetbal?

 

1. Beschikbaarheid club

De eerste check die je natuurlijk doet, is te kijken of er wel een voetbalclub in de buurt beschikbaar is. Normaal gesproken zijn er in ieder dorp of stad wel minimaal 1 of meer voetbalclubs te vinden. Maar ondanks dat voetbal een populaire sport is, zijn er de afgelopen jaren, door gebrek aan animo, diverse voetbalclubs opgeheven.

 

Proeftraining – Heb je twijfels of voetbal iets voor jouw kind is? Bij de meeste voetbalclubs kan je kind gewoon 1 of meerdere keren op proef komen meetrainen. Gewoon om te kijken of en hoe het bevalt.

 

2. Leeftijdscategorie

Oké, je hebt een geschikte voetbalclub gevonden. De volgende check die je doet, is te kijken of er bij deze club wel gevoetbald wordt in de leeftijdscategorie waarin jouw kind valt. Dat is namelijk niet bij iedere club zo. Dit geldt vooral bij de jongste leeftijdscategorieën. Over welke leeftijden hebben we het dan:

 • Welpen/Kabouters/Puppy voetbal: 4 jaar;
 • JO6: 5 jaar;
 • JO7: 6 jaar;
 • JO8: 7 jaar (voorheen F-pupillen);
 • JO9: 8 jaar (voorheen F-pupillen).

JO staat voor ‘Jeugd Onder’. Niet iedere club biedt training en/of voetbalwedstrijden aan voor de genoemde leeftijdscategorieën. Soms worden ook jaargangen gecombineerd. Dan spelen de 7 en 8 jarigen gecombineerd in de JO9.

Competitieverband

Vanaf de JO8 biedt de KNVB wedstrijden in competitieverband aan. Je speelt dan in de wedstrijdvorm 6 tegen 6 op een kwart voetbalveld. Voor de leeftijdscategorieën JO6 en JO7 geeft de KNVB slechts een advies. Er worden geen competities door de KNVB georganiseerd. Geadviseerd wordt om de JO6 2 tegen 2 te laten spelen en JO7 4 tegen 4.

 

3. Talent

Dit is misschien een vreemd onderwerp in deze lijst, maar we noemen het toch even. Er zijn ouders die ervan dromen dat hun kind later profvoetballer wordt. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar hou er wel rekening mee dat er over talent op deze leeftijd nog niet heel veel te zeggen valt. De ene speler zal best makkelijker dribbelen dan de ander. Maar de kinderen zijn nog enorm in ontwikkeling. Tot en met JO-10 zet de KNVB vooral in op ontwikkeling in de breedtesport, waar plezier voorop staat. Pas vanaf 11 jaar worden er standen bijgehouden en gaan amateurclubs meer op talent selecteren.

 

Wesley Sneijder werd op al op 7-jarige leeftijd gescout door de jeugdopleiding van Ajax. Dirk Kuijt daarentegen, speelde toen hij 18 jaar was nog bij de amateurs van Quick Boys. Vervolgens werd hij door F.C. Utrecht opgepikt. Dit geeft maar weer eens aan, hoe grillig voetbaltalent zich ontwikkelt.

 

4. Lees samen een boek over voetbal

Vind je kind het nog een beetje spannend om op voetbal te gaan? Of kan je kind niet wachten om te beginnen met voetballen? In beide gevallen is het leuk om samen met je kind een boek over voetbal te lezen. Er zijn heel veel leuke boeken om je kind kennis te laten maken met voetbal. De Effies naar de top van Vivian den Hollander is een ontzettend leuk boek dat geschikt voor kinderen tussen 7 en 9 jaar. Het gaat over Bas die bij de Effies speelt en daar allerlei voetbalavonturen beleeft.

Chaos United is weer heel iets anders. Deze graphic novel, met met het rommeligste voetbalelftal in de hoofdrol, is echt grappig om te lezen. En tenslotte het boek Alles over voetbal is het meest geschikt voor de wat oudere kinderen. Door het samen lezen beleef je al veel voorpret met je kind.

5. Vriendjes/Vriendinnetjes

Het leukste voor jouw kind is natuurlijk als het samen met vriendjes of vriendinnetjes ‘op voetbal’ gaat. Het maakt de drempel minder hoog. Maar ook kan je kind nieuwe vrienden maken op de voetbalclub.

 

6. Hoe vaak?

Het aantal keren per week dat je kind naar voetbal gaat, varieert van 2 tot 3 keer per week tijdens het voetbalseizoen. Bij de jongste leeftijdscategorieën zul je per keer zul je een uur tot anderhalf uur kwijt zijn. Bij wedstrijden zal dat, in verband met aanwezigheid en bij uitwedstrijden, wat langer zijn.

 

7. Betrokkenheid

Als je kind op voetbal zit, dan is de kans groot dat je als ouder benaderd wordt om mee te helpen bij de voetbalclub. Denk aan bardiensten, trainen en/of coachen of andere taken. Natuurlijk hebben we allemaal een drukke agenda. Maar door te helpen bij de club, leer je ook weer andere mensen kennen. Dat is ook weer goed voor je sociale netwerk 🙂

 

8. Kosten

Voetbal is één van de goedkoopste sporten die er is. Voor de jongste leeftijden ligt het lidmaatschap op circa 5 tientjes per jaar. In het begin heb je alleen voetbalschoenen en voetbalkousen nodig. Wedstrijdtenues krijg je over het algemeen van de club.

 

9. Waarom?

Tenslotte kun je je nog afvragen waarom je je kind op voetbal zou willen laten gaan? Net als bij andere teamsporten geldt dat het gewoon ontzettend goed is voor de motorische- en sociale ontwikkeling van je kind.

 

Plaats een reactie