Hoeveel spelers mag je wisselen tijdens een wedstrijd?

De spelregels in voetbal bepalen hoe vaak je mag wisselen. Internationaal gezien worden deze spelregels opgesteld door de IFAB. Zij doen dit voor de FIFA. De KNVB neemt deze regels normaal gesproken over.

In mei 2020 heeft de IFAB (International Football Association Board) besloten om het maximum aantal wissels per voetbalwedstrijd tijdelijk te verhogen van 3 naar 5. Inmiddels zijn we al geruime tijd verder en is besloten deze aanpassing van ‘Law 3 of the Game’ te verlengen tot eind 2022. Dus echt tijdelijk kunnen we deze aanpassing niet meer noemen.

Betekent dit nu dat je kan stellen dat je maximaal 5 spelers per wedstrijd mag wisselen? Ja en nee…. Het volledige antwoord op deze vraag en lees je in dit artikel.

 

Aantal wissels in het voetbal

Voor het betaald voetbal in Nederland en heel veel andere landen, interland voetbal (inclusief EK 2021 & WK 2022) en Europees voetbal geldt dat, tot in ieder geval 31 december 2022 er maximaal 5 spelers per wedstrijd mogen worden gewisseld.

Voor het amateur voetbal bij de senioren en de oudste jeugdcategorieën in de A-categorie in Nederland geldt deze regel eveneens.

Binnen de A-categorie JO15- t/m JO17- en MO17-divisies is er in het seizoen 2021-2022 sprake van 7 wisselspelers. Voor de A-categorie JO13 en JO14 en alle leeftijdscategorieën in de B-categorie geldt dat er onbeperkt gewisseld mag worden.

 

Hoe vaak mag je wisselen?

Betaald voetbal (inclusief interlands en Europees voetbal)

Voor de 5 wissels geldt dat er maximaal 3 wisselmomenten per wedstrijd zijn. Daarnaast is er tijdens de rust een extra wisselmoment. In een reguliere wedstrijd kan er dus 4 keer gewisseld worden.

A-categorie amateurs

Binnen de A-categorie mogen er bij de senioren en de JO19 en JO18 maximaal 5 spelers gewisseld worden tijdens 3 wisselmomenten. Tijdens de rust mag er ook gewisseld worden. Er kunnen dus maximaal 4 wisselmomenten tijdens een wedstrijd zijn.

Voor JO15- t/m JO17- en MO17-divisies mag er 7 keer gewisseld worden. Hiervoor gelden ook dat er maximaal 3 wisselmomenten en 1 wisselmoment tijdens de rust zijn.

B-categorie amateurs

Bij de B-categorie is er niets veranderd. Hier is dus onbeperkt wisselen toegestaan.

 

Wisselen tijdens verlenging

Tijdens een verlenging komt er 1 extra wisselmoment bij. Het maximum aantal wissels verandert niet door een verlenging. Deze regel geldt niet voor de B-categorie amateurs.

 

Vermoeden van hersenschudding

Eind 2020 heeft de IFAB goedkeuring gegeven aan een proef, waarbij het toegestaan is een speler te wisselen, als het vermoeden van een hersenschudding bestaat. Voor deze wissel gelden de hierboven genoemde regels dus niet. Dit is dus een extra wissel. De KNVB doet dit seizoen mee aan deze proef.

 

 

Plaats een reactie