Hoe lang duurt een verlenging?

Regelmatig komt het voor dat er bij een voetbalwedstrijd een verlenging moet worden gespeeld. Hoe lang duurt zo’n verlenging nou? En wanneer wordt een verlenging nu precies gespeeld?

Een verlenging duurt 2 keer 15 minuten en bestaat dus uit 2 helften. Al naar gelang nodig, zal er door de 4e official per verlengingshelft extra speeltijd = blessuretijd, worden bijgetrokken. Daarmee duurt een verlenging dus in totaal minimaal 30 minuten (exclusief blessuretijd). Ondanks experimenten in het verleden met de ‘silver goal’ en ‘golden goal’, geldt tegenwoordig dus weer dat een verlenging minimaal 30 minuten duurt.

Is na het spelen van de verlenging de stand nog steeds gelijk, dan volgen er strafschoppen. Ieder team mag 5 strafschoppen nemen. Is de stand na deze 10 strafschoppen nog steeds gelijk? Dan mogen beide teams om en om één strafschop nemen, net zolang tot er winnaar komt.

 

Definitie van verlenging

Een verlenging is van toepassing als er wordt gespeeld via een knock-out systeem en er aan het einde van de reguliere speeltijd een gelijke stand is bereikt.

Knock-out is een systeem met rechtstreekse uitschakeling. Dit betekent dat als je als ploeg de wedstrijd verliest, je definitief uit het toernooi ligt. Onder reguliere speeltijd verstaan we de eerste- en tweede helft inclusief blessuretijd.

stopwatch
Afbeelding afkomstig van Pexels (licentie).

 

Ter verduidelijking geven we het volgende voorbeeld:

De laatste KNVB bekerfinale die met een verlenging beslist werd, is de finale van 2011. In die wedstrijd stonden FC Twente en Ajax tegenover elkaar. Nadat Ajax bij de rust met 0-2 voor stond, kwam FC Twente in reguliere speeltijd terug tot 2-2.

Nadat de blessuretijd geen doelpunt opleverde, werd er 2 keer 15 minuten verlengd. Uiteindelijk was het Marc Janko die in de tweede helft van de verlenging, in de 116e minuut de beslissende 3-2 binnen kopte. De resterende speeltijd in de verlenging leverde verder geen doelpunten meer op. Hiermee werd FC Twente winnaar van de finale en van de KNVB Beker.

Hieronder kun je de samenvatting van deze wedstrijd terug kijken:

 

Silver goal

De silver goal regel houdt in dat als bij een wedstrijd, die volgens het knock-out principe wordt gespeeld, en er verlengd wordt, er minimaal 1 helft 15 minuten (inclusief blessuretijd) verlengd wordt. Is er dan nog geen beslissing gevallen, dan wordt er nog 1 helft van 15 minuten (inclusief blessuretijd) verlengd.

Nadat de golden goal in 2003 door de UEFA werd afgeschaft, werd enkele jaren met de silver goal geëxperimenteerd. Zoals tijdens het EK van 2004. Tijdens dat EK werd de enige silver goal goal ooit gescoord. De maker was de Griek Traianos Dellas.

Na 2004 werd de silver goal weer afgeschaft en ging men terug naar de traditionele 2 keer 15 minuten + blessuretijd.

 

Golden goal

Om wedstrijden in de knock-out fase aantrekkelijker te maken, bedacht de FIFA eind vorige eeuw de golden goal regel. Deze regel hield in dat er, zodra er in de verlenging gescoord werd, de wedstrijd meteen beslist was en eindigde. De gedachte hierbij was dat op deze manier ploegen tijdens een verlenging meer op de aanval zouden spelen. Immers, je hoefde maar te scoren en je had gewonnen.

Tijdens het EK van 1996 werd de golden goal voor het eerst ingevoerd. Prompt scoorde de Duitser Oliver Bierhoff in de finale de ‘gouden goal’ tegen Tsjechië. Uiteindelijk bleek de praktijk toch weerbarstiger. Omdat een golden goal tegen krijgen fataal was, werd er juist tijdens een verlenging verdedigender gespeeld.

Daarom schafte de UEFA de golden goal in 2003 af. de FIFA deed dit in 2005. De UEFA experimenteerde nog even met de silver goal, maar hield dat ook snel voor gezien.