Artikel laatst bijgewerkt op juli 20, 2018

Tijdens het WK 2018 heeft de videoscheidsrechter zichzelf op de wereldkaart gezet. Zo werd er bij diverse wedstrijden op cruciale momenten ingegrepen door het team van videoscheidsrechters. Op advies van de VAR (Video Assistant Referee) ‘regende’ het bijna penalty’s.

In de groepsfase zijn er tot nu toe meer dan 20 penalty’s gegeven. Waarvan bijna de helft op advies van de videoarbiter.

Bijvoorbeeld in de wedstrijden Frankrijk-Australië, Peru-Denemarken en Rusland-Egypte. Er waren overtredingen die door de scheidsrechter over het hoofd werden gezien. Maar die wel door de videoscheidsrechter werden opgemerkt. Met als resultaat dus een pingel.

Of het nu terechte beslissingen waren of niet. Het deed een hoop stof opwaaien in de (social) media. Er was veel discussie en de nodige onduidelijkheid.

Wat zijn nu precies de taken van de videoscheidsrechter en zijn team, dat op afstand alles volgt? Wanneer mag hij? Welke regels zijn er allemaal? En wat zijn de voordelen en nadelen van het fenomeen videoscheidsrechter?

Tijd voor Voetbalminded om in de wereld van de videoscheidsrechter te duiken.

 

Achtergrond

Op 3 maart 2018 werd de videoscheidsrechter (VAR) officieel opgenomen in de spelregels van de IFAB (International Football Association Board). De IFAB is wereldwijd verantwoordelijk voor het bepalen van de spelregels van het voetbal. Het is een ‘onafhankelijke’ instantie, waarin de FIFA 50% van de stemrechten heeft.

De afgelopen jaren werd er volop geëxperimenteerd met de VAR. Zo werd in de Bundesliga werd in het seizoen 2017-2018 88 keer door de videoscheidsrechter ingegrepen. In 64 gevallen werd een foutieve beslissing van de scheidsrechter teruggedraaid.

In Nederland werd op 21 september 2016 de Video Assistent Referee voor het eerst getest tijdens de bekerwedstrijd Ajax-Willem II. Ook in het afgelopen seizoen testte de KNVB de videoarbitrage in een aantal bekerwedstrijden.

Doordat de VAR nu onderdeel uitmaakt van de spelregels, kunnen bonden en competities officieel gebruik maken van de VAR. Het is niet verplicht. De Engelse FA heeft nog zijn twijfels en doet bijvoorbeeld niet mee. Ook in het komend seizoen van de Champions League (2018-2019) zal er geen gebruik worden gemaakt van de videoscheidsrechter.

 

videoscheidsrechter WK 2018

WK 2018

De FIFA heeft besloten de VAR officieel in te voeren tijdens het WK 2018 in Moskou. Daarvoor zijn kosten noch moeite gespaard. Zo zit er tijdens een wedstrijd in een ‘War Room’, een internationaal team van (video)scheidsrechters achter een batterij monitors. Verder bevindt zich naast het veld een ‘Viewing Zone’, waar de scheidsrechter beelden kan terugkijken. Op het veld zijn 33 camera’s aanwezig om alles te registreren.

Namens Nederland is Danny Makkelie één van de dertien videoscheidsrechters.

KNVB

Ook de KNVB heeft besloten om komend seizoen de videoscheidsrechter officieel te gaan invoeren. Dit betekent dat in het seizoen 2018-2019 in totaal in 324 wedstrijden de VAR zal worden gebruikt. Het gaat om 306 duels in de Eredivisie en alle wedstrijden vanaf de kwartfinale in de KNVB beker. Verder zal de VAR worden gebruikt tijdens de Play Off wedstrijden en de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal.

Inmiddels bereiken ons berichten dat de invoering van de videoarbitrage voor komend seizoen op losse schroeven staat. Dit is het gevolg van het vastlopen van de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden voor de videoscheidsrechters.

 

Regels

Het uitgangspunt bij het gebruik van de videoscheidsrechter is dat deze zo min mogelijk ingrijpt met het maximale resultaat. Het doel hierbij is het verminderen van oneerlijkheid, die wordt veroorzaakt door duidelijke fouten van de scheidsrechter of belangrijke incidenten, die de scheidsrechter zijn ontgaan. Het gaat hierbij om informatie in bepaalde situaties, waardoor het oordeel van de scheidsrechter mogelijk anders kan uitvallen.

Het gaat om de volgende 4 situaties:

 1. Doelpunt/Geen doelpunt. Denk hierbij aan onduidelijke buitenspelsituaties, of als er bijvoorbeeld aan shirtjes wordt getrokken in het strafschopgebied;
 2. Penalty’s. Door ingrijpen van de VAR kan een onterecht toegekende penalty worden teruggedraaid. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. De VAR kan een ‘gemiste’ penalty signaleren;
 3. Een directe rode kaart. De VAR kan op basis van de videobeelden een rode kaart aangeven. Dit geldt niet voor tweede gele kaarten;
 4. Persoonsverwisseling. De VAR kan het aangeven als bijvoorbeeld de verkeerde speler het veld uit wordt gestuurd.
Buitenspel

Voor wat betreft buitenspel geldt dat de scheidsrechter het advies van de VAR altijd overneemt. De videoscheidsrechter beschikt namelijk over apparatuur waardoor hij altijd en foutloos kan beoordelen of een speler wel/niet buitenspel staat.

 

Voordelen en Nadelen

Voordelen
 • De mogelijkheid tot achteraf herstellen van foutieve beslissingen van de scheidsrechter;
 • Het objectiever maken van het voetbalspel;
 • Meer duidelijkheid voor het publiek. Onder voorwaarde dat beslissingen goed onderbouwd worden gecommuniceerd. Bijvoorbeeld met behulp van videoschermen in het stadion;
 • Een betere acceptatie van beslissingen die door de arbitrage genomen worden;
 • Minder mogelijkheden voor matchfixing/wedstrijdvervalsing.
Nadelen
 • Hoge kosten. Voor Nederland worden de kosten op € 150.000,- per veld geschat;
 • Bij ingrijpen van de videoscheidsrechter duurt het langer voordat er beslissingen worden genomen;
 • Er is nog steeds ruimte voor de eigen interpretatie. In dit geval door de videoarbitrage;
 • Fouten blijven mogelijk;
 • Bij ingrijpen door de videoarbitrage kan het soms wel heel ingewikkeld en/of onoverzichtelijk worden. Goede en heldere communicatie is essentieel om dit te voorkomen.

 

Veelgestelde Vragen en Antwoorden

1. Wie is eindverantwoordelijk, de scheidsrechter of videoscheidsrechter?

De videoscheidsrechter geeft op basis van de videobeelden een advies aan de scheidsrechter. De uiteindelijke beslissingen worden door de scheidsrechter genomen. Deze is uiteindelijk ook eindverantwoordelijk.

Alleen in het geval van buitenspel geldt, dat het advies van de VAR altijd wordt overgenomen. De reden daarvoor is dat deze over de juiste apparatuur beschikt om over wel/niet buitenspel te beslissen.

 

2. Mag de VAR ingrijpen wanneer hij wil?

Nee, dat is absoluut niet de bedoeling. “Niet ingrijpen is protocol, ook al zegt je natuur om toch iets te roepen”, zegt (video)scheidsrechter Danny Makkelie hierover.

 

3. Wanneer wordt de scheidsrechter altijd ‘overruled’ door de VAR?

Dat is in het geval van buitenspel. De videoscheidsrechter heeft de beste apparatuur om dit objectief te kunnen beoordelen.

 

4. Wanneer werd de videoscheidsrechter officieel ingevoerd?

Op 3 maart 2018 werd de videoscheidsrechter door de IFAB officieel opgenomen in de spelregels voor voetbal.

 

5. Per wanneer wordt er officieel gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter?

De VAR is met ingang van het WK 2018 officieel in gebruik genomen door de FIFA. Tijdens alle 64 wedstrijden wordt de videoscheidsrechter ingezet.

 

6. Uit hoeveel personen bestaat het ‘Video Assistant Referee’ team tijdens een WK-wedstrijd?

Het VAR-team bestaat uit een videoscheidsrechter en 3 assistent videoscheidsrechters. Daarnaast zijn er 4 ‘replay operators’ aanwezig.

 

7. Wat is de taakverdeling binnen Video Assistant Referee team?

De videoscheidsrechter neemt de beslissingen en communiceert rechtstreeks met de scheidsrechter op het veld. 2 van de assistent videoscheidsrechters bekijken lastige spelsituaties vanuit verschillende invalshoeken.

De andere assistent videoscheidsrechter fungeert als een soort van grensrechter. Hij moet onder meer letten op buitenspel.

De ‘replay operators’ zorgen voor de videobeelden.

 

8. Waar zit het VAR team tijdens het WK 2018?

De ‘War Room’ van het VAR team bevindt zich in het IBC (International Broadcast Center ) in het westen van Moskou.

 

9. Kan iedereen de beelden zien die de VAR bekijkt?

In het stadion is op videoschermen te zien, welke beelden het VAR-team bestudeert.

 

10. Welk teken maakt de scheidsrechter als hij gebruik wil maken van de VAR?

Indien de scheidsrechter gebruik wil maken van het advies van de VAR, tekent hij met zijn handen in de lucht een liggende rechthoek. Hiermee geeft hij aan gebruik te willen maken van het videoscherm, waarop de VAR de betreffende videobeelden toont.

Teken videoscheidsrechter

 

11. Wanneer wordt de videoscheidsrechter in Nederland ingevoerd?

Met ingang van het seizoen 2018-2019 wordt de VAR in Nederland officieel door de KNVB ingevoerd. Dat seizoen zal de VAR in totaal in 324 wedstrijden worden gebruikt.

Mogelijk wordt de invoering van de videoarbitrage voor komend seizoen uitgesteld. Dit is het gevolg van het vastlopen van de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden voor de videoscheidsrechters.

 

12. Waar bevindt de videoscheidsrechter zich bij een wedstrijd in Nederland?

Voorheen zat de videoscheidsrechter in een bus naast het stadion waar de wedstrijd werd gespeeld. Vanwege veiligheidsreden bevindt de bus zich nu op een andere locatie dan direct naast het stadion. Via een radioverbinding heeft de videoscheidsrechter, vanuit de bus, direct contact met de arbiter.

 

13. Hoeveel bedragen de kosten van een videoscheidsrechter?

De kosten worden geschat op € 150.000,- per veld. Voor Nederland bedragen de kosten voor een heel seizoen ongeveer € 1.700.000,-. De KNVB heeft aangegeven de kosten voor de seizoen 2018-2019 en 2019-2020 te betalen.

 

14. Waar vind ik de officiële regels met betrekking tot de VAR?

De officiële KNVB-regels kun je via deze link lezen en/of downloaden.

 

15. Wordt de videoscheidsrechter weer afgeschaft?

Alhoewel er veel discussie is over de videoscheidsrechter bij het voetbal, is de kans klein dat de VAR op korte termijn weer wordt afgeschaft. Er is de FIFA, KNVB en andere bonden veel aan gelegen, om de videoscheidsrechter tot een succes te maken.

De laatste regel die de FIFA invoerde en enkele jaren later weer werd afgeschaft, is de ‘silver goal‘. Dat was 18 jaar geleden.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *