Videoscheidsrechter: Regels, vragen & antwoorden

Sinds de invoering van de videoscheidsrechter tijdens het WK 2018, heeft de discussie rondom de VAR niet meer stil gestaan. In eerste instantie was het even wennen. Want het ging met de nodige hobbels gepaard.

Inmiddels zijn we vrij snel vertrouwd geraakt met het fenomeen ‘VAR’. De dialoog over de VAR gaat echter nog steeds onverminderd verder.

Motto van de VAR: “minimale interventie, maximaal voordeel”

Ondanks de discussie is uit onderzoek gebleken dat dankzij de VAR het aantal goede beslissingen is gestegen van 93 naar 99 procent. Onder meer de FIFA noemde de invoering van de VAR een groot succes.

Net als de FIFA hebben de meeste voetbalbonden in Europa de videoscheidsrechter inmiddels ingevoerd, of gaan dat op korte termijn doen (zoals de FA in Engeland).

In Nederland is de invoering van de VAR een feit. Met ingang van seizoen 2018-2019 heeft de KNVB videoarbitrage ingevoerd.

Maar, wat zijn nu precies de taken van de videoscheidsrechter en zijn team, dat op afstand alles volgt? Wanneer mag de VAR ingrijpen? Welke regels zijn er allemaal? En wat zijn de voor- en nadelen van het fenomeen videoscheidsrechter?

Tijd voor Voetbalminded om in de wereld van de videoscheidsrechter te duiken.

 

Achtergrond

Op 3 maart 2018 werd de videoscheidsrechter (VAR) officieel opgenomen in de spelregels van de IFAB (International Football Association Board). De IFAB is wereldwijd verantwoordelijk voor het bepalen van de spelregels van het voetbal. Het is een ‘onafhankelijke’ instantie, waarin de FIFA 50% van de stemrechten heeft.

De afgelopen jaren werd er volop geëxperimenteerd met de VAR. Zo werd in de Bundesliga werd in het seizoen 2017-2018 88 keer door de videoscheidsrechter ingegrepen. In 64 gevallen werd een foutieve beslissing van de scheidsrechter teruggedraaid.

In Nederland werd op 21 september 2016 de Video Assistent Referee voor het eerst getest tijdens de bekerwedstrijd Ajax-Willem II. Ook in het afgelopen seizoen testte de KNVB de videoarbitrage in een aantal bekerwedstrijden.

Doordat de VAR nu onderdeel uitmaakt van de spelregels, kunnen bonden en competities officieel gebruik maken van de VAR. Het is niet verplicht.

Vanaf de knock-outfase van het seizoen 2018-2019 heeft de UEFA de VAR ook in de Champions League ingevoerd. In het seizoen 2019-2020 zal de VAR zijn intrede in de Premier League doen.

videoscheidsrechter WK 2018

WK 2018

De FIFA heeft de VAR officieel ingevoerd tijdens het WK 2018 in Moskou. Daarvoor werden kosten noch moeite gespaard. Zo zat er tijdens een wedstrijd in een ‘War Room’, een internationaal team van (video)scheidsrechters achter een batterij monitors.

Verder bevond zich naast het veld een ‘Viewing Zone’, waar de scheidsrechter beelden kan terugkijken. Op het veld waren 33 camera’s aanwezig om alles te registreren.

Namens Nederland was Danny Makkelie één van de dertien videoscheidsrechters en speelde een belangrijke rol.

KNVB

Voor het seizoen 2018-2019 werd de VAR ook in Nederland door de KNVB officieel ingevoerd. Dit betekende dat in het voetbalseizoen 2018-2019 in totaal in 324 wedstrijden de VAR werd gebruikt.

Het ging om 306 duels in de Eredivisie en alle wedstrijden vanaf de kwartfinale in de KNVB beker. Verder werd de VAR gebruikt tijdens de Play Off wedstrijden en de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal.

De KNVB oordeelt positief over de invoering van de VAR in Nederland.

 

Regels

Het uitgangspunt bij het gebruik van de videoscheidsrechter is dat deze zo min mogelijk ingrijpt, met het maximale resultaat. Het doel hierbij is het verminderen van oneerlijkheid. Oneerlijkheid, die wordt veroorzaakt door duidelijke fouten van de scheidsrechter of belangrijke incidenten, die de scheidsrechter zijn ontgaan. Het gaat hierbij om informatie in bepaalde situaties, waardoor het oordeel van de scheidsrechter mogelijk anders kan uitvallen.

Het gaat om de volgende 4 situaties:

 1. Doelpunt/Geen doelpunt. Denk hierbij aan onduidelijke buitenspelsituaties, of als er bijvoorbeeld aan shirtjes wordt getrokken in het strafschopgebied;
 2. Penalty’s. Door ingrijpen van de VAR kan een onterecht toegekende penalty worden teruggedraaid. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. De VAR kan een ‘gemiste’ penalty signaleren;
 3. Een directe rode kaart. De VAR kan op basis van de videobeelden een rode kaart aangeven. Dit geldt niet voor tweede gele kaarten;
 4. Persoonsverwisseling. De VAR kan het aangeven als bijvoorbeeld de verkeerde speler het veld uit wordt gestuurd.
Buitenspel

Voor wat betreft buitenspel geldt dat de scheidsrechter het advies van de VAR altijd overneemt. De videoscheidsrechter beschikt namelijk over apparatuur waardoor hij altijd en foutloos kan beoordelen of een speler wel/niet buitenspel staat.

 

Voordelen en Nadelen

Voordelen
 • De mogelijkheid tot achteraf herstellen van foutieve beslissingen van de scheidsrechter;
 • Het objectiever maken van het voetbalspel;
 • Meer duidelijkheid voor het publiek. Onder voorwaarde dat beslissingen goed onderbouwd worden gecommuniceerd. Bijvoorbeeld met behulp van videoschermen in het stadion;
 • Een betere acceptatie van beslissingen die door de arbitrage genomen worden;
 • Minder mogelijkheden voor matchfixing/wedstrijdvervalsing.
Nadelen
 • Hoge kosten. Voor Nederland worden de kosten op € 150.000,- per veld geschat. Denk hierbij aan videoapparatuur en camera’s;
 • Bij een ingreep van de videoscheidsrechter duurt het langer voordat er beslissingen worden genomen;
 • Er is nog steeds ruimte voor eigen interpretatie. In dit geval door de videoarbitrage;
 • Fouten blijven mogelijk;
 • Bij ingrijpen door de videoarbitrage kan het soms wel heel ingewikkeld en/of onoverzichtelijk worden. Goede en heldere communicatie is essentieel om dit te voorkomen.

 

Veelgestelde Vragen en Antwoorden

1. Wie is eindverantwoordelijk, de scheidsrechter of videoscheidsrechter?

De videoscheidsrechter geeft op basis van de videobeelden een advies aan de scheidsrechter. De uiteindelijke beslissingen worden door de scheidsrechter genomen. Deze is uiteindelijk ook eindverantwoordelijk.

Alleen in het geval van buitenspel geldt, dat het advies van de VAR altijd wordt overgenomen. De reden daarvoor is dat deze over de juiste apparatuur beschikt om over wel/niet buitenspel te beslissen.

 

2. Mag de VAR ingrijpen wanneer hij wil?

Nee, dat is absoluut niet de bedoeling. “Niet ingrijpen is protocol, ook al zegt je natuur om toch iets te roepen”, zegt (video)scheidsrechter Danny Makkelie hierover.

 

3. Wanneer wordt de scheidsrechter altijd ‘overruled’ door de VAR?

Dat is in het geval van buitenspel. De videoscheidsrechter heeft de beste apparatuur om dit objectief te kunnen beoordelen.

 

4. Wanneer mag de videoscheidsrechter ingrijpen?

De videoscheidsrechter mag ingrijpen bij de volgende 4 situaties:

 1. Doelpunt/Geen doelpunt;
 2. Penalty’s;
 3. Een directe rode kaart;
 4. Persoonsverwisseling.

Deze situaties worden altijd gecheckt door de videoscheidsrechter.

 

5. Op welke punten checkt de videoscheidsrechter een doelpunt?

Als er een doelpunt gescoord is checkt de videoscheidsrechter altijd of:

 1. het buitenspel is;
 2. er voorafgaand aan het doelpunt een overtreding is gemaakt.

 

6. Hoe gaat het beoordelen van een incident door de VAR in zijn werk?

De VAR beoordeelt een incident door de videobeelden zowel met normale snelheid als in slow motion af te spelen.

Door de beelden met normale snelheid te bekijken kan de VAR de intensiteit van het incident beoordelen. Met behulp van slow motion kan een goede inschatting worden gemaakt van het raakmoment (bijvoorbeeld binnen of buiten het strafschopgebied).

 

7. Wanneer mag de videoscheidsrechter niet ingrijpen?

Alleen in de situaties die onder punt ‘4. Wanneer mag de videoscheidsrechter ingrijpen?’ genoemd zijn, mag de videoscheidsrechter ingrijpen.

Bij een verkeerde beslissing van de arbitrage bij bijvoorbeeld een corner, inworp of vrije trap zal de VAR dus niet ingrijpen. Ook bij een onterechte (tweede) gele kaart zal de VAR niet optreden.

 

8. In welke situaties gaat de scheidsrechter naar de monitor langs de lijn?

Alleen als er sprake is van een subjectieve beslissing, zal de scheidsrechter naar de monitor gaan.

Een subjectieve beslissing is een beslissing waarover je kunt discussiëren. Denk hierbij aan een handsbal, tackle, wel of geen rode kaart, strafschop, etc..

 

9. Mag een speler/coach om een ‘challenge’ vragen zoals bij hockey en tennis?

Nee, dat is niet toegestaan. Als een speler of staflid het videoscherm gebaar maakt, kan dat worden gezien als protest en kan een gele kaart worden gegeven.

 

10. Gaat er wel een challenge systeem komen?

In alle discussies omtrent het verbeteren van de VAR wordt het invoeren van een challenge systeem inderdaad genoemd. Bij een VAR challenge systeem kan bijvoorbeeld een ploeg per speelhelft, enkele keren de hulp van de videoscheidsrechter inroepen.

In bijvoorbeeld tennis wordt sinds de invoering van de Hawk-Eye in 2006 succesvol gebruik gemaakt van een challenge systeem. Beide tennisspelers hebben in dat geval per set, 3 keer het recht om de hulp van Hawk-Eye in te roepen.

Het is allerminst zeker dat het VAR challenge systeem er gaat komen. Het is één van de verbeterpunten die door de aanvoerders uit de Eredivisie genoemd worden.

 

11. Wanneer werd de videoscheidsrechter officieel in de voetbalspelregels opgenomen?

Op 3 maart 2018 werd de videoscheidsrechter door de IFAB officieel opgenomen in de spelregels voor voetbal. Dit maakte het voor bonden mogelijk om vanaf dat moment gebruik te gaan maken van videoarbitrage.

 

12. Per wanneer wordt er officieel gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter?

Na enkele jaren van experimenteren en proef draaien, werd de VAR tijdens  het WK van 2018 officieel in gebruik genomen door de FIFA. Tijdens alle 64 wedstrijden werd de videoscheidsrechter ingezet.

 

13. Wanneer werd de videoscheidsrechter in Nederland officieel ingevoerd?

Met ingang van het seizoen 2018-2019 is de VAR in Nederland officieel door de KNVB ingevoerd. Tijdens dit seizoen zal de VAR in totaal in 324 wedstrijden worden gebruikt.

 

14. Is er een VAR aanwezig bij Champions League wedstrijden?

De UEFA had er in eerste instantie voor gekozen om voor dit seizoen (2018-2019) nog geen gebruik te maken van de VAR. De reden hiervoor was dat het eenvoudigweg over niet genoeg opgeleide videoscheidsrechters beschikt.

Inmiddels is de UEFA overstag gegaan. Vanaf de knock-out fase van de Champions League heeft de VAR zijn intrede gedaan.

Vanaf het seizoen 2019-2020 zal de VAR in zijn opwachting maken in alle Champions League wedstrijden. Te beginnen met de play-off wedstrijden in augustus 2019.

 

15. Is er een VAR aanwezig bij Europa League wedstrijden?

Nee. Pas vanaf seizoen 2020-2021 zal er ook bij wedstrijden in de Europa League een VAR worden aangesteld.

 

16. Wordt er in de Premier League gebruik gemaakt van de VAR?

Vanaf seizoen 2019-2020 wordt de VAR ingevoerd in de Premier League.

 

17. Uit hoeveel en welke personen bestaat het ‘Video Assistant Referee’ team?

Het VAR-team bestaat uit de videoscheidsrechter, 1 of meerdere assistent videoscheidsrechters en 1 of meerdere (replay) operators.

 

18. Wat is de taak van de videoscheidsrechter binnen het VAR-team?

De videoscheidsrechter is de hoofdverantwoordelijke binnen het VAR-team. Hij beoordeelt de situaties en staat in rechtstreekse verbinding met de scheidsrechter.

 

19. Wat is de taak van de assistent-videoscheidsrechter binnen het VAR-team?

De assistent videoscheidsrechter ondersteunt de videoscheidsrechter. Denk hierbij aan administratieve taken, het beoordelen van specifieke zaken zoals buitenspel, het bekijken van lastige spelsituaties en het ‘live’ volgen van de wedstrijd als de VAR een situatie aan het beoordelen is.

 

20. Wat is de taak van de (replay)operator binnen het VAR-team?

De operator verzorgt de videobeelden.

 

21. Waar bevindt het VAR-team zich?

Het KNVB VAR-team zit in het nieuw gerealiseerde ARAG KNVB Replay Center in Zeist. Hier bevinden zich 6 videowerkplekken, waarvan 1 als reserve werkplek dienst doet.

Vanuit deze locatie zal het VAR-tea voor de aangewezen wedstrijden werkzaam zijn. Gedurende de laatste 2 speelronden van de Eredivisie, zullen 4 wedstrijden op locatie worden bezocht.

Tijdens het WK 2018 bevond de ‘War Room’ van het VAR team zich in het IBC (International Broadcast Center ) in het westen van Moskou. Het VAR-team bestond uit een videoscheidsrechter en 3 assistent videoscheidsrechters. Daarnaast waren er 4 ‘replay operators’ aanwezig.

 

22. Kan iedereen de beelden zien die de VAR bekijkt?

In het stadion is op videoschermen te zien, welke beelden het VAR-team bestudeert.

 

23. Van hoeveel camera’s kan de VAR gebruik maken?

In Nederland kan de VAR gebruik maken van 6 tot 8 camera’s. Tijdens het WK 2018 kon de VAR gebruik maken van meer dan 30 camera’s!

 

24. Welk gebaar maakt de scheidsrechter als hij gebruik wil maken van de VAR?

Indien de scheidsrechter gebruik wil maken van het advies van de VAR, tekent hij met zijn handen in de lucht een liggende rechthoek. Hiermee geeft hij aan gebruik te willen maken van het videoscherm, waarop de VAR de betreffende videobeelden toont.

Teken videoscheidsrechter

 

25. Hoeveel bedragen de kosten van een videoscheidsrechter?

De kosten worden geschat op € 150.000,- per veld. Voor Nederland bedragen de kosten voor een heel seizoen ongeveer € 1.700.000,-. De KNVB heeft aangegeven de kosten voor de seizoen 2018-2019 en 2019-2020 te betalen.

 

26. Waar vind ik de officiële regels met betrekking tot de VAR?

De officiële KNVB-regels kun je via deze link lezen en/of downloaden.

 

27. Wordt de videoscheidsrechter weer afgeschaft?

Alhoewel er veel discussie is over de videoscheidsrechter bij het voetbal, is de kans klein dat de VAR op korte termijn weer wordt afgeschaft. Er is de FIFA, KNVB en andere bonden veel aan gelegen, om de videoscheidsrechter tot een succes te maken.

De laatste regel die de FIFA invoerde en enkele jaren later weer werd afgeschaft, is de ‘silver goal‘. Dat was 18 jaar geleden.

 

28. Welke verbeterpunten zijn er?

Uit een recent onderzoek van Voetbal International onder de aanvoerders in de Eredivisie, zijn de volgende verbeterpunten naar voren gekomen:

2 gedachten over “Videoscheidsrechter: Regels, vragen & antwoorden”

 1. Als je var in voert dan moet de var wel gebruiken en betere mensen er neer zetten want die er nu zitten kunnen er niets van plus ze zijn allemaal partydig

 2. Ik moet zeggen dat het Amerikaanse vrouwenvoetbalteam
  een vies spelletje hebben gespeeld
  gedurende het hele WK toernooi hebben ze gewonnen door omkopen van scheidsrechters en de var
  er zijn met de beelden geknoeid en gemanipuleerd door de Var
  ook zijn er steekpenningen aangenomen van de Amerikaanse speelsters
  en dat was met elke wedstrijd die ze speelden
  en ook zijn ze positief bevonden aan doping
  tegen Spanje had Amerika er al uit moeten liggen
  die 2 penaltys waren schwalbe ook heeft het amerikaanse team smeergeld aan de FIFA betaald
  en dat was zeker geen klein bedrag
  en dan dat doelpunt van de engelsen wat de gelijkmaker had moeten zijn
  het was een zuiver doelpunt dat werd afgekeurd
  en dan die penalty tegen Nederland wat geen penalty was
  Ik heb alle wedstrijden gezien en gade geslagen
  het was weer opnieuw een omkoping van de scheidsrechter en de Var die met de beelden knoeiden
  als er geen corruptie was dan had het Amerikaanse Team meteen het toernooi moeten verlaten
  het bewijs is er klaarduidelijk dat het Amerikaanse team de scheidsrechters en de Var omgekocht hebben
  voor al die schwalbes die de amerikaanse speelsters in het strafschopgebied maakten
  hadden ze een gele kaart moeten hebben
  en in sommige wedstrijden hadden er zeker 3 speelsters met een rode kaart het veld moeten
  verlaten
  en dat deze speelsters zo hard konden lopen dat is alleen met doping mogelijk
  naar mijn mening zouden het Amerikaanse team de titel en de prijs moeten inleveren
  en gedurende 25 jaar aan geen enkele internationale toernooien mogen deelnemen
  nog voordat het WK toernooi was begonnen hed het Amerikaanse team
  te kennen gegeven dat ze het hele Wk toernooi hadden gekocht

Reacties zijn gesloten.