De aftrap in voetbal: regels en feiten

Iedere voetbalwedstrijd wordt hij minimaal 2 keer genomen: de aftrap. Maar hoe neem je nu precies een aftrap? En welke regels gelden er precies? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over de aftrap in het voetbal.

 

Wat is de aftrap?

De aftrap is de manier waarop de beide helften van een voetbalwedstrijd én verlenging worden gestart. Daarnaast wordt na ieder geldig doelpunt de wedstrijd hervat met een aftrap. De aftrap is daarmee één van de spelhervattingen in het voetbal.

 

Regels

Voor het nemen van een aftrap gelden de volgende regels:

  1. Alle spelers bevinden zich op hun eigen speelhelft, behalve degene die de aftrap neemt, die staat met de bal op de middenstip;
  2. Alle spelers, behalve de nemer van de aftrap, bevinden zich op minimaal 9,15 meter (10 yards) afstand van de bal (= buiten de middencirkel);
  3. De bal moet stil liggen voordat de aftrap genomen wordt;
  4. De scheidsrechter geeft een teken dat de wedstrijd kan beginnen (fluitsignaal);
  5. De bal is pas in het spel nadat deze is getrapt en duidelijk beweegt;
  6. De speler die de aftrap heeft genomen mag niet nogmaals de bal aanraken voordat een andere speler de bal heeft aangeraakt.

Zie ook onze infographic over de aftrap onderaan dit artikel.

 

Toss

Voordat de aftrap van de 1e helft plaatsvindt, wordt de toss gedaan. De toss wordt verricht door de scheidsrechter en de aanvoerders van beide teams. Allereerst geven ze elkaar een hand en wensen elkaar een prettige wedstrijd toe. Vervolgens vraagt de scheidsrechter aan de aanvoerder van de bezoekende ploeg, of ze ‘kop’ of ‘munt’ kiezen. De scheidsrechter gooit een muntstuk op. Na het opgooien van het muntstuk, ligt of de ‘kop’- of de ‘munt’-kant van het muntstuk boven.

Toss

Heeft de bezoekende ploeg het goed geraden (‘kop’ of ‘munt’ boven), dan wint deze de toss. Vervolgens mogen zij kiezen welk doel ze in de eerste helft willen verdedigen. Op die manier krijgen de bezoekers de kans om in de eerste helft het doel te kiezen, waarmee ze het voordeel van de veld- en weersomstandigheden kunnen uitbuiten. Denk aan een onregelmatig voetbalveld, zon en wind.

De partij die de toss verliest, mag aftrappen. De ploeg die de toss heeft gewonnen mag in de 2e helft aftrappen.

 

 

‘Nieuwe regel’

De laatste spelregelwijziging voor de aftrap is van 1 juni 2016. Vanaf dan was het niet meer verplicht om de aftrap eerst voorwaarts te spelen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede, omdat de bal vaak na een tikje vooruit toch achteruit wordt gespeeld om een aanval te starten.

 

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op veelgestelde vragen over de aftrap.

Wat gebeurt er als de nemer van de aftrap de bal opnieuw aanraakt?

Als de nemer van de aftrap de bal heeft gespeeld, mag deze pas de bal weer aanraken als een andere speler de bal heeft aangeraakt. Doet de speler dit wel, dan geeft de scheidsrechter een indirecte vrije trap aan de tegenstander.

 

Wat gebeurt er als er een overtreding wordt gemaakt tijdens de aftrap?

Als een ploeg hands maakt tijdens de aftrap, dan krijgen zij een indirecte vrije trap tegen. Voor elke andere overtreding tijdens de aftrap, zal deze moeten worden overgenomen.

 

Kun je rechtstreeks scoren uit een aftrap?

Ja, uit een aftrap kan rechtstreeks worden gescoord in het doel van de tegenpartij.

 

Kun je een eigen doelpunt maken uit een aftrap?

Als de bal vanaf de trap rechtstreeks in het eigen doel gaat, wordt een hoekschop toegekend aan de tegenpartij.

 

Infographic “De Aftrap”

Plaats een reactie