Welke voetbal posities zijn er allemaal?

Gepubliceerd door Erwin op

Voetbalminded heeft voor jou alle posities in voetbal verzameld. Je vindt ze in onderstaand overzicht met uitleg, beschrijvingen en afbeeldingen. De afbeelding geeft aan waar de speler met die positie zich bevindt in de beginopstelling.

Op welke posities kun je allemaal staan in voetbal? Dat zijn er nogal wat. Doordat er steeds meer verschillende systemen komen, veranderen ook de posities. Denk maar aan de opkomst van het 4-2-3-1 systeem in de afgelopen jaren.

Natuurlijk zijn er naast de keeper, nog steeds 3 verschillende linies: verdediging, middenveld en aanval. Toch zien we dat in het moderne voetbal de linies steeds meer in elkaar overlopen. De posities veranderen daarin mee.

1. Keepervoetbal positie keeper

Ieder elftal heeft 1 doelman. De doelman is de enige die de bal met zijn handen mag aanraken. Dat mag hij alleen binnen zijn eigen strafschopgebied.

Soms gaat de keeper mee in de aanval. Bijvoorbeeld in de laatste minuut bij een corner. Maar normaal gesproken staat de keeper op doel 🙂

Een extra kwaliteit van een keeper is, als hij goed “met zijn benen is”. Dat is vooral bij lage ballen superhandig. Een keeper die dit aspect goed beheerste was Edwin van der Sar. Een voorbeeld van een keeper die afgelopen jaar indruk maakte is André Onana.

 

 

2. Laatste man / Vrije verdediger / Libero / Ausputzervoetbal positie laatste man

Voor de positie van laatste man zijn er verschillende benamingen. De laatste man wordt ook wel vrije verdediger, libero of ausputzer genoemd.

Een laatste man speelt achter zijn verdediging. Hij geeft rugdekking op de andere verdedigers.

Daarnaast verzorgt hij van achteruit de opbouw van het spel in balbezit. Spelinzicht is dan ook belangrijk. Net als een goede traptechniek. Doordat een libero achter zijn verdediging speelt, heeft hij een goed overzicht. Hij is dan ook de aangewezen persoon om leiding te geven aan de defensie.

Een mooi voorbeeld van een ausputzer is Mats Hummels. In dit filmpje een overzicht van zijn defensieve- en offensieve skills.

 

In ons artikel ‘De Vrije Verdediger’ kijken we uitgebreid naar de positie van libero. Bijvoorbeeld welke taken de vrije verdediger heeft. Maar ook hoe de rol van de laatste man in de loop der jaren is veranderd.

 

3. Centrale verdediger / Voorstoppervoetbal positie centrale verdediger

Een centrale verdediger staat in het centrum van de verdediging. Zijn taak is het afstoppen van de spits van de tegenstander. Een centrale verdediger wordt ook wel voorstopper genoemd.

Een moderne centrale verdediger moet sterk in de duels zijn. Daarnaast is het belangrijk dat hij ook redelijk snel is. Opbouwende taken zijn voor een centrale verdediger minder van belang. Jerome Boateng is een goed voorbeeld van een typisch moderne centrale verdediger.

Vaak speelt een ploeg met 2 centrale verdedigers. In een systeem zonder laatste man, is het belangrijk dat centrale verdedigers rugdekking op elkaar geven. Verder zien we een trend dat ploegen vaker met 3 (centrale) verdedigers spelen. Bijvoorbeeld in een 3-5-2 of 5-3-2 opstelling.

 

Wil je weten hoe je een betere centrale verdediger kunt worden? Dan raden we je aan het artikel ‘Tips voor centrale verdedigers‘ te lezen.

 

4. Links- en Rechtsachter / Links- en Rechtsbackvoetbal positie rechtsachter linksachter

De rechtsachter en linksachter (ook wel rechtsback en linksback genoemd) zijn de verdedigers die vooral de zijkanten verdedigen. Zij spelen meestal tegen de buitenspelers van de tegenstander.

Naast dat zij een goede snelheid en verdedigende kwaliteiten moeten hebben, is het ook meegenomen als ze kunnen opbouwen/aanvallen.

Dankzij zijn sterke spel bij AS Monaco vorig seizoen, verdiende Benjamin Mendy in de zomer van 2017 zijn transfer naar Manchester City. Mendy is het prototype van een back met zowel verdedigende- als aanvallende kwaliteiten.
 

5. Vleugelverdedigervoetbal positie vleugeverdediger

Een vleugelverdediger is een aanvallend ingestelde verdediger, die op de flanken opereert. Doordat een vleugelverdediger regelmatig langs de zijlijn opstoomt, voorziet hij zijn ploeg van aanvallende impulsen. In veel situaties is de vleugelverdediger meer middenvelder dan aanvaller.

Vleugelverdedigers kom je tegen in het 5-3-2 systeem. Met dit systeem maakte Van Gaal furore maakte met Oranje op het WK van 2014. Denk maar in de rol die Daley Blind in dit systeem vervulde.

Ook in het 3-4-3 systeem waarmee het Chelsea van Antonio Conte momenteel opereert zijn de buitenste middenvelders een soort van vleugelverdedigers. Marcos Alonso vult deze rol heel goed in.

 

 

6. Verdedigende middenveldervoetbal positie verdedigende middenvelder

De verdedigende middenvelder is de meest verdedigend ingestelde middenvelder. Vaak ook is de verdedigende middenvelder het verbindingsstuk tussen verdediging en middenveld.

In het hedendaagse voetbal is de verdedigende middenvelder 1 van de sleutelposities op het veld. Een goede verdedigende middenvelder onderschept de aanvallen van de tegenpartij. Vervolgens kan hij een tegenaanval opzetten. Een verdedigende middenvelder moet dan ook veelzijdig zijn. En over een meer dan bovengemiddeld loopvermogen beschikken.

Een ploeg kan, al naar gelang het systeem, met 1 of meerdere verdedigende middenvelders spelen. In de afbeelding rechts speelt de ploeg in een 4-4-2 ruit formatie. Daarin heeft de verdedigende middenvelder een centrale rol.

Toni Kroos en Sergio Busquets zijn 2 van de meest populaire verdedigende middenvelders ter wereld.

 

 

7. Linker- en Rechtermiddenvelder /Links- en voetbal positie linker-/rechtermiddenvelderRechtshalf

De linker- en rechter middenvelder, ook wel links- en rechtshalf genoemd, zijn de buitenste middenvelders. Afhankelijk van het systeem dat er wordt gespeeld zullen zij meer of minder aan de buitenkant van het veld spelen.

In een 4-4-2 opstelling met 4 middenvelders op een rij (zie afbeelding rechts), zullen de linker- en rechtermiddenvelder meer aan de buitenkant spelen. Meer dan in een systeem waarin het middenveld in een ruit speelt (zie afbeelding hierboven).

Ook voor deze middenvelders geldt dat ze over een bovengemiddeld loopvermogen moeten beschikken. Het zijn vaak goede allround spelers. Denk aan Arturo Vidal van Bayern München.

 

Het artikel ‘10 Tips om een betere middenvelder te worden‘ gaat uitgebreid in op de vraag, hoe je een veelzijdige middenvelder kunt worden. Je vindt hier technische en tactische tips, specifiek voor alle posities op het middenveld.

 

 

8. Centrale middenveldervoetbal positie centrale middenvelder

Een centrale middenvelder speelt in de as, in de midden van het middenveld. Er zijn globaal 2 typen centrale middenvelders te onderscheiden:

  1. De spelverdeler;
  2. De dynamische middenvelder.

Waar nummer 2 vooral een dynamische box-to-box speler is, is het eerste type meer het voorbeeld van de klassieke spelverdeler. Een spelverdeler beschikt over een uitstekend spelinzicht en dito passing. Hij “verdeelt” als het ware het spel binnen zijn ploeg. De inmiddels gestopte Andrea Pirlois een voorbeeld van een typische spelverdeler.

Koke van Atletico Madrid is een speler die zijn kwaliteiten als spelverdeler, combineert met veel dynamiek en loopvermogen.

 

 

9. Aanvallende middenveldervoetbal positie aanvallende middenvelder

De aanvallende middenvelder wordt ook vaak de nummer 10  genoemd. Het is misschien wel de meest sexy positie in het voetbal. De aanvallende middenvelder is de meest vooruitgeschoven middenvelder. Hij ondersteunt de aanvallers en speelt ‘tussen de linies’.

In een 4-4-2 systeem met ruit speelt een ploeg met 1 centrale aanvallende middenvelder. Maar in een 4-2-3-1 systeem wordt er met 3 aanvallende middenvelders gespeeld. In dat geval wordt er ook vanaf de flanken met een aanvallende middenvelder gespeeld.

Christian Eriksen is het prototype van een goede aanvallende middenvelder. Met zijn loopacties, creativiteit en passes is hij altijd gevaarlijk richting het doel.

Tussen de linies spelen

Met het ‘tussen de linies spelen’ wordt bedoeld dat de aanvallende middenvelder telkens slim positie kiest, tussen (met name) het middenveld en de aanval. Door op deze manier vrij te lopen, is hij moeilijker te verdedigen.

 

 

10. Buitenspeler / Links- en Rechtsbuitenvoetbal positie buitenspeler

De buitenspeler, ook wel links- of rechtsbuiten genoemd, is een flankaanvaller.

Komend vanaf de flank zijn dit vaak spelers met een individuele actie. De klassieke buitenspeler is vooral een speler met een goed traptechniek en perfecte voorzet. Om buitenspelers te kunnen opstellen, moet een ploeg met 3 aanvallers spelen.

Tegenwoordig zie je steeds vaker buitenspeler die op de verkeerde flank staat. Dat wil zeggen, een linksbenige speler staat rechtsbuiten en andersom. Voordeel daarvan is dat de speler goed binnendoor kan passeren. Vervolgens kan hij aanleggen voor een schot met zijn sterke been. Denk hierbij aan Arjen Robben.

Nadeel hiervan is dat het vaak een voorspelbare actie is, zeker als de speler niet buitenom kan passeren. Bijkomend nadeel is dat als de speler buitenom passeert, hij gedwongen is om met zijn “zwakke been” een voorzet te geven.

 

 

11. Spits / Midvoor / Centrale aanvallervoetbal positie spits

De positie van spits is 1 van de meest begeerde posities in het voetbal. Een spits komt meestal het meest in scoringspositie. Een ploeg speelt nagenoeg altijd met 1 of 2 spitsen. In een systeem met 1 spits, zijn er vaak buitenspelers (4-3-3, zie afbeelding rechts) actief. Of de spits krijgt ondersteuning vanaf het middenveld (4-2-3-1).

In een systeem met 2 spitsen (4-4-2), is het belangrijk dat er een goede samenwerking tussen de 2 spitsen is. Ze dienen elkaar bij voorkeur aan te vullen.

Robert Lewandowksi is een goed voorbeeld van een spits die goed past in een systeem met 1 spits. Hij beschikt over (kop)kracht, een goed schot en actie.

Wil je weten welk rugnummer er bij een bepaalde positie hoort, dan raden wij je aan het artikel “Welke nummers horen bij welke positie?” te lezen.

 

Tot slot

Het is goed om te weten dat dit de beginposities zijn in de opstelling. Iedere speler vult een positie op zijn eigen wijze in. Een centrale middenvelder kan bijvoorbeeld als verkapte aanvallende middenvelder spelen. Hij speelt dan bijvoorbeeld offensiever en meer naar voren. Een spits kan bijvoorbeeld als schaduwspits opereren. Hij speelt dan meer in de rug van een andere spits, die meer diep speelt.

Coaches en spelers kunnen op deze manier accenten leggen in een wedstrijd.0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *