Wedstrijdbespreking houden, zo doe je dat

Gepubliceerd door Erwin op

Hoe houd je een wedstrijdbespreking? Nogal eens zie je dat na een aantal minuten spelers om zich heen beginnen te kijken. Of in gedachten lijken af te dwalen. Hoe zorg je er nu voor dat als trainer/coach de aandacht vasthoudt? En hoe voorkom je dat het geen theoretisch praatje wordt?

Zomaar een paar vragen die je vaak hoort als het over een wedstrijdbespreking gaat. Of we het nu over de senioren hebben of over bijvoorbeeld de JO11.

In dit artikel lees je meer over de opbouw van een wedstrijdbespreking. De aanbevelingen in dit artikel zijn gebaseerd op praktijkervaring en theorie. Uit ervaring weet ik dat het rust geeft voor zowel spelers als staf, als je werkt met een herkenbare structuur in je wedstrijdbesprekingen.

 

Uitgangspunten

Voordat we de opbouw van een wedstrijdbespreking verder bespreken, noemen we eerst een aantal uitgangspunten. Het is aan te raden om altijd deze uitgangspunten in het achterhoofd te houden als je als trainer/coach een wedstrijdbespreking gaat houden.

 

1. Voorbereiding

Bereid je altijd goed voor op een wedstrijdbespreking. Werk deze zoveel mogelijk van tevoren uit op papier. Lukt dat niet, zorg er dan voor dat je in ieder geval een aantal steekwoorden op papier hebt staan. Daar kun je dan je altijd kunt op terugvallen.

2. Duur van de bespreking

De duur van een wedstrijdbespreking is afhankelijk van de leeftijdsgroep. Maar doorgaans duurt een bespreking circa 5 tot 20 minuten. Maximaal 5 minuten voor de allerjongsten, oplopend tot maximaal 20 minuten bij de senioren.

Het is in ieder geval niet aan te bevelen, een wedstrijdbespreking langer dan 25 minuten te laten duren. Voetballers willen namelijk het veld om op te voetballen, de spanningsboog is dus kort. Bij een te lange wedstrijdbespreking gaat de aandacht gegarandeerd verslappen.

3. Hulpmiddelen

Gebruik, voor zover mogelijk en beschikbaar, visuele hulpmiddelen zoals een coachbord. Op die manier kun je je boodschap veel makkelijker en duidelijker overbrengen.

4. Alleen staf en spelers

Ouders en andere betrokkenen horen niet aanwezig te zijn bij een wedstrijdbespreking. Ook niet in de rust. Wees hierin consequent. Hiermee creëer je rust en overzicht.

5. Betrokkenheid

Betrek de spelers in de bespreking door open vragen te stellen. Zo nodig rechtstreeks aan spelers. Op die manier raken ze betrokken en letten ze op. Aan iedere speler kan namelijk een vraag worden gesteld.

6. Taal

Spreek de taal van de leeftijdsgroep. Vraag bijvoorbeeld ook of je het goed hebt uitgelegd. Vooral in de jongere leeftijdscategorieën is deze vraag belangrijk. Vraag dus niet of ze het begrepen hebben, want daar zullen ze toch meestal bevestigend op antwoorden.

7. Locatie

Doe een wedstrijdbespreking altijd in een aparte ruimte zoals een kleedkamer of bestuurskamer. Dit geeft rust en voorkomt afleiding.

8. Inhoud

Wees kritisch ten aanzien van de inhoud van de bespreking. Het kan goed zijn dat het noemen van de opstelling en wissels voldoende is. Houdt hierbij rekening met de leeftijdsgroep en het niveau waarop er gevoetbald wordt.

 

Over het gebruik van een coachbord

Het gebruik van een coachbord of tactiekbord biedt veel voordelen. Voetballers zijn visueel ingesteld. Met gebruik van een coachbord kun je daar prima op inspelen.

Niet alleen voor het duidelijk maken van de opstelling. Maar je kunt tactische situaties uitzetten en gezamenlijk analyseren. Of laat de spelers zelf situaties uitzetten op het coachbord.

Daarnaast worden coachborden veel gebruikt op internet of televisie om voetbalsituaties uit te leggen. Spelers zijn het dus gewend en zullen niet vreemd opkijken als je als trainer/coach gebruikt maakt van zulke hulpmiddelen.

Ciclon Sports heeft een aantal coachborden, die makkelijk in het gebruik zijn en goede waarderingen krijgen.

Zo zijn er inklapbare varianten met een handige draagtas. Die zijn dus prima mee te nemen naar (uit)wedstrijden en trainingen. Bijvoorbeeld onderstaand inklapbaar Ciclon Sports coachbord.

Uitgeklapt is dit coachbord 60 cm (hoogte) bij 90 cm (breedte) groot. Als deze wordt ingeklapt is hij slechts nog maar 60 cm x 45 cm. Prijs ligt rond de 65 Euro.

Ciclon Sports coachbord large inklapbaar

 

Overigens vind je op de pagina “Coachbord, hulpmiddel voor de moderne trainer“, een uitgebreide handleiding voor het kopen van een coachbord of tactiekbord!

 

Tip: ‘Virtueel Coachboard’

Heb je geen coachboard ter beschikking. Je kunt op gebruik maken van plastic bekertjes. Als je deze omdraait en er met stift een naam of veldpositie opschrijft dan kun je met deze virtuele magneetjes de grond of tafel tot coachboard omtoveren.

 

 

Opbouw wedstrijdbespreking

Een wedstrijdbespreking kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

 1. Terugblik vorige wedstrijd;
 2. Opstelling met wissels;
 3. Teamtaken;
 4. Individuele taken;
 5. Tegenstander;
 6. Samenvatting.

Per onderdeel zullen we de inhoud hieronder verder bespreken.

 

Tip: Kies voorafgaand aan de wedstrijdbespreking een paar onderwerpen uit waar je deze keer de focus op wilt leggen. Wat is je opgevallen in de vorige wedstrijd(en) of tijdens de trainingen?

 

1. Terugblik vorige wedstrijd

Het is altijd goed om te beginnen met een korte terugblik op de vorige wedstrijd. Hierin kun je eventueel nog openstaande punten kort bespreken. Houdt dit wel kort.

Het gaat immers om de wedstrijd van vandaag. Mijn ervaring is dat er altijd spelers zijn dit het op prijs stellen nog even kort terug te blikken. Zo zorg je ervoor dat er geen zaken blijven open staan.

Je kunt ook vanuit de terugblik direct de link leggen naar de wedstrijd van vandaag. Het is een goede opwarmer naar de speelwijze voor de komende wedstrijd.

 

2. Opstelling (met wissels)

Het is altijd verstandig om snel duidelijkheid te krijgen over de opstelling waarmee gespeeld kan worden. Zo laat je de spelers niet langer in onzekerheid. Ook kun je nu vragen of iedereen die in de basis staat ook voldoende fit is. Het is belangrijk om dit laatste expliciet te vragen. Dit geeft ook de mogelijkheid om nog bij te sturen in de opstelling.

Besteedt ook even aandacht aan de wisselspelers en leg uit waarom ze wissel staan. Bijvoorbeeld rotatie of terugkomst van een blessure.

 

3. Teamtaken

Vanuit de opstelling is het eenvoudig om over te stappen naar de teamtaken die moeten worden uitgevoerd. De teamtaken zijn gebaseerd op de teamfuncties zoals die ook door de KNVB zijn benoemd:

 • Verdedigen;
 • Omschakelen;
 • Aanvallen.

Je kunt bij het bespreken van de teamtaken ook een link leggen naar de trainingen van afgelopen week. Zijn er specifieke onderdelen waarop getraind is en die je graag terug ziet in de wedstrijd? De teamtaken zijn een goed moment om dat te bespreken.

Onderstaande video verschaft meer informatie over teamfuncties en teamtaken:

 

 

Verdedigen

Zaken die hier aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld:

 • Hoe op buitenspel te spelen;
 • Wanneer en waar zet je als team druk;
 • Afspraken bij spelhervattingen.
Omschakelen

De omschakeling is een steeds belangrijker onderdeel in het voetbal geworden. Het is goed om dit in de wedstrijdbespreking mee te nemen. Hoe vul je dat als team in? Welke afspraken maak je hierover? Door goede afspraken te maken voorkom je dat straks iedereen in de omschakeling naar voren rent.

Aanvallen

Op welke wijze gaat het team het aanvalsspel invullen. Hoe ga je bijvoorbeeld opbouwen en het positiespel invullen? Wie staat er op de 16 meter om een teruggetrokken voorzet in te schieten?

 

 

4. Individuele taken

Nadat je de teamtaken hebt besproken, is het een goed moment om aandacht te geven aan de invulling van de teamtaken door individuele spelers. Bijvoorbeeld hoe de spits zich vrijloopt en hoe de anderen hem dan het beste kunnen aanspelen.

 

5. Tegenstander

We naderen nu alweer het einde van de wedstrijdbespreking. Om de aandacht nog weer even op gang te krijgen, is het altijd goed om over de tegenstander te praten. Niet te lang natuurlijk! Spelers zijn vaak van nature geïnteresseerd in de tegenstander en hoe ze spelen.

 

6. Samenvatting

Een wedstrijdbespreking rond je af met een korte samenvatting van de besproken punten. Belangrijk om de bespreking met een positieve noot af te sluiten. Zodat iedereen ‘opgewekt de wei’ ingaat 🙂

 

 

Voorbeeld wedstrijdbespreking

Hieronder een voorbeeld van hoe een wedstrijdbespreking eruit kan zien:

 

Voorbeeld wedstrijdbespreking