Wedstrijdbespreking houden, zo doe je dat

De wedstrijdbespreking is voor de voetbaltrainer het moment om de spelersgroep op één lijn te krijgen. Je hebt al je spelers bij elkaar en je kunt jouw plannen voor de wedstrijd ontvouwen. Voor de trainer is dit het laatste moment waarop je zaken goed kunt uitleggen en bijsturen. Als de spelers straks op het veld staan, is jouw invloed als coach zeer beperkt.

Een wedstrijdbespreking wil je dan ook niet verknallen! Maar hoe hou je de aandacht vast? De spanningsboog van spelers zo vlak voor de wedstrijd is erg kort. Wat bespreek je als trainer tijdens een wedstrijdbespreking? En hoe zorg je voor een boeiend verhaal?

In dit artikel bespreken we de inhoud en onderdelen van een wedstrijdbespreking en hoe je ervoor zorgt dat je jouw spelers erbij betrekt:

 

Opbouw wedstrijdbespreking

De wedstrijdbespreking is eigenlijk niet meer dan een samenvatting van de zaken waarop je de laatste week/weken getraind hebt. Een goede wedstrijdbespreking moet in ieder geval interactief zijn en de volgende onderdelen bevatten:

 1. Terugblik vorige wedstrijd;
 2. Opstelling met wissels;
 3. Speelwijze (Tip: “Opvouwbaar tactiekbord”);
 4. Tegenstander;
 5. Afsluiting.

1. Terugblik vorige wedstrijd

Het is vaak wel goed om te beginnen met kort het gevoel en de ervaringen uit de laatste wedstrijd te benoemen. Zo krijg je de aandacht en focus van je spelers. Je legt hier een eerste verbinding met je spelers.

Als dit al voldoende ter sprake is gekomen tijdens de trainingen van de afgelopen week, dan kun je er ook voor kiezen om door te gaan naar punt 2 Opstelling met wissels.

2. Opstelling met wissels

Het is altijd verstandig om snel duidelijkheid te krijgen over de opstelling waarmee gespeeld kan worden. Zo laat je de spelers niet langer in onzekerheid. Ook als je de opstelling al eerder hebt vrijgegeven. Er kunnen namelijk altijd op het laatste moment nog afmeldingen zijn geweest.

Door de opstelling met wisselspelers te benoemen, geef je het kader aan waar binnen er vandaag gevoetbald gaat worden. Het is ook een goed moment om nog eens expliciet te vragen of iedereen fit is. Dit geeft ook de mogelijkheid om nog bij te sturen in de opstelling. Besteedt ook even aandacht aan de wisselspelers en leg uit waarom ze wissel staan. Bijvoorbeeld rotatie of terugkomst van een blessure.

Maak bij voorkeur gebruik van een opvouwbaar tactiekbord tijdens een wedstrijdbespreking. Voetballers zijn visueel ingesteld en een tactiekbord geeft je alle mogelijkheden om opstelling en taken uit te beelden en te bespreken. Niet alleen voor het duidelijk maken van de opstelling. Maar je kunt tactische situaties uitzetten en gezamenlijk analyseren. Of laat de spelers zelf situaties uitzetten op het coachbord.

Tip: Opvouwbaar Tactiekbord

Ciclon Sports heeft een aantal coachborden, die makkelijk in het gebruik zijn en goede waarderingen krijgen. Zo zijn er inklapbare varianten met een handige draagtas. Ideaal om mee te nemen naar (uit)wedstrijden, trainingen en de kleedkamer. Zo ben je niet gebonden aan de beschikbaarheid van bijvoorbeeld een bespreekkamer waar een coachbord hangt.

Uitgeklapt is het Ciclon Sports coachbord 60 cm (hoogte) bij 90 cm (breedte) groot. Als deze wordt ingeklapt is hij slechts nog maar 60 cm x 45 cm. Prijs ligt rond de 55 Euro.Ciclon Sports coachbord large inklapbaar

3. Speelwijze

Vanuit de opstelling is het eenvoudig door te stappen naar de speelwijze. Met de speelwijze benoem je de taken van je team en spelers. Deze taken zijn gebaseerd op de teamfuncties zoals die ook door de KNVB zijn benoemd:

Aanvallen

Hoe wil jij als trainer dat jouw ploeg vandaag gaat opbouwen en aanvallen? Welke taken moeten jouw spelers hiervoor als ploeg en individueel uitvoeren? Wil je bijvoorbeeld opbouwen via het middenveld of ga je meer de lange bal spelen? Of wat moeten de backs doen in balbezit?

Verdedigen

Hoe moet jouw ploeg voorkomen dat de tegenstander doelpunten maakt? Waar op het veld wil je druk gaan zetten? Ga je hoog druk zetten of laat je jouw ploeg meer uitzakken? Ook verdedigende afspraken bij spelhervattingen kun je hier benoemen.

Omschakelen

De omschakeling is een steeds belangrijker onderdeel in het voetbal geworden. Het is goed om dit in de wedstrijdbespreking mee te nemen. Hoe vul je dat als team in? Welke afspraken maak je hierover? Door goede afspraken te maken voorkom je dat straks iedereen in de omschakeling naar voren rent.

Je kunt bij het bespreken van de teamtaken ook een link leggen naar de trainingen van afgelopen week. Zijn er specifieke onderdelen waarop getraind is en die je graag terug ziet in de wedstrijd? Dit is een goed moment om dat te bespreken. Je kunt zowel taken per speler, per linie of voor de gehele ploeg bespreken.

 

Over teamfuncties en teamtaken

Deze video verschaft meer informatie over teamfuncties en teamtaken volgens de KNVB visie:

4. Tegenstander

We naderen nu alweer het einde van de wedstrijdbespreking. Om de aandacht nog even vast te houden, is het altijd goed om over de tegenstander te praten. Ook opmerkingen m.b.t. sportief gedrag kun je hier benoemen. Zoals niet praten tegen de scheidsrechter en respect voor de tegenstander.

 

5. Afsluiting

Als het goed is heeft je bespreking niet langer dan een kwartier geduurd 🙂 Het is goed om af te sluiten met een korte samenvatting van de speelwijze uit punt 3. Sluit vooral positief af, wens je spelers succes en laat merken dat de teamprestatie voorop staat.

 

Aandachtspunten wedstrijdbespreking

 1. Voorbereiding;
 2. Duur van de bespreking;
 3. Betrokkenheid/Interactief (Tip: “De Trainer maakt het verschil”);
 4. Hulpmiddelen;
 5. Alleen staf en spelers;
 6. Taal;
 7. Locatie.

 

1. Voorbereiding

Bereid je altijd goed voor op een wedstrijdbespreking. Werk deze zoveel mogelijk van tevoren uit op papier. Lukt dat niet, zorg er dan voor dat je in ieder geval een aantal steekwoorden op papier hebt staan. Daar kun je dan je altijd kunt op terugvallen.

2. Duur van de bespreking

De duur van een wedstrijdbespreking is afhankelijk van de leeftijdsgroep. Maar doorgaans duurt een bespreking circa 5 tot 15 minuten. Het is in ieder geval niet aan te bevelen, een wedstrijdbespreking langer dan 20 minuten te laten duren. Voetballers willen namelijk het veld om op te voetballen, de spanningsboog is dus kort. Bij een te lange wedstrijdbespreking gaat de aandacht gegarandeerd verslappen.

Eigenlijk is je wedstrijdbespreking niet meer dan een samenvatting van de zaken waarop je afgelopen week getraind hebt.

3. Betrokkenheid/Interactief (Tip: De trainer maakt het verschil)

Betrek de spelers in de bespreking door open vragen te stellen. Zo nodig rechtstreeks aan spelers. Op die manier raken ze betrokken en letten ze op. Aan iedere speler kan namelijk een vraag worden gesteld. Dit is misschien nog wel het belangrijkste aan de wedstrijdbespreking. Maak ‘m interactief. Zo wordt jouw plan ook het plan van jouw spelers.

Tip: De trainer maakt het verschil

‘De Trainer maakt het verschil’ is geschreven door Mauro van de Looij. Hij is sport- en prestatiepsycholoog en is onder meer werkzaam geweest als jeugdtrainer bij PSV.

In dit boek neemt hij je mee langs vragen als: Hoe belangrijk is winnen eigenlijk? Wat is jouw invloed op de motivatie van je spelers? Hoe herken je talent? En wat zeg je in de rust?

Dit inspirerende én motiverende boek is verkrijgbaar voor € 20,- bij Bol.com.

(Art Langeler: “Dit boek is een basisdocument voor iedere jeugdtrainer”)

4. Hulpmiddelen

Gebruik, voor zover mogelijk en beschikbaar, visuele hulpmiddelen zoals een coachbord. Op die manier kun je je boodschap veel makkelijker en duidelijker overbrengen.

5. Alleen staf en spelers

Ouders en andere betrokkenen horen niet aanwezig te zijn bij een wedstrijdbespreking. Ook niet in de rust. Wees hierin consequent. Hiermee creëer je rust en overzicht.

6. Taal

Spreek de taal van de leeftijdsgroep. Vraag bijvoorbeeld ook of je het goed hebt uitgelegd. Vooral in de jongere leeftijdscategorieën is deze vraag belangrijk. Vraag dus niet of ze het begrepen hebben, want daar zullen ze toch meestal bevestigend op antwoorden.

7. Locatie

Doe een wedstrijdbespreking altijd in een aparte ruimte zoals een kleedkamer of bestuurskamer. Dit geeft rust en voorkomt afleiding.

 

 

 

Voorbeeld wedstrijdbespreking

Hieronder een voorbeeld van hoe een wedstrijdbespreking eruit kan zien:

 

Voorbeeld wedstrijdbespreking

Plaats een reactie