De vrije verdediger en zijn rol in het voetbal

De vrije verdediger kent vele benamingen in het voetbal: laatste man, libero, ausputzer en …. vrije verdediger. Feitelijk is de vrije verdediger in voetbal, een verdediger die geen vast plek heeft.

Opererend vanachter de verdediging is hij/zij het extra slot op de defensie. Hij geeft rugdekking op alle andere verdedigers. Als er gaten in de defensie vallen vult hij deze op. Ook vangt hij de doorkomende speler van de tegenpartij op.

In balbezit speelt de vrije verdediger een belangrijke rol. Veel aanvallen van achteruit beginnen bij hem. Vaak in het bezit van een meer dan gemiddelde traptechniek verstuurt hij een pass. Of rukt hij met de bal op naar de middenlijn.

Verderop in dit artikel gaan we in op de taken en kwaliteiten van de laatste man. Nu eerst kijken we naar de rol, die de vrije verdediger in het moderne voetbal speelt.

 

 

Rol van vrije verdediger in het voetbal

Veel ploegen spelen nu met 2 centrale verdedigers naast elkaar. Een laatste man die (achter zijn defensie speelt, of juist voor zijn verdedigers) kom je niet veel meer tegen. In de plaatjes hieronder kun je het verschil zien. De laatste man speelt echt puur achter zijn verdediging. Terwijl in het tweede plaatje, de centrale verdedigers naast elkaar staan. Dat betekent dus, dat zij ruimte in hun rug weggeven.

Meer informatie over alle veldposities in voetbal vind je hier.

 

verdedigende linie met laatste man
Verdediging met vrije verdediger (libero)
verdedigende linie op lijn
Verdediging met 2 centrale verdedigers op lijn

 

Een echte libero, zag je vroeger veel vaker in actie. Denk maar aan spelers zoals Ronald Koeman, Ruud Krol of Franco Baresi. Dit waren veelzijdige spelers. Ze beschikten over een uitstekend spelinzicht en geweldige traptechniek. Maar ook spelers die konden verdedigen. Spelers die het spelletje konden lezen. In het veld zetten ze ‘de lijnen uit’.

 

 

Risico’s buitenspel

Versoepeling van de buitenspelregels heeft ervoor gezorgd dat steeds meer coaches zijn afgestapt van het spelen met een laatste man.

Spelers die zich bevinden tussen de keeper en laatste verdediger, maar niet actief deelnemen aan het spel, worden niet meer als ‘buitenspel’ gezien. Hierdoor is het voor een vrije verdediger veel moeilijker geworden om tegenstanders buitenspel te zetten. Het ‘instappen’ door de laatste man werd op deze manier dus riskanter.

Dit maakte het meer noodzakelijk dat een verdediging als 1 linie ging opereren. Door met zijn allen naar voren te schuiven, kunnen dan spelers buitenspel worden gezet.

Het gevolg is dat veel coaches in het centrum de voorkeur geven aan 2 (of meer) centrale verdedigers naast elkaar. Deze moeten dan rugdekking geven aan elkaar.

De opbouw van achteruit, die voorheen werd gedaan door de laatste man, wordt tegenwoordig dan ook vaak verzorgd door een middenvelder. Deze zakt dan, bij balbezit, terug richting zijn verdediging.

 

Opbouw door centrale verdediger

Tegenwoordig neemt 1 van de centrale verdedigers, een groot deel van de opbouw voor zijn rekening. Opbouwende taken die voorheen bij de vrije verdediger lagen. Frenkie de Jong, die dit seizoen vaak als centrale verdediger speelt, is een goed voorbeeld hiervan. Vanuit het hart van de verdediging, maakt hij met zijn wervelende rushes en goede voortzettingen veel indruk.

Maar bij het spel van De Jong worden ook meteen kritische kanttekeningen gemaakt.

Door zijn manier van spelen staan de andere verdedigers van Ajax vaker 1 op 1. Dat brengt risico’s bij balverlies met zich mee. Veel kenners zijn dan ook van mening, dat de manier zoals Frenkie de Jong van achteruit speelt, alleen mogelijk is tegen mindere tegenstanders. Tegen sterkere ploegen of in Europese wedstrijden, kan Ajax minder domineren. De speelwijze met De Jong als centrale verdediger, is dan te riskant.

In het buitenland zien we bijvoorbeeld Mats Hummels. Hij vult de rol van opbouwende centrale verdediger op een mooie manier in. Je ziet hem vaak opkomen van achteruit met de bal aan zijn voet.Hij beschikt ook over een prachtige lange pass.

In het artikel ‘Tips voor centrale verdedigers‘ wordt dieper ingegaan op de centrale verdediger en zijn rol in de opbouw.

Mats Hummels

Bayern M├╝nchen

Frenkie de Jong

Ajax

Sterke punten:

 • Verdedigende kwaliteiten
 • Lange pass
 • Spelinzicht

Sterke punten:

 • Dribbel
 • Snelheid
 • Spelinzicht

 

 

Tenslotte, vind je hieronder een overzicht van de taken en kwaliteiten van de vrije verdediger. In plaats van vrije verdediger, kun je ook ‘opbouwende centrale verdediger’ lezen. De uitleg waarom deze naam ook kan gebruikt worden, vind je hierboven.

 

Taken

 • Opbouw van achteruit;
 • Medespelers coachen (ook voor buitenspel);
 • Rugdekking geven;
 • Opvangen doorkomende spelers.

 

Kwaliteiten

 • Verdedigende kwaliteiten (mandekking, koppen & sliding tackle);
 • Spelinzicht;
 • Goede (lange) pass;
 • Meer dan gemiddeld kunnen dribbelen;
 • Uitstekende balcontrole.

Plaats een reactie