8 tegen 8, opstelling en speelwijze

Sinds seizoen 2018-2019 spelen de Onder 11 en Onder 12 pupillen hun wedstrijden in de vorm 8 tegen 8. Dat doen zij op een versmald half veld. Als coach wil je natuurlijk met in een opstelling spelen, die goed bij deze afmetingen past. En waarbij je optimaal gebruik maakt van de ruimte op het veld.

In dit artikel tonen wij een drietal varianten voor het spelen met een team van acht spelers. Bij het kiezen van de juiste opstelling voor jouw ploeg, is het belangrijk als coach rekening te houden met:

  1. Kwaliteiten van je spelers;
  2. Veldbezetting;
  3. Posities in het te kiezen systeem;
  4. Leeftijdskenmerken Onder 11 en 12 pupillen.

 

1. Spelerskwaliteiten

Uiteindelijk bepalen de kwaliteiten van je spelers, welke opstelling het beste is. Je kunt wel met 2 spitsen willen spelen, maar als je er maar eentje hebt dan houdt het snel op.

In ons artikel over het maken van de ideale opstelling, gaan wij hier verder op in. Grofweg komt het erop neer, dat je altijd in de as met je sterkste spelers begint. En dat je verder rekening houdt met de voorkeursposities van je spelers.

 

2. Veldbezetting

Zeker in de pupillen is het een hele uitdaging om de veldbezetting optimaal te behouden. Zodra de wedstrijd eenmaal is begonnen, vergeten veel spelers wat hun positie is en gaan vrijuit voetballen. Het spelen met een optimale veldbezetting is dan ook een utopie in deze.

Als we het vanuit het opleidingsperspectief bekijken dan heeft het systeem met een dubbele ruit eigenlijk de meest optimale veldbezetting. Net zoals dat in het geval van 4-3-3 met de punt naar achteren bij 11 tegen 11 geldt.

Uitgaande van de startposities, heb je in het geval van de dubbele ruit alle posities gelijkmatig over het veld verdeeld. Bovendien kunnen overal driehoekjes gevormd worden en liggen diagonale passes en loopacties voor de hand.

 

3. 8 tegen 8: posities in systemen

De 3 systemen die we bespreken hebben ieder hun eigen specifieke veldbezetting. Hierdoor zijn er posities die in het ene systeem wel bestaan, maar niet in het andere voorkomen. Zo bevat bijvoorbeeld de dubbele ruit geen posities voor een linker- of rechtermiddenvelder.

Welke systemen zijn er:

 

4. Leeftijdskenmerken O11/O12 pupillen

Bij het maken van een opstelling voor deze pupillen, mag je het speelse karakter van deze jongens en meiden niet vergeten. Ook al kunnen ze steeds beter de keuze maken tussen passen of dribbelen, ze zijn makkelijk afgeleid. Het heeft dan ook geen zin om de in een strak keurslijf te willen zetten. Laat ze vooral ook zelf het voetbal ontdekken!

Op de KNVB website kun je meer informatie vinden over de specifieke leeftijdskenmerken voor deze groepen:

 

Dubbele ruit

In dit systeem wordt met 1 centrale middenvelder gespeeld, die de verbinding vormt tussen verdediging en aanval. Er wordt met 3 verdedigers in een 1-2 vorm gespeeld. De aanval bestaat uit 2 flankaanvallers en 1 diepe spits. Het middenveld bestaat uit één centrale middenvelder. In feite is er sprake van 5 linies met deze opstelling.

Doordat je met maar 1 middenvelder en dus op het middenveld mogelijk in ondertal speelt, is het belangrijk dat zowel de flankaanvallers en de backs het middenveld ondersteunen. In het kader van het opleiden van voetballers is dit alleen maar goed. Op deze leeftijd leiden we spelers normaal gesproken op voor 2 posities. Specialiseren voor een positie, komt op latere leeftijd.

De positie van de centrale middenvelder in dit systeem (nummer 5) is een hele interessante. Een speler die het in zich heeft om als een ‘6’ in 1-4-3-3 te spelen, zal zich veelvuldig inschakelen in de opbouw van achteruit. Is de speler in aanleg meer een ’10’ of een ‘8’ dan zal hij/zij zich vaak hoger op het veld bewegen en willen combineren met de aanvallers. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor trainers in deze leeftijdscategorie.

8 tegen 8 - dubbele ruit
dubbele ruit

 

1-2-3-2

In de 1-2-3-2 vorm wordt gespeeld met 3 middenvelders op rij. Voorin 2 spitsen en achterin 2 verdedigers. Ook met deze opstelling zijn de driehoekjes “min of meer” voorgedefinieerd.

8 tegen 8 - 1-2-3-2
1-2-3-2

 

1-3-3-1

Dit is een verdedigende variant met een niet optimale veldbezetting. 3 verdedigers, 3 middenvelders en 1 spits. De 3 middenvelders kunnen met loopacties de spits ondersteunen. Toch zal in dit systeem minder voor de hand liggen om diagonale loopacties of passes te geven.

8 tegen 8 - 1-3-3-1
1-3-3-1

 

Tenslotte

Houd er rekening mee dat een opstelling vooral ‘op papier’ bestaat. Dat geldt zeker voor deze leeftijdscategorie. Met alleen het maken van een goede opstelling ben je er natuurlijk nog lang niet. Want hoe motiveer je deze jongens en meiden om volgens jouw spelsysteem te spelen? En hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft voor iedereen? Of wat te denken, hoe je het beste met ouders omgaat.

Allemaal zaken waar je als jeugdcoach mee te maken krijgt. Mauro van der Looij, voormalig jeugdtrainer bij PSV en sportpsycholoog, heeft hierover een nuttig en boek geschreven. Het boek heeft de toepasselijke naam ‘De trainer maakt het verschil‘. Wil jij als trainer het verschil maken? Dan is dit boek zeker een aanrader. Het kost 20 Euro en is verkrijgbaar bij Bol.com. Er staan goede tips in hoe om te gaan met jeugdspelers. Het herkennen van talent. Hoe met prestaties om te gaan. En nog veel meer.  Het is zijn ‘investering’ meer dan waard.

Wij hopen hiermee jou als pupillencoach een stapje in de goede richting te hebben geholpen. Heb jij een systeem of speelwijze voor 8 tegen 8 dat succesvol is? En wil je dat met ons delen? Voeg een reply toe onderaan dit artikel of neem gewoon contact met ons op via het contactformulier.

 

Plaats een reactie