Vleugelspeler 2.0, uitblinken door veelzijdigheid

Messi en Ronaldo hebben het afgelopen decennium het voetbal wereldwijd gedomineerd. Beiden met hun eigen kenmerkende manier van spelen. En kwaliteiten, waarmee ze ongekende successen hebben behaald.

Uiteraard zijn er veel verschillen te noemen tussen deze wereldsterren. Afgezien van hun talent en toewijding hebben ze echter ook een belangrijke overeenkomst. Messi en Ronaldo zijn allebei zeer veelzijdige vleugelspelers. Als niet plaatsgebonden spelers, hebben ze het vak van de buitenspeler betekenisvol veranderd.

Ook al heb je als buitenspeler niet het talent van Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, je kunt enorm veel van beide spelers leren. Bijvoorbeeld door het toepassen de eerste tip uit onze tutorial ‘Meteen beter voetballen door de juiste mindset‘: Kijk met gerichte aandacht naar voetbalwedstrijden.

Door het spel van beide spelers nauwkeurig te bestuderen, kom je veel te weten over de speelwijze van de moderne buitenspeler.

En wat kunnen wij leren van andere grote ‘wingers’ van dit moment, zoals Mohamed Salah? In dit artikel richten wij ons op de kwaliteiten waarmee je in het hedendaagse voetbal als vleugelspeler kunt excelleren.

Met andere woorden, hoe wordt je een goede vleugelspeler 2.0? Lees verder en verdiep je in onze 5 tips.

 

Dit artikel is onze tweede tutorial voor de buitenspeler. Heb je het eerste artikel nog niet gelezen? Dan raden we je aan eerst ons artikel ‘Jezelf ontwikkelen als buitenspeler’ te lezen.

 

Tip 1: Diepte zoeken in de as

1 van de belangrijkste lessen die we kunnen leren van de toppers, is dat buitenspelers veel minder plaatsgebonden spelen dan vroeger. Een moderne vleugelspits plakt veel minder aan de zijlijn en is veel meer betrokken bij het spel.

Als hangende buitenspeler ben je niet meer (volledig) gebonden aan je flank. Naast dat je meer betrokken zult zijn bij het spel in de diverse fasen, kun je ook zoeken naar de ruimtes die er elders op het veld liggen. Bijvoorbeeld in het centrum, achter de spits of op de andere flank.

Om dit verder uit te leggen wat we bedoelen, zullen we:

  1. Voorbeeldsituatie bespreken;
  2. Een video delen van hoe een soortgelijke situatie er in de praktijk uit ziet;
  3. En wat je er als vleugelspeler van kunt leren.
1. Voorbeeld situatie

Vleugelspeler diepte in de as van het veld

In bovenstaand plaatje concentreren we ons op de linker vleugelspeler, blauw nummer 11. We zien dat ploeg blauw opbouwt via de rechterkant (contrazijde).

Via nummer 8 en 7 belandt de bal bij de spits (nummer 9). Deze legt de bal terug op nummer 10, die centraal op het middenveld een goed overzicht heeft van deze situatie.

Doordat de spits van blauw in de bal is gekomen, ligt er ruimte achter de defensie van rood. In deze situatie heeft vleugelspeler nummer 11 twee keuzes, namelijk:

  1. Het veld breed houden;
  2. Diepte zoeken in de as.

In het geval de vleugelaanvaller voor optie 1 kiest, wordt er ruimte gemaakt voor de spits om, na de kaats, diep te gaan. Wordt er voor optie 2 gekozen, dan kan de vleugelspeler vanaf de linkerflank de diepte zoeken die er achter het centrale verdedigingsduo ligt.

Wat is nu de beste keuze?

Het is afhankelijk van de kwaliteiten van de diverse spelers, maar vaak is in dit geval optie 2 de beste keuze. Reden hiervoor is dat de vleugelaanvaller vanaf zijn flank een veel beter overzicht over het veld heeft. De spits staat in eerste instantie met zijn rug naar het doel van de tegenstander en heeft dus minder overzicht.

Vervolgens moet hij draaien en ook nog weg sprinten. Terwijl nummer 11 al min of meer open staat, omdat hij met zijn gezicht naar de bal is gericht.

 

2. Voorbeeld video

In deze samenvatting van Liverpool-Manchester City van 7 oktober 2018, zien we, vanaf 0:27 seconden in het filmpje, een typerend voorbeeld van een vleugelspeler die zoekt naar de diepte die in de as ligt.

In het specifieke fragment zien we een bal, die in de diepte op City-spits Aguero wordt gespeeld. Deze komt in de bal en legt terug op de inschuivende Silva. Intussen zien we rechtsbuiten Mahrez sprinten in de ruimte in de as, die in de rug van Aguero ontstaat.

Mede doordat linksback Robertson van Liverpool goed “knijpt”, lukt het Mahrez vervolgens niet om de kans te verzilveren. Maar desalniettemn is het een typerend voorbeeld van een vleugelspeler, die niet plaatsgebonden speelt, en diepgang in de as zoekt.

 

3. Leerpunt

Wat kun je als ambitieuze vleugelspeler nu hiervan leren?

Mahrez diepte in de as

Eigenlijk komt het er simpelweg op neer, dat je verder kijkt dan je eigen positie in het veld. Wanneer er dus ruimte in de as ligt, moet je gewoon doelgericht zijn en er gebruik van maken. Het is tenslotte de kortste weg naar het doel van de tegenstander.

 

Tip 2: Jezelf inschakelen in de opbouw

Zoals aangegeven, neemt de moderne buitenspeler meer deel aan spel. Onder meer aan het positiespel in de opbouw. Dat kan op verschillende manieren.

Op een hele strikte wijze, zoals volgens de visie van Pep Guardiola. Binnen zijn tactisch plan bij Manchester City is er een nauwe afstemming tussen de vleugelverdediger en vleugelspits. Om de posities goed bezet te houden zullen de vleugelverdedigers en -spits zich in principe nooit in dezelfde “baan” op het veld bevinden.

Grofweg gezegd, zodra de vleugelverdediger naar binnen trekt zal de vleugelaanvaller naar buiten trekken, om zo de veldbezetting op orde te houden. En vice versa. Als bijvoorbeeld Mendy in de buitenste baan opereert, zal Sané zich naar de half space aan de binnenzijde verplaatsen.

Bovenstaande is een voorbeeld van hoe je als vleugelspeler door telkens je positie af te stemmen met teamgenoten, je (passief) deel neemt aan het positiespel.

Je kunt ook meer actief deelnemen aan de opbouw door je als vleugelspeler te laten zakken naar het middenveld. Als je bijvoorbeeld begint als buitenspeler in een 4-3-3 opstelling, kun je je laten terugvallen naar het middenveld om een overtal situatie te creëren.

Momenteel zien we dat terug in de speelstijl van het Ajax van Eric ten Hag:
Ajax Eric ten Hag 2018 - Football tactics and formationsVanuit een basis 4-3-3 opstelling met de punt naar voren, laten de buitenspelers Tadic en Ziyech zich veelvuldig naar het middenveld afzakken en maken zich aanspeelbaar. Doordat beiden goed tussen de linies kunnen spelen, ontstaat op deze wijze een soort van 4-2-3-1 veldbezetting.

Bijkomend voordeel van het laten uitzakken van de vleugelspelers, is dat er voor vleugelverdedigers Tagliafico en Mazraoui ruimte ontstaat, om buitenom op te komen. Ze kunnen diep gaan in de ruimte die Tadic en Ziyech achter zich creëren.

Zowel de speelwijze van Ten Hag en Guardiola laten zien dat er veel meer gevraagd wordt van de moderne vleugelspeler. Van een vleugelspeler 2.0 wordt tactisch inzicht verwacht en actieve deelname aan het positiespel en de opbouw.

 

Tip 3: Variatie: vroegere voorzet

Bij het geven van een voorzet zal een vleugelspeler traditioneel gezien proberen de bal (al dan niet met afdraaiend effect), achter zijn directe tegenstander langs proberen voor te geven. We kunnen dit als volgt vereenvoudigd weergeven:

Voorzet achterlangsBuitenspeler nummer 7 haalt hier de achterlijn en geeft met rechts een voorzet achterlangs verdediger nummer 5, die met zijn linkerbeen zal proberen de voorzet te blokkeren. Omdat het vrij voorspelbaar is dat de voorzet op deze manier wordt gegeven, is de kans aanzienlijk dat de linksback de bal succesvol kan blokkeren.

Om het de verdediger moeilijker te maken en meer succesvol te zijn, kan de buitenspeler ervoor kiezen de bal terug te kappen over het (doorgaans zwakkere) rechterbeen van de linker verdediger. In veel gevallen lukt dat. Het vervolg is vaak minder succesvol.

De kans is namelijk groot dat, na het uitkappen, de vleugelspeler in een kleine ruimte tegenover meerdere tegenstanders komt te staan. Als alternatief kan de rechter vleugelspeler een voorzet met zijn linkerbeen geven. Vaak zal dat het lastiger zijn, omdat dit zijn zwakkere been is.

Daarom willen wij graag nog een andere mogelijkheid geven om deze situatie op te lossen.

Er is namelijk ook nog de mogelijkheid voor het geven van een voorzet voor de tegenstander langs. In dat geval geeft de vleugelspeler de voorzet vroeger dan verwacht en bovendien langs het (doorgaans)zwakkere been van de verdediger.

Dit fragment uit de wedstrijd Vitesse-Heracles van 7 oktober 2018, toont een voorbeeld van een vroegere voorzet door Vitesse-speler Karavaev. In deze situatie hoeft hij zijn tegenstander niet te passeren, maar kan hij al eerder de voorzet geven. Vervolgens wordt de bal op de paal gekopt.

 

Tip 4: Switchen met centrumspits

Let op, bij deze tip gaan we er vanuit dat er hier in een 4-3-3 opstelling wordt gespeeld.

In het verlengde van wat we hierboven reeds besproken hebben, past in het minder plaatsgebonden spelen, dat je als vleugelspeler zo nu en dan van positie wisselt met de centrumspits.

Door de positiewisselingen wordt verwarring bij de tegenstander gecreëerd en ontstaan er, als het goed is, ruimtes op het veld voor aanvallende acties.

In onderstaande samenvatting van Huddersfield Town-Liverpool van 20 oktober 2018, zien we  een goed voorbeeld van een vleugelspeler die switch met de centrumspits.

Rechtsbuiten Salah (nummer 11) scoort de 0-1 nadat hij eerst van positie is gewisseld met centrumspits Sturridge (nummer 15). Sturridge is naar de rechterflank uitgeweken, terwijl Salah zijn positie centraal heeft overgenomen.

Salah krijgt in de half space de bal in de diepte aangespeeld, terwijl spits Sturridge het veld breed houdt. Een fraai staaltje van samenwerking tussen een switchende vleugelspeler en centrumspits.

 

Tip 5: Vooractie maken bij diep gaan

Onder het maken van een vooractie als vleugelspeler, verstaan we dan dat je voordat je een actie inzet, ruimte maakt om die actie uit te voeren.

Voor deze laatste tip, verwijzen wij opnieuw naar het doelpunt van Salah in bovenstaande video.

Voordat hij de bal aangespeeld krijgt, creëert Salah zelf ruimte om de actie te maken. Op het moment dat hij ziet dat er in de half space te weinig ruimte ligt voor een actie, doet hij enkele passen terug.

Zijn directe tegenstander doet ook enkele stappen naar achter en aarzelt even. Salah maakt gebruik van zijn snelheid en duikt de ruimte in die er plotseling is ontstaan. Sturridge heeft goed werk gedaan door de linksback voldoende naar buiten te lokken, waardoor deze ook te laat komt.

Voormalig PSV en Barcelona spits Romario was een meester in het creëren van ruimte via een vooractie.

De acties van Salah laten zien dat de vleugelspeler 2.0 steeds meer een allround speler is geworden. Qua speelstijl doet de moderne vleugelspeler dan ook denken aan een aanvallende middenvelder of nummer 10.