Verdedigende middenvelder, sleutelpositie op het middenveld

Nummer 6, is het magische rugnummer van de verdedigende middenvelder. Niet zo maar een verdedigend ingestelde middenvelder. Maar tegenwoordig vaak ook een spelmaker. Meer nog een complete voetballer. Kijk maar naar Frenkie de Jong. Als uitzakkende ‘6’ dribbelt en strooit hij met passes. Constant is hij in beweging. Zoekende naar gaten en openingen. En verdedigend ‘staat hij z’n mannetje’. Kortom, een allround speler. Zoals een hedendaagse verdedigende middenvelder verwacht wordt te spelen.

In dit artikel focussen wij op de kernkwaliteiten die bij een verdedigende middenvelder horen. Hoe speelt zo’n speler eigenlijk? En hoe kun je zelf ervoor zorgen dat je een top nummer 6 wordt?

Kortom, hoe word je als nummer zes een belangrijke sleutelspeler in jouw team? Lees daarom onze ‘6 tips om een betere verdedigende middenvelder’ te worden!

Verdedigende middenvelder als spelverdeler

 

Tip 1: Nummer 6 als verdeelstation

Als verdedigende middenvelder speel je als het verdeelcentrum in jouw ploeg. Je speelt een cruciale rol in de opbouw van jouw ploeg. Bij bijna alle aanvallen ben je betrokken. Bestudeer dit filmpje “Thiago Alcantara – The Art of Passing” eens goed. Thiago is op dit moment misschien wel het beste voorbeeld van een nummer 6 als verdeelstation.

In dit filmpje kun je uitstekend draaischijf Thiago in actie zien. Veel van zijn acties kun je omschrijven als positioneren, draaien en passen. Telkens weer. Dag in, dag uit. Wedstrijd na wedstrijd.

Kort gezegd is dit ook, in balbezit, de taak van een moderne nummer 6. Spelend als een teruggetrokken spelverdeler, bepaal je als verdedigende middenvelder het ritme van jouw ploeg. Ben je als nummer 6 niet in vorm, dan heeft jouw ploeg een groot probleem.

Het is prachtig om Thiago te zien spelen. Nog interessanter wordt het als we kijken naar de specifieke kwaliteiten die je nodig hebt om als ultiem verdeelstation te fungeren.

Lees daarvoor onze volgende tips. Waarin je leest hoe je nu je spel als verdedigende middenvelder écht kunt verbeteren.

 

Tip 2: Handelingssnelheid is een must

Als er één ding wel duidelijk wordt uit het filmpje van Thiago, is dat je ontzettend snel moet kunnen handelen. 9 van de 10 keer sta je in de dekking, of worden de passlijnen naar jou afgeschermd.

Je staat dus onder constante druk in het veld. Zaak is het dan om onder die druk je voetbalhandelingen snel uit te voeren. Sneller dan je tegenstander. Dat wil niet zeggen dat je sneller moet kunnen sprinten.

Maar denk bij handelingssnelheid meer aan de tijd die je nodig hebt, om jezelf vrij te spelen, de bal technisch goed aan te nemen en daarna weer goed door te passen naar je medespeler (zodat deze de bal ook weer goed kan aannemen). Maak je deze tijd zo kort mogelijk, dan maak je het ook je tegenstander zo moeilijk mogelijk en ben je in feite ‘sneller’.

Spelinzicht

Handelingssnelheid heeft ook te maken met spelinzicht. Een speler met een goed spelinzicht weet op basis van de spelsituatie in te schatten, welke voetbalhandeling op dat moment nodig is. Een goed gevoel voor de ruimtes op het veld is daarbij erg belangrijk. In ons artikel ‘Wat is spelinzicht en hoe verbeter je het?‘, vind je een uitgebreide uitleg over het begrip spelinzicht en hoe je dit kunt trainen.

Definitie

Voor dit artikel gaat het te ver om de precieze definitie van handelingssnelheid uit te werken. Daarvoor verwijzen wij je graag naar dit artikel van Willem Weijs op doeldenkers.nl, waarin hier uitgebreid wordt ingegaan. In het algemeen geldt dat handelingssnelheid uit 3 onderdelen bestaat:

  1. Fysieke vaardigheden (denk aan snelheid van draaien, motoriek etc.);
  2. Technische vaardigheden (bijvoorbeeld balaanname, traptechniek);
  3. Cognitieve vaardigheden (denk aan spelinzicht).

 

Deze video behoort bij het betreffende artikel van Weijs en toont een trainingsvorm met uitleg gericht op handelingssnelheid.

 

Onder druk handelen en de rondo

Onder druk je acties kunnen maken heeft alles te maken met handelingssnelheid. Hoe kun je dus handelingssnelheid verbeteren? Door trainingsvormen te kiezen waarbij je dus onder druk staat! Zo eenvoudig is het.

Bij een positiespel in de kleine ruimte bijvoorbeeld, sta je onder druk. Denk aan de rondo. Maar bij een partijvorm er is uiteraard ook sprake van druk en kun je ruimtes klein maken.

 

“Door de ruimtes kleiner te maken, verkort je de tijd die beschikbaar is om een succesvolle voetbalhandeling uit te voeren.”

Want het spelen met de ruimtes is een belangrijke factor bij het verhogen van handelingssnelheid. Door de ruimtes kleiner te maken, verkort je de tijd die beschikbaar is om een succesvolle voetbalhandeling uit te voeren!

Vandaar dat je grote ploegen regelmatig volle bak een rondo ziet maken in de middencirkel. Pep Guardiola maakt bij al zijn ploegen veelvuldig gebruik van de rondo. Voor het verbeteren van de handelingssnelheid. Maar ook gebruikt hij het als periodiek meetpunt om te kijken hoe zijn ploeg ervoor staat.

Pep Guardiola, de metamorfose van een voetbaltrainer

Tifo Football heeft een interessante video gemaakt over de rondo van Guardiola bij Manchester City. Hierin wordt gedetailleerd uitgelegd hoe hij gebruik maakt van de rondo in zijn oefenstof. Eigenlijk komen alle ideeën van Guardiola over voetbal terug in deze oefenvorm.

Een zeer interessant boek over de rondo en de werkwijze van Guardiola is het boek “Pep Guardiola, de evolutie van een voetbaltrainer” van Marti Perarnau. Dit boek is nog zeer actueel en zoomt goed in op de technische aanpak van Guardiola tijdens zijn periode bij Bayern München. Indirect wordt er ook ingegaan op handelingssnelheid.

Het is een mooie bron voor inspiratie voor menig voetbaltrainer. En geeft ook inzicht in de denkwijze van Guardiola en bijvoorbeeld op welke spelerskenmerken hij let.

 

“The intention is not to move the ball, rather it is to move the opposition.”

 

Tip 3: Eerste aanname

In de drukte op het middenveld moet je eerste balaanname goed zijn. Altijd. Neem je de bal niet goed aan, dan ben je ‘m 9 van de 10 keer kwijt. Om een bal goed aan te kunnen nemen moet je onder meer over de volgende kwaliteiten beschikken:

  1. Balbehandeling. Krijg je de bal hard aangespeeld dan zul je ‘m moeten verwerken, zodat hij direct klaar ligt. Bal binnenkant voet aannemen met weinig spanning op je voet zorgt ervoor dat je de bal als het ware ‘begeleidt’ en direct panklaar legt;
  2. Bal afschermen. Ten alle tijde zul je de bal moeten afschermen van je tegenstander. Dit doe je door je lichaam groot te maken. Je armen uitsteken helpt hierbij. Je tegenstander mag gewoon niet bij de bal kunnen komen;
  3. Om je heen kijken. Voordat de bal naar jou gespeeld wordt, moet je eigenlijk al weten waar je tegenstanders en medespelers op het veld staan. We gaan hier verder op in bij Tip 4.

Een goede oefenvorm voor het trainen van de eerste aanname is “The Escape Room”. Zie hiervoor dit filmpje/tweet van Zeb Jacobs, talent coördinator bij Royal Antwerp FC.

 

Tip 4: Kijkgedrag

Kijkgedrag is één van de meest onderbelichte spelerskwaliteiten. Als je bijvoorbeeld naar de kwaliteiten van Lionel Messi kijkt, dan springen zijn technische vaardigheden aan de bal als dribbelen, schieten en handelingssnelheid het meest eruit.

Als Messi niet aan de bal is dan zie je hem vaak een beetje over het veld sloffen. Maar ondertussen is hij druk bezig met het scannen van de omgeving. Hij brengt constant in kaart wie waar loopt en hoe alles staat. Deze YouTube video laat kort zien hoe dit zijn in werk gaat.

Dat scannen wordt kijkgedrag in voetbal genoemd. Als verdedigende middenvelder bevindt je vaak in de as van het veld. En er gebeurt constant van alles om je heen. Wil je als ‘CVM’ goed presteren dan zul je gewoon in het veld om je heen moeten blijven kijken. Zodat je de bal in een keer goed kan aannemen, kunt wegdraaien naar de vrije ruimte of een vrijlopende medespeler aanspelen.

In Tip 2 Kijkgedrag van ons artikel ‘Wat is spelinzicht en hoe verbeter je het?’ wordt uitgebreid ingegaan op kijkgedrag. Lees dit stuk goed als je echt wilt excelleren als nummer 6!

 

Tip 5 Aanbieden voor de schuine pass

Omdat je als verdedigende middenvelder een integraal onderdeel van de opbouw van jouw team vormt, zul je ook op dit vlak jezelf moeten onderscheiden. Veel ballen in de opbouw gaan via jou. Je zult dus constant uit de dekking moeten komen om aanspeelbaar te zijn.

Anders kan jouw team gewoonweg niet opbouwen. Niet is vervelender voor een ploeg dan een nummer 6 die verstoppertje speelt. Dus het is gewoon veel aanbieden en vragen om de bal.

De ideale manier voor een verdedigende middenvelder om jezelf aan te bieden is door schuin aan te lopen. Zodat een schuine pass op jou mogelijk en je makkelijk kunt opendraaien. Hierdoor sta je met gezicht richting doel tegenpartij en kun je het veld meteen goed overzien.

Zie ook onderstaande afbeelding van de ‘ideale aanlooplijn’ van de verdedigende middenvelder.

'ideale aanlooplijn' verdedigende middenvelder

 

Tip 6 Denk aan de restverdediging

Tot nu toe hebben we alleen kwaliteiten belicht die met de opbouw te maken hebben. Echter, als verdedigende middenvelder heb je nog een belangrijke taak. Namelijk het bewaren van de balans binnen het team.

Als alle andere middenvelders ten aanval trekken, dan is het jouw taak om in je positie te blijven voetballen. Je wilt als team namelijk niet in de omschakeling de ‘deksel op je neus’ krijgen. Het organiseren van de restverdediging wordt dat ook wel genoemd.

Denk maar aan hoe bijvoorbeeld Ngolo Kanté of Tanguy Ndombélé dit invullen in de Premier League.

Wij hopen dat je met deze tips je spel als nummer 6 kunt verbeteren. Uiteraard zijn er nog meer tips te bedenken, maar deze vormen een goede basis waarmee je aan de slag kunt. Je kunt nu eenmaal niet aan alles tegelijk werken.

Heb je vragen en/of opmerkingen, laat het ons weten via een opmerking onder aan dit artikel of via onze contact pagina.