Tips voor spitsen en aanvallers

Het scoren van doelpunten is misschien wel het mooiste onderdeel van voetbal. Daarom ook is de positie van aanvaller, één van de meest gewilde posities in het voetbal. Als je het goed doet als spits, kun je vaak in scoringspositie komen. En als je dan ook nog scoort is het helemaal top. Of dat je een prachtige assist geeft. Want een aanvaller kan natuurlijk ook prima als aangever fungeren. In deze post 7 tips voor spitsen en aanvallers.

Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort dan de tegenstander. [Johan Cruijff]

Talent en trainen

Er komt veel bij kijken als je dat allemaal wilt. Talent en scoringsinstinct* zijn natuurlijk belangrijk. Maar als aanvaller kun je jezelf ook heel veel vaardigheden aanleren. Dat is het mooie van voetbal. Door goed en slim te trainen kun je jezelf snel verbeteren.

Wij geven je een aantal tips waarmee je aan de slag kunt. Aan de slag om een betere aanvaller te worden. Want alleen talent is niet voldoende als je écht beter wilt worden.

*Scoringsinstinct wordt ook wel torinstinct genoemd. Torinstinct is het talent om doelpunten te maken. Het heeft te maken met soort van gevoel van hoe je een goal moet maken. Spitsen met torinstinct staan altijd op de juiste plaats en weten waar de bal komt. Of voelen aan waar de keeper staat, zonder dat ze gekeken hebben waar hij exact staat. Je kunt het niet echt leren.

Torinstinct komt uit het Duits. Een goed voorbeeld voor een typische spits met torinstinct is de Duitse spits Gerd Müller (‘Der Bomber’). Een echte goaltjesdief die altijd op de juiste plaats stond.

 

1. Werk aan je traptechniek

Wil je kunnen scoren, dan zul je in staat moeten zijn de bal op de juiste plaats in het doel te schieten. Zo simpel is het. Een goed schot is dan ook het eerste wapen van een aanvaller. Of je nou op de flanken of centraal staat. Als je kan vertrouwen op je schot, dan speel je gelijk al lekkerder. Het geeft je meer zelfvertrouwen.

Het recept voor een goede traptechniek is trainen, trainen en nog eens trainen. Alleen door heel veel te schieten wordt je traptechniek beter. Spelers met een fenomenale traptechniek als Ronald Koeman hebben daar jarenlang op getraind.

Koeman in AD daarover: “Corners en vrije trappen moeten goed verzorgd zijn. Het schot is trainbaar. Je denkt toch niet dat mijn vrije trap in de Europa Cup 1-finale van Barcelona toeval is geweest? Wij stonden drie keer per week te oefenen na de training. Was er geen keeper, dan zetten we poppen neer.”

Youtube staat helemaal vol met allemaal filmpjes over het trainen van traptechniek. Over schieten met de wreef of met de binnenkant voet. Veel van deze filmpjes richten zich op het schieten vanuit stilstand. Zoals deze masterclass van David Beckham over het afstandsschot.

Naast het schieten vanuit stilstand is het aan te raden om te trainen op het schot vanuit de loop. Want hoe vaak komt het voor dat je in een wedstrijd rustig vanuit stilstand kunt aanleggen voor een schot. Juist een aanvaller zal vaak vanuit de loop moeten kunnen schieten.

 

2. Verbeter je balaanname

Juist als spits is het belangrijk dat je een bal goed kunt aannemen onder druk van een tegenstander. Omdat je (als het goed is) vaak op de helft van de tegenstander speelt, heb je meestal wel een verdediger van de tegenstander ‘in je rug’.

Hoe kun je je balaanname ‘onder druk’ verbeteren:

  • Werken aan je algemene basistechniek te werken. Het filmpje “Soccer Drills To Improve Touch , Ball Control , And Footwork” is een voorbeeld van het trainen van basistechniek;
  • Jezelf ‘breed maken’. Als je jezelf breed maakt in de duels ben je beter in staat de bal af te schermen. De tegenstander kan dan moeilijker bij de bal komen. Jezelf breed maken doe je door je armen naast je lichaam uit te strekken. Een scheidsrechter zal dit niet als een overtreding zien, zolang je niet gaat lopen trekken en hangen aan je tegenstander. Bijkomend voordeel van het breed maken is dat je beter in staat bent om je evenwicht goed te bewaren.
Over de targetman

Voor zowel centrumspitsen, maar ook buitenspelers,  is dit een goede balaanname belang. Een centrumspits die sterk en vast is in zijn balaanname kan bovendien goed als aanspeelpunt fungeren.

Hij kan de bal, met zijn rug naar de goal, goed vasthouden waardoor medespelers kunnen aansluiten. Vervolgens kan de centrumspits zijn medespelers aanspelen en zelf weer vrijlopen. Een centrumspits die ook als aanspeelpunt speelt, wordt ook wel ’targetman’ genoemd. Deze Engelstalige video legt meer uit over het begrip targetman.

Ook Wim Kieft was in zijn tijd als spits bij PSV de ideale targetman. Doordat Kieft zo balvast was, kwam er rust in de opbouw van de Eindhovense ploeg en liet hij andere spelers beter spelen. Tijdens het succesvolle Europa Cup 1 seizoen 1987-1988 speelde hij een cruciale rol. Onder meer door in de uitwedstrijd bij Galatasaray (2-0 nederlaag, na 3-0 winst thuis), langdurig de bal af te schermen en op balbezit te spelen. Op die manier wist PSV onder de Turkse druk uit te komen en  net aan de tweede ronde te halen.

 

3. Passeerbewegingen

Het passeren van tegenstanders door schijnbewegingen, trucjes met de bal of een panna is ‘vet’ om te doen en te zien. Een aanvaller die een man kan passeren is goud waard. Je ontregelt de defensie van de tegenstander. En het geeft zelfvertrouwen. Ook voor het trainen van passeerbewegingen geldt dat YouTube je grootste vriend is. Je vindt hier heel veel tutorials en andere filmpjes over passeerbewegingen.  Denk maar aan Voetbal Tricks met Touzani of deze tutorial van Freekickerz.

Er zijn natuurlijk tal van passeerbewegingen. Het is absoluut niet de bedoeling om nu gelijk een circusartiest te worden 🙂 Het is mooi om er een paar passeerbewegingen eruit te kiezen. En vervolgens hierop te gaan trainen. Wil je beweging perfect beheersen dan zul je daar heel veel op moeten trainen. Passeerbewegingen kun je overal trainen. Met én zonder andere voetballers.

Hoe te trainen?

Het beste is om rustig te beginnen zonder tegenstanders. Je kunt je een tegenstander inbeelden en vervolgens ga je deze passeren met de door jou gekozen truc. Je begint langzaam in een traag tempo. Dat is belangrijk omdat je dan de basis van de beweging goed leert. Vervolgens voer je de snelheid op.

In een later stadium ga je het op de training met anderen erbij proberen. Door de beweging heel veel te oefenen, wordt het een onderdeel van je spel. Gevolg daarvan is dat je het, zonder dat je er echt bij nadenkt, ook in wedstrijden zult gaan gebruiken.

Om je een beetje inspiratie te geven, dit filmpje:

 

 

4. Hoe loop je als spits goed vrij?

Deze tip is specifiek voor de centrale aanvaller. Maar als vleugelspeler kun je er ook goed gebruik van maken.

Omdat je als (centrum)spits in de as van het veld speelt, ben je geneigd om ook in de as van het veld vrij te lopen. Als spits kun je op 3 manieren vrijlopen:

  1. In de bal komen;
  2. Vrijlopen in de diepte;
  3. Vrijlopen in de breedte.

In het eerste geval beweeg je je naar de medespeler met bal toe om de bal te ontvangen. Vervolgens kun je de bal direct kaatsen of aannemen en in balbezit houden. In geval 2 zoek je ruimte achter de verdediging om de bal middels een dieptepass van een medespeler te ontvangen. Belangrijk hierbij is om buitenspel te omzeilen.

Naast het vrijlopen in de as van het veld, is het ook goed om als spits in de breedte van het veld te bewegen.

4a. Vrijlopen in de breedte, een voorbeeld

Zo kun je als spits in de gaten duiken, die liggen achter de buitenspelers. Op die manier creëer je in het centrum ruimte voor andere spelers om op te komen. Doordat je als centrumspits ook de ruimte in duikt (achter de buitenspelers), is de kans groter dat je één tegen één komt te staan tegen een verdediger. Deze kun je dan uitspelen met een passeerbeweging (zie 3. Passeerbewegingen). Zie onderstaande afbeelding over het in de breedte vrijlopen door de centrumspits:

Spits vrijlopen in de breedte
Spits vrijlopen in de breedte

In bovenstaand plaatje zie je dat de aanvallende middenvelder in balbezit is. De rechtstreekse aanspeel lijn naar de spits is afgeschermd door de verdedigende middenvelder van de tegenstander. Beide buitenspelers hebben ruimte gemaakt achter zich door naar de bal toe te bewegen.

De spits kan vervolgens in de ruimte achter deze buitenspelers duiken. Vervolgens kan de aanvallende middenvelder kan  doorschuiven naar de vrijgevallen plaats van de spits.

Dit is slechts als voorbeeld van hoe een spits in de breedte kan bewegen. Er zijn natuurlijk talloze andere tactische varianten om bovenstaande plaatje op te lossen….

4b. Vrijlopen in de breedte, wedstrijdsituatie

De onderstaande foto laat een wedstrijdsituatie uit de WK-wedstrijd Brazilië-België zien. Hierin zien we Romelu Lukaku, die schuin de ruimte in beweegt om vrij te te lopen in de breedte.

Lukaku vrijlopen in de breedte
Wedstrijdsituatie, vrijlopen in de breedte door de spits

De speler in balbezit (Carrasco) kan Lukaku aanspelen, die zijn directe tegenstander afhoudt. Vervolgens kan Lukaku ervoor kiezen om de bal af te leggen op de vrijstaande De Bruyne (nummer 7).

Als spits of aanvaller is de kans reëel dat je een keer een penalty mag nemen. Misschien ben je zelfs één van de vaste strafschopnemers van je team. In het artikel ‘Hoe kun je het best een penalty nemen‘, vind je allerlei tips voor het nemen van de perfecte penalty. Doe er je voordeel mee!

 

 

5. Ingedraaid staan bij balaanname

Bij de tweede tip, Verbeter je balaanname, zagen we al hoe belangrijk het is om als spits bij een balaanname, de bal af te schermen. In een ideale situatie sta je als spits ingedraaid ten opzichte van de verdediger. Op die manier kun je je arm gebruiken om de verdediger bij je vandaan te houden, zodat die niet bij de bal kan.

De Belgische international Romelu Lukaku, is een speler die dit onderdeel perfect beheerst. Zie onderstaande afbeelding uit de WK-wedstrijd Brazilië-België. In het duel dat je ziet, begaat verdediger Miranda uiteindelijk een overtreding doordat het hem niet lukt om bij de bal te komen.

 

6. Optimale hoek creëren om te schieten

Door zich goed op te stellen, kan een keeper zijn doel verkleinen. Hierdoor wordt het voor een spits moeilijker om een doelpunt te maken. Als spits kun je zelf de hoek waarin je kunt scoren vergroten.

Dit doe je door schuin van doel af te bewegen. Doordat je in een diagonale lijn richting doel beweegt, zal de keeper met je meebewegen om zijn korte hoek af te schermen. Hierdoor wordt de lange/verre hoek groter:

Hoek creëren om te scoren - 1
1. Recht voor het doel zijn beide hoeken afgeschermd door de keeper
Hoek creëren om te scoren - 2
2. Schuin voor het doel ontstaat ruimte in de verre hoek

In het tweede plaatje zie je ruimte ontstaan om te scoren. De keeper kan deze ruimte verkleinen door verder uit zijn doel te komen. In dat geval kun je scoren door de bal over de keeper heen te liften.

Dit doelpunt van Lukaku, in de wedstrijd België-Tunesië, laten zien dat hij even wacht voordat hij op doel schiet. Doordat hij dat doet vergroot hij de verre hoek, waardoor hij makkelijker kan scoren.

 

7. Afleggen op de derde man

Als spits ben je niet alleen afmaker, maar ook de ‘kapstok’ waaraan het aanvalsspel kan worden opgehangen. Door oog te hebben voor de vrije derde man, kun je op effectieve wijze een aanval naar een andere gedeelte van het veld verplaatsen.

Van dit soort situaties is sprake als je als spits met je rug naar het doel van de tegenstander wordt aangespeeld. Naast het afschermen van de bal, is het belangrijk om dan te zien welke spelers er nog meer vrij staan.

Doordat je deze vrije speler aanspeelt, ontstaat er variatie in het aanvalsspel en nieuwe mogelijkheden.

Onderstaande afbeelding laat een situatie zien waarin de nummer 6 van blauw in balbezit is. Nummer 6 speelt de spits nummer 9 in de voeten aan. Aan de rechterkant heeft nummer 7 van blauw beperkte ruimte.

Aan de andere kant maakt linksbuiten nummer 11 ruimte voor de opkomende nummer 8. Doordat spits nummer 9 de bal kaatst op nummer 8 wordt het spel verlegd naar links. Let ook op het ontbreken van rugdekking van nummer 3 geel op zijn rechterkant. Hierdoor is de doorkomende nummer 8 van blauw extra dreigend.

Afleggen op derde man door spits

 

8. Vanuit de rug van de verdediger

Bij Tip 4 bespraken we al 3 manieren om als spits goed vrij te lopen. Tip nummer 8 heeft ook met vrijlopen te maken en jezelf als het ware ‘onzichtbaar’ te maken voor je directe tegenstander.

Als spits heb je te maken met één of meerdere verdedigers. Die je constant in de gaten willen houden. Zeker als je voor het doel verschijnt. Ze zullen je geen seconde uit het oog willen verliezen.

Hoe ga je hier als spits nu mee om?

Door slim positie te kiezen. Dat kun doen door positie te kiezen in de rug van de verdediger. Een verdediger zal jou als spits én de bal in de gaten willen houden. Op het moment dat de verdediger gefocust is op de bal, zal hij jou als spits uit het oog verliezen. Dat is het moment om positie te kiezen in de rug van de verdediger.

Zoals Manchester City spits Sergio Aguero dat deed in de wedstrijd tegen Liverpool. Zie hiervoor dit fragment waarin Aguero de openingstreffer in deze wedstrijd maakt.
In dit fragment zie je hoe slim Aguero gebruik maakt van het feit dat de aandacht van zijn directe tegenstanders gericht is op de bal. Nadat hij een duw krijgt van Van Dijk, lopen Van Dijk en Lovren op en zijn gefocust op de bal. Aguero staat vervolgens op en bij de voorzet van Silva, positioneert hij zich tussen Lovren en Van Dijk.

Je ziet Lovren kijken en zijn aandacht richten op de vrijstaande Sané. Op het moment dat de bal voor wordt gegeven, duikt Aguero voor Lovren, die volledig wordt verrast. Lovren herstelt zich enigszins maar kan niet voorkomen dat Aguero de 1-0 subliem binnen schiet.

Dit doelpunt is een goed voorbeeld van een spits die vrijloopt vanuit de rug van een tegenstander.

9. Terug laten zakken naar het middenveld

Regelmatig komt het voor dat een tegenstander jou als spits straffe mandekking geeft. De hele wedstrijd heb je te maken met een verdediger die in je nek loopt te ‘hijgen’. Dat kan soms zo erg zijn dat het voelt alsof deze speler je volgt tot op het toilet.

Een manier om van zulke strakke dekking af te komen, is door je als spits terug te laten zakken naar bijvoorbeeld het middenveld. Op het moment dat je dat als spits doet, en je hebt te maken met man-to-man dekking, zal de verdediger je volgen naar het middenveld.

Op deze manier breng je een verdediger naar een positie waarin hij zich minder op zijn gemak zal voelen. De kans dat je hem dan, bijvoorbeeld via een 1-2, kunt uitspelen is groter. Bovendien creëer je op deze manier ruimte in de punt van de aanval. Van deze ruimte kunnen jij of je teamgenoten gebruik maken.

Mocht de verdediger je niet volgen naar het middenveld, dan is de mogelijkheid aanwezig dat hij niet precies weet wat te doen. Een andere speler dekken of de ruimte dekken. Op die manier kun je ook verwarring veroorzaken.

Een spits die een meester is in het zich laten terugzakken vanuit de spits is Roberto Firmino van Liverpool. Binnen het systeem van Klopp is er sprake van veel positiewisselingen tussen de aanvallers. Extra wapen daarbij is het terugzakken van spits Firmino, die als een ‘false 9’ speelt.

Hij maakt zich dan aanspeelbaar op het middenveld, om vervolgens combinerend met teamgenoten richting de spitspositie op te rukken. Bijvoorbeeld zijn gelijkmaker (1-1) in de wedstrijd tegen Arsenal is daar een goed voorbeeld van.

Firmino heeft zich laten uitzakken en pikt net over de middenlijn de bal op. Hij zet een 1-2 met Salah op en duikt weer op in de spits. Daar wemelt het van de Arsenal spelers maar is ook veel verwarring. Firmino maakt handig gebruik van de verwarring en scoort de 1-1. Zie dit fragment.

 

in het boek  Jürgen Klopp – Vollgasfussball van Martin Rafelt vind je veel meer over de voetbalvisie van Jürgen Klopp. Na het lezen van dit boek, ging ik op een andere manier naar de wedstrijden van Liverpool kijken.

 

Deze 9 tips vormen een goede basis om je spel als spits te verbeteren. Ga hier serieus mee aan de slag en heb geduld. Je zult zien dat je vooruitgang als aanvaller gaat boeken.