Spelen als een top vleugelverdediger

De vleugelverdediger is in opkomst. Achteruit vanaf de flank maakt de vleugelverdediger steeds vaker het verschil in het voetbal. Op het internationale topniveau zien we Marcelo, Dani Alves en Kyle Walker iedere week weer talloze keren opstomen langs de lijn. Vaak worden deze rushes beloond met een (beslissende) assist of goal.

Momenteel is de vleugelverdediger dan ook één van de meest interessante posities in het voetbal. In dit artikel kijken we naar:

 • De opkomst van de vleugelverdediger in het moderne voetbal;
 • De positie en taken van de vleugelverdediger;
 • Welke kwaliteiten nodig zijn op deze positie (kenmerken);
 • Tips hoe je een betere vleugelverdediger kunt worden.

 

Opkomst van de vleugelverdediger

In het moderne voetbal, is het voor buitenspelers steeds moeilijker om hun directe tegenstander te passeren. De ruimtes tussen en achter de verdedigers zijn almaar kleiner geworden. Met als gevolg dat de buitenspeler minder en minder ruimte krijgt.

Door met een aanvallende vleugelverdediger te spelen heb je hier als ploeg minder last van. In tegenstelling tot een buitenspeler, die meer in de kleine ruimte speelt, heeft de vleugelverdediger meer ruimte voor zich liggen. Door hier op de juiste momenten in te duiken, kan een vleugelverdediger veel druk naar voren zetten. Voor de tegenstander is dit ook vaak moeilijker te verdedigen dan tegen een buitenspeler, die er al ‘staat’.

We zien ook steeds vaker dat buitenspelers worden ‘omgeturnd’ naar vleugelverdediger. Voorbeelden hiervan zijn Antonio Valencia en Ashley Young bij Manchester United.

 

Positie en taken

Onder een vleugelverdediger verstaan we de verdedigers die aan de zijkanten (‘vleugels’) actief zijn. Een vleugelverdediger is een aanvallend ingestelde flankverdediger. Zijn taken zijn naast het verdedigen, het meedoen in de opbouw en de aanval. Vleugelverdedigers komen we tegen in systemen met 4 of meer verdedigers. Een links- of rechtsback die aanvallend is ingesteld, noemen we ook een vleugelverdediger.

Het 5-3-2 systeem is een goed voorbeeld van een systeem waarin een belangrijke rol voor de vleugelverdedigers is weggelegd. Op het WK van 2014 heeft Oranje hier goede resultaten mee bereikt. Maar ook in een 4-3-3 kan er met vleugelverdedigers worden gespeeld. Kijk maar naar het huidige Manchester City onder Pep Guardiola. In dat systeem komen backs als Kyle Walker en Fabian Delph veelvuldig op.

Hieronder 2 voorbeelden van hoe beide systemen er op het veld uit kunnen zien:

 

5-3-2 met vleugelverdedigers
5-3-2 met vleugelverdedigers
4-3-3 punt naar achter opkomende backs
4-3-3 punt naar achter met opkomende backs

In beide systemen hebben de nummers 2 en 5 de opdracht om met balbezit naar het middenveld op te schuiven. Hierdoor ontstaat er daar een man meer situatie. Naast de man meer situatie op het middenveld, kan een vleugelverdediger doorschuiven naar de voorhoede. Bijvoorbeeld als, in het 5-3-2 systeem, de buitenspeler (aan die kant) naar binnen trekt.

 

Kenmerken vleugelverdediger

Als er goed gebruik wordt gemaakt van vleugelverdedigers, dan zullen deze bovengemiddeld aan de bal zijn. Ze worden dan veelvuldig in de opbouw betrokken. Dat betekent dat ze over een goede basistechniek (balvaardig, kunnen dribbelen) moeten beschikken. Daarnaast zijn er een aantal specifieke vaardigheden, waarover een vleugelverdediger moet beschikken.

Overzicht kwaliteiten
 1. Goede balaanname: Voor een vleugelverdediger is het belangrijk dat deze zich snel vrij moet kunnen maken om de vrije ruimte in te dribbelen. Daarvoor is het belangrijk dat de eerste aanname meteen goed is. Snelheid van handelen is hierbij van belang. En de bal moet na de aanname meteen goed liggen om te kunnen in dribbelen;
 2. Dribbelen: Het gaat er niet zo zeer om dat een opkomende back of vleugelverdediger een ‘meester in de kleine ruimte’ is. Maar hij moet met voldoende snelheid kunnen dribbelen om goed op te kunnen komen met de bal;
 3. Snelheid: Om snel ‘meters te kunnen maken’ is het belangrijk dat de speler over een bovengemiddelde (start)sprintsnelheid beschikt;
 4. Loopvermogen: Het opkomen en weer inzakken vereist veel van een speler. Voor een vleugelverdediger is een uitstekende conditie en loopvermogen dan ook een vereiste;
 5. Verdedigende kwaliteiten: Een opkomende back of vleugelverdediger is in de eerste plaats nog altijd een verdediger. Verdedigend vermogen is dus een noodzaak. Een verdediger die alleen maar kan aanvallen, is een aanvaller die op de verkeerde positie staat;
 6. Timing: een vleugelverdediger moet weten wat het juiste moment van inschuiven is. Spelinzicht is hierbij belangrijk, maar weten wat het juiste moment is om je actie in te zetten is evenzo belangrijk. Dit onderdeel is iets wat alleen uit ervaring te leren is, of door uit te leggen op de training of tijdens de tactiek bespreking;
 7. Voorzet: Een opkomende flankverdediger is als een extra buitenspeler. Eentje die een goede voorzet heeft, is goud waard voor zijn ploeg.

 

Tips voor vleugelverdedigers

Weten wat er belangrijk is om als vleugelverdediger goed te kunnen functioneren is leuk, maar tips die je echt beter laten spelen daar heb je nog veel meer aan! Onderstaand geven wij een aantal tips, die gericht zijn op situaties waarin je als vleugelverdediger terecht komt. En het is dan handig als je weet hoe je het dan het beste kunt aanpakken.

 

Tip 1 – Denk altijd eerst defensief

Als vleugelverdediger ben je altijd in de eerste plaats verdediger. De naam zegt het ook vleugel verdediger. Je moet dus over de basis vaardigheden van een verdediger beschikken. Welke dat zijn kun je lezen in ons artikel “Hoe word je een goede verdediger?“.

Bij iedere aanvallende actie die je als vleugelverdediger inzet, moet je eerst checken of jouw ploeg wel verdedigend goed staat. Of bijvoorbeeld iemand jouw positie en taak kan overnemen. En andersom werkt het natuurlijk ook zo. Als de andere vleugelverdediger opkomt, dan zal je daar rekening mee moeten houden. Als team maak je hierover afspraken voor of tijdens de wedstrijd.

In onderstaande afbeelding kan de linksback opkomen, omdat de 3 andere verdedigers in positie blijven en gezamenlijk een ‘blok’ vormen. Belangrijk hierin is de rol van de rechtsback die, in principe ook kan opkomen omdat er vrije ruimte voor hem ligt. Op het moment dat hij dat echter zou doen, ontstaat achterin een, bij balverlies gevaarlijke, 2 tegen 3 situatie.

Vleugelverdediger verdedigende taken

 

Tip 2 – Maak het veld op het juiste moment breed

Als vleugelverdediger is het goed om vanuit je verdedigende positie het veld op het juiste moment breed te maken. Deze verdedigende positie bevindt zich altijd tussen jouw tegenstander en je eigen doel. Zodra je ploeg in balbezit komt, ga je als vleugelverdediger het veld breed maken. Bij balverlies “knijp” je als vleugelverdediger naar het centrum toe.

vleugelverdediger breed maken

 

Tip 3 – Schuif slim door naar het middenveld

Uit het boek “Herr Pep” van Marti Perarnau: “Het is ontzettend belangrijk dat de vleugelverdediger en de buitenspeler niet in dezelfde baan opereren. Als de buitenspeler open en breed speelt, moet de vleugelverdediger in de volgende baan blijven, en omgekeerd.

Hij komt, zoals altijd, met nieuwe oplossingen. ‘De vleugelverdedigers moeten een positie innemen alsof ze aanvallende middenvelders zijn, zodat Götze kan verschijnen waar hij nodig is. Maar de vleugelverdedigers moeten aan de binnenzijde spelen. En als hun buitenspeler naar binnen trekt, moeten ze wisselen en richting de zijlijn bewegen. Götze zorgt dan voor ons overwicht.

Maar als de buitenspeler en vleugelverdediger in dezelfde baan spelen, staat de vleugelverdediger achter de buitenspeler en wordt het een tegen een – en halen we geen meerderheid op het middenveld. De twee vleugelverdedigers moeten zich voegen bij de twee creatieve middenvelders, om zo een cluster te vormen van vier spelers in de aanval, maar tevens dienstdoen als de eerste verdedigingslinie die bij een tegenaanval op de rem trapt, mocht Bayern de bal toch verliezen.’

Meerderheid op het middenveld

Om een meerderheid op het middenveld te creëren schuif je als vleugelverdediger op de juiste momenten door naar het middenveld. Daarbij zijn 2 dingen belangrijk:

 1. Check altijd eerst of er de mogelijkheid is om door te schuiven. En daarmee wordt bedoeld dat jouw verdedigende taken/positie door een andere speler(s) wordt overgenomen. Dit hebben we uitgelegd bij Tip 1;
 2. Positioneel schuif je als vleugelverdediger het beste in als je diagonaal staat ten opzichte van de buitenspeler van jouw team die voor je staat. Dit zorgt ervoor dat het spelen van schuine passes mogelijk is. In de afbeelding hieronder is de rechter buitenspeler naar binnen getrokken. Als vleugelverdediger schuif je dan het beste meer naar de flank gericht in. Andersom geldt hetzelfde. Als de buitenspeler meer naar buiten staat, dan schuif je het beste meer naar de binnenkant in.

Vleugelverdediger naar buiten

 

Tip 4 – Train op specifieke kwaliteiten

Voor een vleugelverdediger of opkomende back is het belangrijk om explosief te zijn op de eerste meters. Door dit te verbeteren kun je jezelf beter vrijspelen van je directe tegenstander. Het trainen van explosiviteit kan op verschillende manieren. De onderstaande video geeft een goede basisuitleg en -oefening om je sprintsnelheid als voetballer te verhogen.

Naast explosiviteit is dribbelen en het passeren van een tegenstander op snelheid een specifieke kwaliteit voor een vleugelverdediger. Je hoeft niet allerlei ingewikkelde ‘skillmoves’ te kunnen. Het is belangrijk dat je voldoende balvaardigheid en snelheid hebt. Als je dat combineert met een goede timing dan kun je op die manier tegenstanders, die je tegemoet komen, passeren.

 

Tip 5 – Overlappen en trainen op je voorzet

Een goede vleugelverdediger is in staat om zijn buitenspeler te ‘overlappen’. Wat wij bedoelen met overlappen, is dat je als vleugelverdediger in de diepte gaat en daarbij de buitenspeler passeert. Vervolgens kom je dan in een zeer aanvallende positie uit om bijvoorbeeld op doel te schieten of een voorzet te geven. Deze korte video geeft uitstekend weer wat wij bedoelen met een overlappende back of vleugelspeler.

Voor overlappen is het belangrijk dat je over een uitstekende conditie beschikt. Daarnaast zijn snelheid en gevoel voor timing erg belangrijk.

 

Bonus tip: lees ook onze tip knijpen” als vleugelverdediger!

 

Extra: voorzet

Als je als vleugelverdediger over een goede voorzet beschikt, dan heb je een extra kwaliteit. Om je niet te overladen met filmpjes, hebben wij voor het trainen van voorzetten geen video ingesloten. Maar wij hebben wel een paar aanwijzingen voor het trainen op voorzetten:

 1. Op een voorzet kun je makkelijk zelf trainen. Daarvoor heb je niet per se andere spelers nodig. Het is een kwestie van heel veel herhalen. Eerst te beginnen vanuit stand een voorzet geven;
 2. Vervolgens kun je gaan oefenen op het geven van een voorzet vanuit de loop;
 3. Hou bij het geven van voorzet altijd in het achterhoofd dat je de voorzet zo geeft, dat je medespeler er ook echt niets mee kan. Dus geef er niet één of ander raar effect aan, waardoor een voorzet altijd eerst onder controle moet worden gebracht. Een perfecte voorzet kun je in 1 keer op goal schieten/koppen.

 

 

Tenslotte

Met dit artikel hopen we je een goede start te geven om een betere vleugelverdediger te worden. Uiteindelijk ligt het aan je zelf wat je ermee doet. Ga je de tips toepassen in wedstrijden en erop trainen. Dan ga je gegarandeerd beter van worden.

Het heeft ook met je mindset te maken. Wil je echt ergens beter in worden, dan zal je er gewoon veel tijd in moeten investeren. Maar het is toch prachtig om je tijd aan je grote hobby voetbal te kunnen besteden?

Wil je meer weten over hoe je met je mindset en voetbal aan de slag kan? Dan raden we je aan het artikel “Meteen beter voetballen door de juiste mindset” eens te lezen. Daarin vind je tips waarmee je snel je voetbal-mindset en je -spel kunt verbeteren.