Hoe word je een goede verdediger

Verdedigen in voetbal is een vak apart. Er komt veel meer bij kijken dan alleen maar talent hebben. Verdedigen kun je grotendeels leren. Maar er komt meer bij kijken. Discipline en instelling bijvoorbeeld.

In dit artikel vind je 10 tips, die je in staat stellen om een veel betere verdediger te worden. Naast theorie, vind je ook praktische tips. Ga er even rustig voor zitten en neem er de tijd om deze basisprincipes te begrijpen. Want jij wil natuurlijk ook een betere verdediger worden!

Eerst lees je wat meer over het aanleren van verdedigende kwaliteiten. Vervolgens vind je de 9 tips met uitleg. Veel lees- en leerplezier.

 

Attack wins you games, defence wins you titles. [Sir Alex Ferguson]

Verdedigen kun je leren

Zoals gezegd, verdedigen kun je voor een deel leren. Denk maar aan spelers als Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci. Met hun totale focus op hun verdedigende taak zijn zij essentieel voor hun team. Geliefd bij hun teamspelers en gevreesd door tegenstanders. En dat komt niet alleen door hun talent.

Dag in, dag uit hebben zij puur op verdedigen getraind. Niet voor niets dat Matthijs de Ligt naar Juventus is overgestapt. Het Juventus Training Center wordt wereldwijd als één van de beste opleidingen voor verdedigers gezien.

Snel een betere verdediger worden

Wil jij ook een betere verdediger worden? En ben je bereid daarvoor te werken? Dan kunnen deze onderstaande tips jou verder helpen. Er zijn namelijk een aantal basisprincipes die iedere goede verdediger hanteert.

Als je hierop traint en deze toepast in wedstrijden, zul je snel beter gaan verdedigen. Met deze basisprincipes willen wij je graag helpen.

 

 

Tips voor verdedigers

 

1. Verdedig altijd positioneel ten opzichte van je eigen doelPositioneel verdedigen

De eerste taak van iedere verdediger is het afschermen van de looplijn richting zijn eigen doel. Dit klinkt heel eenvoudig. Dat is het in principe ook. Maar in het hedendaagse voetbal wordt dit nogal eens vergeten.

Door het afschermen van deze looplijn voorkom je dat de tegenstander richting doel dribbelt en/of op doel schiet. Dus, als verdediger sta je altijd opgesteld tussen de tegenstander en je eigen doel.

In het plaatje rechts zie je dat de na balverlies de tegenstander (blauw) in balbezit komt. De 3 verdedigers van rood staan uit hun positie.

Om te voorkomen dat 1 van de spitsen, na een pass van de rechtermiddenvelder, richting doel dribbelt, corrigeren de 3 verdedigers van rood. Zij corrigeren hun positie door de looplijn naar het doel af te schermen.

Als je als verdediger deze regel toepast kun je nooit verkeerd staan. Een verdediger die positioneel goed staat voelt zich zekerder. En is je eerste bonuspunt als verdediger verdiend.

 

 

2. “Knijpen” als vleugelverdediger

Letterlijk je tegenstander knijpen is niet toegestaan in het voetbal. Maar dat bedoelen we hier ook niet 😉 Wat bedoeld wordt is dat de buitenste verdedigers (ook wel vleugelverdedigers of backs genoemd) rugdekking geven op de centrale verdedigers.

Zodra de centrale verdedigers onder druk komen te staan en dreigen te worden uitgespeeld, moeten de buitenste verdedigers de ruimte achter de centrale verdedigers “bewaken”. Mocht er hier dan een speler “doorbreken”, dan kunnen zij deze tegenstander opvangen.Verdedigen knijpen

In bovenstaand plaatje zie je dat de diepste aanvaller van blauw dreigt door te breken. De beide centrale verdediger geven elkaar geen rugdekking. De buitenste verdediger is met een loopactie, vanaf de rechtervleugel, echter naar binnen gekomen. Vervolgens kan hij rugdekking geven en de aanval onderscheppen.

In de volksmond wordt dit knijpen genoemd, omdat de buitenste verdedigers als het ware naar het centrum knijpen. Ben je dus buitenste/vleugelverdediger dan is het 1 van je verdedigende taken om je centrum verdedigers te assisteren door ze rugdekking te geven.

 

3. Rugdekking geven als centrale verdediger

Speel je als centrale verdediger, dan is het belangrijk dat je rugdekking geeft op de andere centrale verdediger. En natuurlijk andersom. De andere centrale verdediger, geeft jou ook rugdekking. Zodra de ene centrale verdediger een duel aangaat met een aanvaller, dan is het goed om als andere centrale verdediger er schuin achter te gaan staan. Op die manier voorkom je dat als je mede centrale verdediger wordt uitgespeeld, de weg vrij ligt naar je eigen doel. Daarnaast dek je op deze manier de ruimte voor jou en naast de andere centrale verdediger.

 

 

In bovenstaand filmpje zie je wat er bedoeld wordt. Telkens geven Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini elkaar rugdekking, zodra 1 van 2 in duel gaat met de aanvaller. Let ook op de ondertiteling waarin een toelichting wordt gegeven.

 

4. Niet direct instappen op de speler met de bal

Dit noemden ze vroeger ook wel “happen”. Zodra de tegenstander de bal heeft en je wilt direct druk zetten dan is het goed om:

  1. Er met volle overtuiging op af te gaan;
  2. Op circa 1,5-2 meter af te remmen;
  3. Met licht gebogen knieën op je voorvoeten te gaan staan;
  4. Zodra de tegenstander langs je heen probeert te dribbelen ga je schuin mee in de beweging;
  5. Vervolgens plaats je je lichaam tussen de bal en tegenstander.

Op deze manier zet je de tegenstander op druk en maak je ruimte voor jezelf om de bal te onderscheppen. Doordat je schuin “meeloopt” kun je ook makkelijker van kant wisselen. Dit is overigens 1 van de moeilijkste onderdelen van het verdedigen. In het filmpje hieronder wordt alles nog eens goed uitgelegd.

 

 

5. Dwing de aanvaller met bal naar de buitenkant

Deze tip sluit aan op Tip 4. Mocht je de bal niet kunnen onderscheppen, dan kun je ervoor kiezen de tegenstander met bal naar de buitenkant te dwingen. Aan de zijkant is een aanval altijd minder gevaarlijk dan in het midden. Deze laatste tip geldt overigens in alle situaties. Een aanvaller is aan de zijkanten altijd minder gevaarlijk omdat hij dan moeilijker op doel kan schieten.

 

De uitvoering: hoe word je écht een betere verdediger

Nu hoor ik je denken: “Mooi al die tips, maar hoe ga ik ze allemaal uitvoeren?”. Logisch dat je dat denkt. Het zijn ook nogal wat aanwijzingen. Het beste wat je kunt doen is het gewoon uitproberen. Op de training én in de wedstrijd.

Pak er bijvoorbeeld 1 of 2 tips tussenuit en ga daarmee aan de slag. Concentreer je bijvoorbeeld een maand lang op “Tip 1. Verdedig altijd positioneel ten opzichte van je eigen doel.” Daarna ga je verder naar de volgende tip. En blijf tussendoor herhalen. Zo kun je tijdens een seizoen de 5 basisprincipes van het verdedigen goed toepassen.

Als je tijdens wedstrijden en trainingen deze principes toepast, zal je verdedigende spel sterk gaan verbeteren. Tip 1 t/m 3 zijn vooral tactische tips en hebben te maken met het goed positioneren. Voor deze tips is van belang dat je je goed bewust waar jij, je medespelers en tegenstanders zich bevinden. Dat betekent ook dat als je je hier meer op gaat focussen, je spelinzicht ook vooruit gaat.

Tip 4 en 5 zijn meer technische aanwijzingen die te maken hebben met het direct verdedigen op de bal.

 

Nog 5 extra tips!

De leukste tips hebben wij voor het laatst bewaard. Die hebben vooral te maken met je voetbalbeleving. Als je echt beter wilt worden, dan kan dat. Altijd! Dat kan, door nog meer bezig te zijn met voetbal.

Door, bij wijze van spreke, voetbal te ademen. Er iedere dag mee bezig te zijn. Niet alleen door te oefenen. Maar ook door er mentaal op een goede manier mee bezig te zijn. Voetbal is mindset, zeggen wij altijd. En dat is ook zo.

 

Bonus Tip 1: Coach je medespelersBoek verdedigend voetbal

Na de keeper hebben de verdedigers het beste overzicht over het veld. Maak hier als verdediger dan ook gebruik van. Door je medespelers te coachen en op de goede plek neer te zetten, kun je al heel veel problemen voorkomen.

Zeker de centrale verdedigers kunnen veel spelers in hun directe omgeving coachen. Het coachen van je medespelers is geen ‘rocketscience’. Met simpele instructies als ‘2 stappen opzij’, ‘inzakken’ en ‘naar voren’ kun je al veel bereiken.

Voormalig verdediger André Ooijer geeft aan dat je je medespelers zo moet coachen, dat je niet in de problemen komt. En dat de aanvallers eigenlijk helemaal niet bij je komen. Als centrale verdediger moet je daarom veel praten.

Wat zeker handig is, is om je theoretische kennis over verdedigen in voetbal bij te spijkeren. Zo is er het boek ‘Verdedigend Voetbal‘.

Het is een al wat ouder boek (‘paperback’) en kost slechts € 7,50. Het boek bevat waardevolle theorie over verdedigen en legt de link met de praktijk via allerlei oefenvormen. Handig als je als trainer op zoek bent naar oefenstof gericht op verdedigen.

 

 

 

Bonus Tip 2: Youtube!

Wat ook heel erg goed helpt is het kijken hoe de grote verdedigers van deze aarde verdedigen. Youtube staat vol met prachtige compilaties van spelers als Van Dijk, Pique, Ramos, Chiellini en vele anderen. Bestudeer hoe ze spelen, bewegen en ingrijpen. Neem het in je op. Ook dit gaat je helpen.

Onderstaand filmpje over Matthijs De Ligt is een voorbeeld van zo’n video. De manier hoe De Ligt zich als verdediger bij Juventus ontwikkelt is een voorbeeld voor velen. Dat hij als Nederlandse verdediger excelleert bij het bolwerk van Italiaans verdedigen, dat wil wat zeggen.

De Ligt is een enorm veelzijdige verdediger, die alle aspecten van het vak van verdediger al op jonge leeftijd beheerst. De club zelf besloot er in Mei 2020 deze video over zijn eerste seizoen bij Juventus aan te wijden:

 

Matthijs de LigtJe kunt meer lezen over de stormachtige carrière van Matthijs De Ligt in het boek Matthijs De Ligt, van FC Abcoude naar Ajax, Oranje en Juventus. Het boek is geschreven door Luca Caioli. Deze Italiaanse sportjournalist heeft al vele biografieën geschreven, waaronder die van Messi. In deze biografie over De Ligt lees je alles over de ontwikkeling van dit supertalent.

 

Bonus Tip 3: DVD De Nederlandse Voetbalschool deel 3

Binnen de DVD reeks ‘De Nederlandse Voetbalschool’ wordt in deel 3 uitgebreid aandacht besteed aan verdedigen. In beeld worden alle facetten van het moderne verdedigen inclusief spelhervattingen besproken.

De Nederlandse Voetbalschool Deel 3 VerdedigenDeze DVD is samengesteld door voormalig betaald voetbaltrainers Sef Vergoossen en Chris Dekker. Naast trainers is deze DVD ook geschikt voor voetballers.

Als verdediger kun je er erg veel van leren. Door de bewegingen uit de beelden te bestuderen en na te doen kun je veel bereiken. De oefenstof gericht op verdedigers kun je als voetballer goed voor jezelf gebruiken.

Het voordeel van beelden t.o.v. tekst is dat het vaak allemaal snel duidelijker wordt. De DVD kost nog geen 10 Euro en is verkrijgbaar via Voetbalshop.nl.

 

Bonus Tip 4: Maak zo weinig mogelijk fouten

Goed verdedigen heeft te maken met zo weinig mogelijk fouten maken. Het voorkomen van doelpunten. Dat is het allerbelangrijkste.

Een verdediger die ook goed kan opbouwen, dat is mooi meegenomen. Maar je kunt beter een goede verdediger zijn die niet kan opbouwen, dan een verdediger die matig verdedigt maar wel goed opbouwt. Het gaat er echt om dat je gewoon goed verdedigt. Niet om die ene mooie actie die je maakt.

In Nederland wordt daar nog weleens anders over gedacht. Virgil van Dijk en Matthijs De Ligt zijn natuurlijk opbouwend ijzersterk. Kunnen ook nog eens aanvallend koppen. Maar zijn in de eerste plaats natuurlijk kanjers van verdedigers.

Denk bijvoorbeeld ook eens aan Jaap Stam, misschien wel de beste Nederlandse verdediger ooit. Die kon echt een tegenstander “opvreten”.

Accepteer het dan ook dat het hierom gaat. Vooral sober verdedigen. Bal afpakken en op een zorgvuldige manier inleveren bij een teamgenoot. Ook daar kun je als voetballer veel voldoening halen. Italiaanse verdedigers doen niet anders. En als je dan een fout maakt, accepteer dit dan. Schakel dan zo snel mogelijk weer over naar je taak in de wedstrijd. Blijf niet “hangen” in je fout. Dit heeft ook te maken met je mindset.

 

Bonus Tip 5: Leer van Diego Simeone

Simeone is al jarenlang coach van Atletico Madrid, waarmee hij grote successen heeft behaald. Niet in de laatste plaats doordat Atletico het verdedigen tot kunst heeft verheven. Er is geen andere ploeg ter wereld die zo goed op nul kan spelen. Diego Simeone heeft, door constant als ploeg te trainen op de verdedigende organisatie, allerlei automatismen in zijn ploeg geslepen.

Atletico heeft de zonedekking geperfectioneerd. Denk bijvoorbeeld aan de onderlinge afstanden tussen spelers en linies. Zodra de tegenstander balbezit heeft, schuift Atletico Madrid als een harmonica in elkaar. Het afschermen van de ruimtes als linie heeft hij dag in, dag uit getraind. Dat is een cruciaal onderdeel bij zonedekking. Je verdedigt immers de ruimte en niet de ‘man’ zoals bij mandekking.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze oefenvorm 4 vs 4 + 2 op YouTube. De bedoeling hierbij is dat er 2 teams elkaar spelen in een 4-2 opstelling. De achterste 4 spelers moeten de 2 voorste spelers bereiken, zodat er gescoord kan worden. De 4 spelers van de tegenpartij verdedigen als lijn/linie de passlijnen, door ieder de ruimte van hun eigen vak te verdedigen.

Diego Simeone Defending Tactics
Veel meer verdedigende oefenvormen van Simeone vind je in het boek ‘Diego Simeone Defending Tactics‘.

Er staan in totaal 47 verdedigende oefenvormen in dit boek, die tot in detail beschreven worden. Het boek is zowel voor coaches als voetballers zeer leerzaam. Wil je echt beter verdedigen of wil jij als trainer jouw ploeg beter laten verdedigen? Doe je voordeel met dit boek!

 

 

Over het accepteren van een verdedigende fout

 

In dit filmpje een mooi voorbeeld over het accepteren van een verdedigende fout en deze vervolgens op sublieme wijze corrigeren.

Op nieuwjaarsdag 2018 speelde FC Liverpool uit bij Burnley. In een lastige wedstrijd komt Liverpool in de tweede helft op een 0-1 voorsprong. In de 87e minuut dreigt het fout te gaan als Ragnar Klavan te laat is bij een voorzet. Johan Berg Gudmundsson kopt vervolgens de 1-1 binnen. Liverpool dreigt tegen duur puntenverlies aan te lopen. Klavan laat het er echter niet bij zitten.

In de 94e minuut! kopt hij, op aangeven van mede-verdediger Lovren, de winnende treffer binnen: 1-2. Een mooi staaltje van het vermogen om te schakelen na een verdedigende fout. Dit is nog opmerkelijker als we ons realiseren dat, na de transfer van Van Dijk (enkele dagen daarvoor) de posities van Klavan en Lovren stevig onder druk staan.

 

Wij hopen dat je als verdediger wat kunt met deze tips. Laat het ons weten wat je ervan vindt (door een comment op deze post). Maar ook horen we het graag hoeveel progressie je al geboekt hebt. Succes ermee!