Hoe kun je het beste een penalty nemen?

Over de allesbepalende penalty.

Het is de laatste wedstrijd van de competitie. Je team heeft nog 1 punt nodig om kampioen te worden. De champagne is binnen handbereik. Helaas hebben jullie te maken met een tegenstander die veel weerstand biedt. Zoveel zelfs, dat je team een kwartier voor tijd 0-1 achter staat.

Met iedere minuut die weg tikt, nemen de kansen op een kampioenschap af. Jij en je ploeggenoten hebben veel last van de stress. Dat blijkt wel uit alle ballen die van voeten afspringen. Of spelers die zomaar uitglijden. Dit is duidelijk niet jullie wedstrijd. Met de seconde neemt het onderlinge gemopper toe. Maar dan, 7 minuten voor tijd krijgt je ploeg een strafschop mee!

Vanuit de dug-out wordt er al gejuicht: ‘Dat noemen we geluk afdwingen….’

Maar dan. Je medespelers stoppen de bal in je handen. Jij mag de pingel nemen. Dit seizoen heb je alle 5 strafschoppen benut, dus jij bent de specialist…. Je moet een paar keer flink slikken. Nu, komt het erop aan. Je benen beginnen toch wat trillerig aan te voelen. Met ogen als laserstralen kijkt de keeper van de tegenpartij je aan. Iedere seconde lijkt hij groter te worden. Hij lijkt wel het hele doel te vullen….

Plots voel je een zeurderige hoofdpijn opkomen. De aanloop die je neemt lijkt eeuwig te duren. Je zucht diep en denkt…. had ik nu maar die penalty tips van Voetbalminded doorgenomen….. 😉

Herkenbaar? Misschien wel. We hebben allemaal in het voetbal wel eens te maken met dit soort mentale “wedstrijden in wedstrijden”. Een strijd tussen jou en een bepaalde tegenstander. Maar vooral ook een wedstrijd tegen jezelf. Het nemen van een penalty is vooral een strijd met jezelf en de keeper (‘Voetbal is mindset’). In dit artikel vind je tips die je echt helpen bij het nemen van de perfecte penalty.

 

Tips voor het nemen van penalty’s

 

1. Een penalty nemen is geen ‘rocket science’

We weten allemaal dat het Nederlands elftal het nogal eens laat afweten bij het nemen van penalty’s. Echter: de (trap-)techniek voor het nemen van een penalty is juist héél goed te trainen.

 

2. Ontwikkel een ‘vaste trap’

Een goede traptechniek is een basisvoorwaarde voor het nemen van een goede penalty. Daarbij is het belangrijk dat je een vaste trap hebt. Daarmee bedoelen we dat door heel veel te trainen op je schot, je steeds beter in staat bent de bal daar te plaatsen waar jij hem wilt plaatsen. Bij een penalty is dat dus in het doel en het liefst in een hoek.

Doordat je heel veel vaak hetzelfde schot oefent (bijvoorbeeld linksonder of rechtsboven van de keeper), is de kans groter dat je ditzelfde schot ook in wedstrijden lukt. Dit noemen we ook wel motorisch leren.

In dit fragment van Voetbalschool seminar van AZ Alkmaar, wordt motorisch leren verder uitgelegd. Vanaf 0:56 vertelt Wout Weghorst (speler van AZ) wat een vaste trap is.

Oefenen en nog eens oefenen

Het ontwikkelen van een vaste trap komt dus neer op oefenen, oefenen en herhalen en nog eens herhalen. Alléén dan, dan kun je een vaste trap ontwikkelen. Weghorst heeft er jaren over gedaan om dit te ontwikkelen. Dat vergt discipline en doorzettingsvermogen. Overigens heb je alleen een muur nodig om dit te kunnen trainen. Je kunt dan achter elkaar blijven oefenen, door steeds op dezelfde plek te proberen te schieten. Begin eens met dit honderd keer achter elkaar te oefenen.
training vaste trap voetbal

3. Schiet vooral zuiver en hard

Het is goed om vooral een zuiver schot te hebben (zie punt 2 hoe je hierop oefent). Daarnaast moet je penalty ook hard genoeg geschoten zijn. Een te zachte penalty geeft de keeper voldoende tijd om te reageren. Daarom is het zaak om hard genoeg te schieten, zodat de keeper geen tijd heeft om te reageren. Schiet je te hard, dan kan je schot onzuiver worden.

 

Een hard geschoten penalty kan een snelheid van wel 100 kilometer per uur bereiken. Het duurt dan slechts 600 millisecondes voordat de bal in het net ligt. Een keeper kan nooit zo snel reageren. Veel keepers kiezen dan ook van tevoren een hoek uit, waarvan ze verwachten dat de bal daarin geschoten wordt.

 

4. Kies een penalty strategie

Onderzoeker Benjamin Noël heeft onderzocht wat de beste strategie is bij het nemen van een penalty. Daaruit kwamen 2 strategieën naar voren:

  1. Van tevoren een hoek uitzoeken en daarin schieten, of:
  2. Wachten totdat de keeper een hoek kiest en dan pas schieten.

Uit zijn onderzoek is gebleken dat beide strategieën even succesvol zijn. Spelers die van tevoren een hoek uitkiezen zijn niet per definitie succesvoller, dan spelers die wachten totdat de keeper duikt.

Welke penalty strategie je van deze 2 kiest, moet je natuurlijk zelf weten. Het is overigens niet verstandig om tijdens het nemen van je penalty nog van strategie te veranderen. Laat je penalty strategie ook deel uitmaken van je penalty training.

 

5. Deel het doel in 9 vlakken in

Een goed hulpmiddel  is het indelen van het doel in 9 vlakken. Afhankelijk van je penalty strategie, plaats je de bal in 1 van deze vlakken.

Uit een onderzoek in 2009 door Bar-Eli en Azar, blijkt dat van de gestopte penalty’s de meeste zich in de vlakken 7, 8 en 9 bevinden. Terwijl penalty’s die in de vlakken 1 t/m 3 worden geschoten (hoog ingeschoten), nauwelijks tot niet worden gestopt. Toch kiezen de meeste penaltynemers niet voor de vlakken 1 t/m 3, omdat ze de kans te groot vinden dat ze over, of op de lat schieten.

 

Penalty doel 9 vlakken

 

6. Train meerdere perfecte penalty’s

Het is goed om meer dan 1 goede penalty te beheersen. Als je de bal altijd in hetzelfde vlak probeert te schieten, kun je te voorspelbaar worden. Als je het echt goed wilt doen, dan beheers je minimaal 2 penalty varianten.

 

7. Focus en concentreer je op jezelf

Laat je niet afleiden door de keeper, tegenstanders of medespelers. Keer je in jezelf en maak je keuze welke penalty je neemt. Neem je tijd en adem diep in en uit voordat je aan je aanloop begint. Richt je volledige aandacht op het schot en de richting (‘doelgerichte aandacht’).

Je moet vooral ook niet op de keeper gaan letten. Doordat je in dat geval de ‘psychologische strijd’ met de keeper aangaat, is de kans groter dat je meer in het midden van de goal schiet. De keeper trekt dan als het ware als een magneet de bal aan. Quiet eye training voor de penaltynemer, is een manier om daar goed mee om te gaan.

 

8. Train je aanloop

Neem altijd ongeveer dezelfde afstand voor je aanloop. Train hier ook op! Laat dit onderdeel zijn van je penalty training. Maak je aanloop niet te lang of te kort. 5 of 6 stappen is prima.

In deze video geeft voormalig spits Ruud van Nistelrooij tips over hoe je de perfecte strafschop neemt. Let ook op zijn tip over hoe je je aanloop het beste kunt nemen.

 

9. Let op je standbeen

Te vaak zie je nog (zelfs op het hoogste niveau), dat een speler zijn standbeen te ver achter de bal plaats. Hierdoor gaat zijn lichaam achterover hellen bij het schieten. De kans is dan erg groot dat de bal over gaat. Het beste plaats je dus je standbeen naast de bal.

 

10. Maak er jouw penalty van!

Train vooral op een penalty die je zelf prettig vindt. Laat je hierbij niet beïnvloeden door anderen. Je weet zelf wel hoe je het lekkerst schiet. Binnenkant voet, met de wreef of anders.

 

Tenslotte

In dit artikel hebben we een aantal tips besproken die helpen bij het verbeteren van je penalty. Als je graag andere voetbal tips leest, bijvoorbeeld tips speciaal voor verdedigers of aanvallers, dan kun je hier veel meer tutorials vinden.