Beter keepen op kunstgras

Kunstgrasvelden zijn niet meer weg te denken in het Nederlandse voetbal. Of je het fijn vindt om er op te keepen of niet, je hebt er als keeper gewoon mee te maken. Tijdens een seizoen kan het zijn dat je zomaar de helft of meer van je wedstrijden op kunstgras keept. Ook wordt er vaak getraind op kunstgras.

Daarom kun je als keeper maar beter goed voorbereid zijn. Het keepen op kunstgras is namelijk echt wel anders dan op gewoon gras. Gelukkig kun je als keeper veel doen om beter te keepen op kunstgras. In dit artikel vind je tips en advies die jou gaan helpen om beter te keepen op kunstgras.

 

1. Voetbal op kunstgras is anders dan op natuurgras

Hou er rekening mee dat voetballen op kunstgras echt anders is dan op gras. Op kunstgras rollen ballen anders. De meeste kunstgrasvelden zijn namelijk strakker en gelijkmatiger dan velden van natuurgras.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de bal over kunstgras sneller gaat dan over natuurgras. Alhoewel je over de uitkomsten van dit onderzoek kunt discussiëren, is het een sterke indicatie dat ballen sneller en soepeler over kunstgras gaan dan over natuurgras. Als het goed is merk je dat zelf ook als keeper.

Passes en schoten over de grond zijn op kunstgras vaak harder dan op gras. Ook stuiteren ballen op kunstgras doorgaans makkelijker en hoger dan op gras. Dit zijn allemaal zaken waar je als keeper rekening mee moet houden. Dat geldt ook voor je uittrappen vanaf de grond. Op kunstgras kun je vanaf de grond de bal makkelijker en verder weg schieten.

 

2. Geen angst hebben om te vallen

Er wordt vaak gezegd dat je met voetballen op kunstgras sneller een blessure kunt oplopen dan met voetballen op gewoon gras. Of dit nu waar is of niet, als je voetbalt of keept op kunstgras ben je gewoon net iets voorzichtiger dan op gras. Bewust of onbewust. Op kunstgras worden bijvoorbeeld minder snel slidings gemaakt dan op een grasveld. Hou hier dus rekening mee!

Dat betekent dat je dit gewoon veel moet oefenen. Bij voorkeur keeperstraining op een kunstgrasveld. En niet, zoals je vaak ziet, keeperstraining op een zachte grasstrook omdat ‘dat zo lekker duikt’.

Als keeper heb je verder het voordeel dat als je de juiste kleding draagt, je goed beschermd bent. Je moet dan ook geen angst hebben om te springen en te duiken. Je bent gewoon in het voordeel ten opzichte van de andere veldspelers, die minder beschermende kleding kunnen dragen.

 

3. Beschermende kleding

Dit is de derde tip, maar misschien wel de belangrijkste: Het dragen van beschermende kleding.

We weten allemaal dat je op kunstgras harder valt dan op gras. Ondanks dat de kwaliteit van het kunstgras enorm verbeterd is, val je op kunstgras nog altijd harder dan op gewoon gras. Daarnaast is de kans op schaafwonden groter.

Als keeper wil je je over dit soort dingen niet druk hoeven maken. Je wilt je 100% focussen op de wedstrijd. Als je angst hebt om te duiken, gaat het niet werken. Gelukkig is er veel goede kleding die je kunt gebruiken ter bescherming bij het vallen. Naast keepershandschoenen en voetbalschoenen, zijn de volgende kledingstukken van belang voor keepers:

 

Keepersshirt

Je kunt natuurlijk ervoor kiezen om te keepen in een shirt met korte mouwen. Er zijn keepers die niets anders willen. Maar je ellebogen zijn in dat geval niet beschermd. De kans is groot dat je bij het duiken schaafwonden op je ellebogen krijgt. Daarom adviseren wij een keepersshirt met lange mouwen te dragen. Ook in de zomer. Er zijn tegenwoordig genoeg keepersshirts met lange mouwen te krijgen, die ook met warm(er) weer comfortabel en niet te warm zitten.

Een shirt met lange mouwen houdt je ook beter warm. Zeker als het wat kouder wordt. Verder is het belangrijk dat de stof van het shirt goed ademt om het zweet af te voeren.

Iedere keeper heeft zijn eigen voorkeuren, maar wij vinden dat je in ieder geval met een stevig keepersshirt moet beginnen. Sommige shirts hebben ook nog paddings om de ellebogen extra te beschermen, maar een goed keepersshirt biedt in principe genoeg bescherming voor de ellebogen.

Vind je het prettig om nog een extra shirt onder je keepersshirt te dragen ter bescherming. Neem dan een onder shirt erbij.

Er zijn veel merken die keepersshirt maken. In dit artikel beperken we ons tot Nike en Adidas. Dit zijn 2 grote en betrouwbare merken met veel keuze in kwalitatief goede keepersshirts. Je betaalt soms wat meer, maar ze zijn wel slijtvaster. En zoals je weet heeft een keepersshirt best wat te lijden.

Nike keepersshirt

De Dry Gardien en Dry Park series van Nike zijn erg populair. De shirts met slim-fit pasvorm kleden ontzettend mooi af en zijn verkrijgbaar in verschillende (felle) kleuren. Ze zijn gemaakt van 100% polyester. De stof is sterk en flexibel. Je hebt veel bewegingsvrijheid in deze keepersshirts. De shirts zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 25,- bij Voetbalshop.

De shirts van Nike zijn ook lang genoeg, zodat je deze goed in je keepersbroek kunt dragen.

Nike Dry Gardien III
Nike Dry Gardien III
Nike Dry Park
Nike Dry Park

Adidas keepersshirt

Adidas heeft als merk een lange historie in het voetbal. Het is misschien wel het degelijkste merk in de voetballerij. De Adipro 20 serie doet het erg goed. Deze shirts hebben een regular-fit en zitten dus minder strak dan de shirts van Nike hierboven. Maar ook deze van 100% polyester stretch stof gemaakt. Ze zitten dus erg comfortabel. Ook deze keepersshirts zijn in diverse kleuren verkrijgbaar vanaf ongeveer €30,- bij Voetbalshop. De shirts zijn zeer geschikt om er een (beschermend) onder shirt onder te dragen.

Adidas Adipro 20 Groen Zwart
Adidas Adipro 20 Groen Zwart

Adidas Adipro 20 Zwart Blauw

Onder shirt

Mocht je het gevoel hebben dat je extra bescherming voor met name je ellebogen nodig hebt, dan kun je nog een beschermend onder shirt onder je keepersshirt aantrekken.

Je kan denken aan een ‘goed’ thermoshirt. Met ‘goed’ bedoelen we, eentje die je spieren warm houdt en het zweet goed afvoert. Nike heeft goede thermoshirts die zo’n € 25,- kosten.

Een andere mogelijkheid is een speciaal beschermend onder shirt met lange mouwen. Deze hebben geen thermo functie, maar geven wel extra bescherming. Ze zijn zeer geschikt om onder je keepersshirt te dragen. Vanaf ongeveer € 15,- zijn ze online te koop.

 

Keepersbroek

Ook voor een keepersbroek is het slim om te kiezen voor een lange broek. Deze biedt de meeste bescherming bij het duiken. Denk bijvoorbeeld aan de bescherming van je heupen; die hebben veel te lijden met het duiken.

Er zijn mooie keepersbroeken te verkrijgen die voorzien zijn van bescherming van zowel de heupen als de knieën. Als je wilt kun je ervoor kiezen met een korte broek te keepen. Het is dan wel verstandig om daaronder alsnog een lange keepersbroek/legging met bescherming te dragen.

De meeste lange keepersbroeken zijn zwart. Het is een neutrale kleur en je ziet er het minst vuiligheid op. Ook Nike en Adidas hebben kwalitatief goede en mooie keepersbroeken (prijzen vanaf ongeveer € 30,-).

Nike Dry Gardien lange keepersbroek
Nike Dry Gardien keepersbroek (ook te gebruiken als legging onder korte broek)
Adidas Tierro lange keepersbroek
Adidas Tierro lange keepersbroek met kniebescherming

4. Slijtvaste keepershandschoenen

Als je echt optimaal wilt presteren op kunstgras, dan heb je natuurlijk goede keepershandschoenen nodig. Wat voor een voetballer voetbalschoenen zijn, zijn voor een keeper keepershandschoenen. Zonder goede keepershandschoenen heb je onvoldoende grip op de bal en zijn je handen niet beschermd.

Zodra je op kunstgras gaat keepen, zullen je keepershandschoenen sneller gaan slijten. Dat komt doordat kunstgras als ondergrond harder is dan gras. Wil je niet iedere 3 maanden nieuwe keepershandschoenen hoeven kopen, dan moet je hier dus zeker rekening mee houden.

Er zijn keepershandschoenen speciaal voor kunstgras en hardground ontwikkeld. Deze beschikken over een stevigere foamlaag, waardoor ze minder snel slijten. Dat betekent wel dat ze over het algemeen stugger zitten dan ‘normale’ keepershandschoenen. Ook zal de grip van deze handschoenen in het begin wat minder kunnen zijn, omdat ze nog ‘ingedragen’ moeten worden.

De Stanno Hardground is een bestseller voor kunstgras keepershandschoenen. De rubberen patch bij de handpalm zorgt voor een handschoen, die tegen een stootje kan. Deze keepershandschoenen zijn slijtvast en hebben een goede prijs-/kwaliteitsverhouding. Er is ook versie beschikbaar speciaal voor kinderen beschikbaar.

Ga je voor een absolute top keepershandschoen, die zowel op kunstgras én onder alle weersomstandigheden presteert. Dan kun je het beste kiezen voor de Elite Black solo. Deze dragen ontzettend lekker en het maakt niet uit in wat voor weer je ook keept. Je hebt altijd grip met deze keepershandschoenen.

Elite black solo
Elite Black Solo

 

 

5. De juiste voetbalschoenen

Ook de noppen van je voetbalschoenen sluiten op kunstgras sneller dan op gewoon gras. Dus ook voor je voetbalschoenen geldt, dat deze slijtvast moeten zijn. Voetbalschoenen voor kunstgras hebben speciale noppen voor harde ondergronden en kunstgras. De noppen staan dichter bij elkaar zodat de demping beter is en er minder snel slijtage optreedt.

Er is een enorme keuze aan voetbalschoenen. Ook voor voetbalschoenen op kunstgras. De prijzen voor deze speciale voetbalschoenen liggen doorgaans boven de 100 Euro. Het is een investering. Maar als je goede koopt, dan kun je er wel jaren mee vooruit. Ze zijn niet voor niets slijtvast. Wat ons betreft beperken we de keuze opnieuw tot Adidas en Nike. Dit zijn bewezen topmerken.

Voetbalshop heeft een mooie collectie aan Nike en Adidas voetbalschoenen voor kunstgras. Ook bij Voetbaldirect vind je een erg mooie collectie aan kunstgras voetbal schoenen van Adidas en Nike.

Hou er overigens ook rekening mee dat voetbalschoenen voor kunstgras ook een beter grip geven dan gewone voetbalschoenen. Daardoor kun je ook beter afzetten met springen en duiken.

 

Wij hopen dat je met onze tips een betere keeper op kunstgras zult worden. Heb jij ervaringen met het keepen op kunstgras en wil je dat delen? Zet het hieronder in de comments.

Plaats een reactie